Sinut on irtisanottu

Yle uutisoi seitsemänvuotiaasta pojasta, jolle oli annettu porttikielto iltapäiväkerhoon koska hän ei totellut. Hän ei rauhoittunut välipalalle, potki ja löi lapiolla ulkona ollessaan toista lasta ja oli toisen pojan kanssa huudellut keskenään rumia sanoja ja heitelleet kuraa toistensa päälle niin, että sitä lensi sisälle saakka.   

Huonoa käytöstähän tuo on. Ei sitä voi kieltää.

 

girl-447701_1280.jpg

Kuva: Pixbay

 

Äiti oli selvitellyt asiaa ja jäänyt siihen käsitykseen, että poikaa oli ärsytetty ja väärinymmärryksiä oli tapahtunut puolin ja toisin. Poika oli kotiin tuotaessa kurainen, joten osumaa oli tullut. Napit siis hankasivat vastakkain molemmin puolin, vain toinen nappi laitettiin jäähylle.

Iltapäivätoiminnan koordinaattori Marja Ukkola kertoo Ylelle, että porttikielto on äärimmäinen keino ja perustelee päätöstä turvallisuusnäkökulmalla. Hänen mukaansa vanhemmat ovat ymmärtäneet tauon merkityksen.

Varmasti. Ymmärrys lyönee läpi kehon, kun tiedät, että lapsesi on yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä. Yksinoloon tottumatonta lasta saattaa pelottaa, olo tuntuu turvattomalta. Pelottaa ja itkettää. Niin lasta kuin vanhempia.

Eric puhuu 29 eri kieltä, rakastaa Onni koiraa ja on hyväsydäminen miehenalku. Hänellä on tourette, dysfasia ja dystonia. Tourette laittaa hänet kiroilemaan, dysfasia ymmärtämään ajoittain asioita väärin ja dystonia näkyy liikehäiriönä ja tuntuu kovana kipuna. Joskus Eric väsyy ja pyytää ” äiti, tapa mut”.

Eric sai potkut päiväkodista, hän oli liian erilainen, pelottava. Ekaluokalla hänet laitettiin sairaslomalle, hän oli liian hankala. Tourette, dysfasia tai Dystonia eivät hävinneet, potkuista huolimatta. Mutta tuli kokemus hylätyksi tulemisesta, ongelmana olemisesta.

2014 pieni poika sai potkut yksityisestä päiväkodista erityisen tuen tarpeensa vuoksi. Kolmevuotias väsytti käytöksellään henkilökunnan ja päiväkodin johtajan mielestä lapsen oli parempi siirtyä kunnalliseen päivähoitoon saamaan erityistä tukea.

Miksi sitä ei järjestetty siihen yksityiseen päiväkotiin, jossa poika jo oli, kun tuen tarve oli selkeästi tunnistettu? Todennäköisesti siksi, että se maksaa. Jäisi vähemmän viivan alle. Vähemmän rahaa.

Sama päiväkoti sanoi irti myös viisivuotiaan lapsen hoitopaikan. Yksityinen päiväkoti voi valita asiakkaansa.

Kun nämä lapset, tukea ja ohjausta tarvitsevat sanotaan irti tai siirretään jäähypenkille, ketä siinä autetaan? Lasta, vanhempia, työntekijöitä vai ympärillä olevia?

Kun taustalla on puuttuvia sosiaalisia taitoja ja vaillinainen kyky vuorovaikutukseen, ei rankaiseminen, eristäminen ja kokemus hylätyksi tulemisesta vie asiaa eteenpäin, opeta lapselle häneltä puuttuvia taitoja. Kuntoutus, terapia, tuki ja ohjaus opettaa. Kokemus hyväksytyksi tulemisesta. Ne auttavat lasta sopimaan muottiin, säätelemään tunteitaan ja oppimaan. Jäähyllä jää yksin.

Potkut siirtävät ongelman sinulta jollekin muulle.

Rikki menee se irtisanottu lapsi. Hän, jota kukaan ei auta.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *