Rokotetaanko vai mennäänkö riskillä?

Suomi on muiden hyvinvointivaltioiden tavoin kitkenyt lähes olemattomiin monia sairauksia, joita isovanhempamme ja ehkä vielä me keski-ikään ehtineet äidit ja isät olemme sairastaneet. Koska vain eloon jääneet ovat täällä kertomassa millaista oli sairastaa tuhkarokkoa, tulirokkoa tai poliota, sikotautia ja hinkuyskää, voi joillekin piirtyä kuva ärsyttävistä mutta kuitenkin hoidettavissa olevista, harvinaisista sairauksista.

Tauteihin kuolleet eivät ole tarinoita kertoilemassa.

Sairauksien vakavuus ja ikävät, jopa tappavat tai pysyvästi vammauttavat jälkitaudit unohtuvat. Samoin se, että nämä sairaudet jylläisivät yhä, ellei niiden ehkäisyyn olisi panostettu.

Rokottamalla.

syringe-2091706_1280.jpg

Kuva: Pixbay

Tuhkarokkovirus on erittäin herkästi tarttuva. Kehitysmaissa tuhkarokko on merkittävä kuolleisuuden aiheuttaja lapsilla. Myös Euroopassa esiintyy tuhkarokkoa, lähinnä rokottamattomilla. Vuonna 2017 on EU- ja EEA maissa todettu 14 600 tuhkarokkotartuntaa, tammikuussa 2018 oli diagnosoitu jo yli tuhat tartuntaa.  44 tartunnan saaneista on menehtynyt.

Tuhkarokkovirus voi vahingoittaa keskushermostoa ja pelätyin komplikaatio on aivotulehdus. Tuhkarokko on erityisen vaarallinen pienille lapsille eikä sen hoitoon ole lääkettä.

Tuhkarokolta voi suojautua MPR rokotteella.

Vihurirokko on lievä virusinfektio, joka on aika lailla vaaraton muille paitsi alkuraskauden vaiheessa sikiölle. Tartunnan seurauksena lapsi voi saada vihurirokko-oireyhtymän. Yleisimpiä vihurirokon aiheuttamia vaurioita ovat silmä- kuulo- ja sydänvauriot. Vaikka vihurirokko on sairastettuna lievä, voi senkin komplikaationa saada aivotulehduksen.

Vihurirokolta voi suojautua MPR rokotteella.

Parotiitti eli sikotauti on sylkirauhastulehdus, johon voi liittyä myös kivulias kivestulehdus. Pahimmillaan kivestulehdus johtaa lapsettomuuteen. Komplikaatioihin kuuluu aivokalvontulehdus.

Sikotaudilta voi suojautua MPR rokotteella.

Rokotteita on kehitelty myös tappavaa jäykkäkouristusta vastaan, hinkuyskää ja kurkkumätää vastaan. Hepatiitteja voi ehkäistä rokottamalla itsensä. Polio on saatu kuriin rokotteilla. Suomessa jokaisella on mahdollisuus rokottaa itsensä 11 eri tautia vastaan ja näin välttyä sairastumiselta sekä sairauksien aiheuttamilta komplikaatioilta, joista osa todella vakavia. Rokoteohjelma on maksuton, kaikkien saatavilla ja tarkoin harkittu. Rokotteet tutkittuja, myyntiluvan saaneita ja turvallisiksi havaittuja.

Sairauksien ehkäisyyn tarvitaan laumasuojaa, eli suurimman osan väestöstä tulisi olla rokotettuja, jotta taudit pysyisivät kurissa. Suomessa rokotekattavuus on yleensä ollut hyvä, nyt rokotevastaisuus on ilmeisesti lisääntynyt.

Pohjois-Pohjanmaalla Luodossa pelätään nyt tuhkarokkoepidemiaa. Alueella rokotekattavuus on maamme pienimpiä ja tuhkarokolla on siellä mahdollisuus päästä valloilleen, näyttää voimansa. Vaikka epidemia tuli näin lähelle, väijyy oman oven takana, ei kaikki vanhemmat suostu rokottamaan lapsiaan ja suojaamaan heitä tartunnalta.

He ottavat mieluummin riskin. Lastensa kustannuksella.

Vanhemmat, jotka eivät rokota lapsiaan perustelevat rokottamattomuutta mm. kriittisyydellä ja sillä, ettei sairaudet ole riehuneet valoillaan vuosikymmeniin. He vapaamatkustavat niiden helmoissa, jotka huolehtivat lastensa rokottamisesta. Se onnistuu vain, kun rokotekattavuus on riittävää, nyt esimerkiksi Luodossa ei ole.  

Onko rokottamatta jättäminen oikeus, joka sallitaan, kun kyseessä on vakavat sairaudet, jotka olisivat kuitenkin helposti estettävissä? Ja kenen se oikeus on? Vanhempien, jotka ovat rokotevastaisia vai lapsen, joka ei ymmärrä tai osaa ottaa kantaa. Saako lapsen puolesta päättää. Että hän kantaa tämän riskin.

Vai onko rokottaminen velvollisuus, joka kuuluu vanhemmalle koska hänen tehtävänsä on suojella lapsiaan kaikin olemassa olevin keinoin. Pitää heidät terveenä ja turvassa vailla tarpeettomia riskejä.

Minä haluan pitää kaikki lapseni, elossa ja terveinä vailla turhaa kipua tai kärsimystä. Rokotan lapseni rokoteohjelman mukaisesti, pari rokotusta on annettu yli senkin. Lapseni sietävät rokotukset hyvin, eivät ole allergisia eivätkä yleensä ole saneet oireita rokotteista.

Rokottamalla lapseni suojaan myös heidän lapsiaan, jotka rokottavaisivat lapsensa mutta syystä tai toisesta rokotteet eivät sovi heille. Mutta pystymme suojaamaan heitä vain rokottamalla mahdollisimman suurella kattavuudella.

Onneksi nyt kohun keskiössä oleva tuhkarokkoepidemia jäänee pieneksi sillä terveydenhuolto on tehnyt kovasti töitä leviämisen estämiseksi. Kaikki altistuneet on selvitetty, osa on ottanut rokotteen ja osa on määrätty kotiin eristykseen. 

 

Aiheesta muualla:

Mikä rokotteissa epäilyttää?

Rokotevastaisuus leviää Euroopassa

Rokottaminen lapsilisän ehdoksi?

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *