Pakettiauton uumenissa

Pihaan kaartaa harmaa, ihan tavallisen näköinen pakettiauto. Ei isoimmasta päästä mutta kohtuullisen kokoinen kuitenkin. Lapsi on jännityksellä odottanut autoa tulevaksi. Sen sisältö kiehtoo ja kuski on mukava, kiva mies.

Ovat tavanneet vasta muutaman kerran, kömpelöt ja hermostuneet vitsit on heitetty, sormella pikkusen tökitty olkapäähän, vähän kuin mitattu voiko tähän mieheen luottaa? Sillä on kuulemma bändi, se on aika jännä juttu, kiinnostavaa.

Kun pakettiauton sivuovi lävähtää auki, katse kiinnittyy ensimmäisenä sähköiseen rumpusettiin, joka on kahden takana olevan penkin edessä. Rumpujen vieressä on kitara ja jossain ilmeisesti jotain kosketinsoittimien tapaista. Välineet, joilla sekä kuunnella että tuottaa musiikkia kätkeytyy tuonne pakettiauton uumenin, pieneen kompaktiin tilaan, jonka voi liikuttaa sinne missä välineitä ja auton kuskia milloinkin tarvitaan.

Alkaa musiikkiterapia. Kestää 45 minuuttia kerrallaan. Siinä kotioven edessä. Omalla pihalla. Aika hieno juttu! Kotipihalla!

 

music-278795_1280.jpg

Kuva: Pixbay

Musiikkiterapia on kuntouttavaa hoitoa, jossa musiikin eri elementtejä käytetään vuorovaikutuksen välineenä (soittaminen, laulaminen, rytmit, sävyt, voimakkuudet jne.). Musiikkiterapia voidaan toteuttaa sekä yksilö- että ryhmäterapiamuotoina ja se voi olla joko toisia hoitomuotoja tukevaa tai ihan pääasiallinen hoito. Terapiamuotona musiikkiterapia soveltuu kaikenikäisille.

Musiikkiterapia soveltuu hyvin lapsille, joilla on neurologisia haasteita. Haasteet voivat olla motoriikassa, aistitoiminnoissa, tarkkaavaisuuden ylläpitämisessä tai suuntaamisessa, käyttäytymisen ja tunne-elämän säätelyssä tai oppimisessa. Lapsella voi olla myös hento itsetunto, rikkinäinen minäkuva ja vaikeuksia ihmissuhteissaan. Musiikkiterapia vastaa siis monenlaiseen haasteeseen.

Lasten neurologisien haasteisiin musiikkiterapian keinot ovat monipuolisia; laulamiseen ja äänenkäyttöön, improvisaatioon ja soittamiseen perustuvia menetelmiä. Niiden lisäksi lasta kannustetaan tuottamaan omia tarinoita sanoittaen ja säveltäen. Käytössä on kuvanuotteja, visuaalista materiaalia ja digisovelluksia. Musiikkiin voidaan helposti yhdistää liikkuminen. Musiikin kuuntelu edistää rentoutumista. Terapian aikana esille nousseita asioita käsitellään niin keskustelemalla kuin musiikin avulla.

Vajaan tunnin päästä pakettiauton ovi lävähtää taas auki ja kotioven aukaisee hyvän tuulinen lapsi, jonka posket ovat punehtuneet innostuksesta. Minkä monipuolisen maailman hän onkaan saanut eteensä, käytettäväkseen.

Oli kivaa! huikkaa lapsi, vetäisee takin päälleen ja häviää kaverin luokse puuhastelemaan.

Minua hymyilyttää.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *