Sankarit ilman viittaa

Hämähäkkimies, tuo yksinäinen voimakastahtoien seikkailija, joka taistelee pahuutta vastaan. Voittaen.

Lepakkomies joka älyllään ja kamppailulajitaidoillaan voittaa pahan, laittaa sen ruotuun ja häviää vaatimattomasti näkymättömiin.

Teräsmies, tuo Kentin pariskunnan ottolapsi, joka käytti ylimaailmalliset voimansa pahuutta vastaan.

Sankaritarinoita, joista lapset haaveilevat, liihottavat viitta liehuen pitkin pihamaata unelmoiden edes yhdestä mahdollisuudesta sankaritekoon. Mielikuvituksen tuottamia mutta voimaannuttavia. Toivoa antavia. Merkityksellisiä.

Kaikki sankarit eivät kuitenkaan pukeudu viittaan.

He kulkevat täällä, keskuudessamme, vaatimattomina tiedostamatta sankaritekojaan. Pelastavat pinnalle, auttavat ja eheyttävät. He venyttävät itsensä ja antavat itsestään enemmän kuin kukaan voi heiltä kohtuuden nimissä pyytää. He ovat ammattilaisia, vapaaehtoisia, vertaisia. Tavallisia, lähes näkymättömiä. Heillä ei viitta liehu tai mitalit paina kaulaa, vaikka sankariteot ovat heille arkea. Niin arkea, että se on heille tavallista.

He ovat terapeutteja, lääkäreitä, sairaanhoitajia, ystäviä ja sukulaisia. Sosiaalityöntekijöitä, poliiseja ja vertaisryhmäläisiä.  Opettajia, avustajia, taksikuskeja.

He keventävät taakkaa, jota toinen kantaa, antavat avaimia tai silittävät poskea kuilun reunalla. He eivät tuomitse, ruoski tai työnnä alas rotkoon. Syyllistä, lyö lyötyä tai tiedä paremmin. He ojentavat köyden, antavat mahdollisuuden tarttua siihen, luovat toivoa ja avaavat oven aurinkoon. Kuuntelevat, hyväksyvät ja auttavat aina kun olet valmis.

Minulla on neljä sankaria ja yksi, joka varmasti täydentää listaa. Puheterapeutti, toimintaterapeutti, opettaja ja ystävä. Listallani on myös uusin lapseni opettaja, todennäköisesti seuraava sankarini. Periksiantamaton, pyyteetön, rehellinen, avarakatseinen. Ammattitaitoinen. Keskusteleva ja kuunteleva.

Minun sankarini elävät arkeaan ilman viittaa, loistamatta ja itsestään paljon antaen. He ovat muuttaneet meidän mutta kovin monen elämän meitä ennen ja todennäköisesti monen elämän meidän polkumme erkaantumisen jälkeen. He tietävät sen mutta tuskin osaavat ymmärtää kuinka suuri merkitys sillä kaikella on.

Suurimmilla elämän sankareilla ei ole viittaa eikä heitä ymmärrä sankareiksi ennen kuin he osuvat kohdallesi.

perhe vanhemmuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *