Kuinka huijata itselle keväinen mieli?

ruusukimppu_kasvihormoni.fi 2.jpgValoa tuntuu olevan niin vähän, että sitä hädin tuskin ehtii huomaamaan. Lunta – olen kuullut – on puolestaan vaihtelevasti, meillä sitä tulee harva se päivä muutama sentti tai jopa parikymmentä senttiä lisää. Mutta ei se paljon auta, kun se valo muuten on karkuteillä.

Siksipä sisäinen hihkugeneraattorini kytkeytyi päälle, kun näin nämä reilun kaupan ruusut viikonloppuna tarjoushinnalla. Tiedän, että todellista reiluutta olisi ostaa kotimaisen tuottajan ruusuja (nämä ovat lentäneet meille koneella), mutta nyt lähti kaksi nippua heleän lohenpunaisia ruusuja feikkaamaan pirteyttä kotiin. Tämän oranssimpaa en löytänyt, joten toiseksi paras mielenpiristysväri tekee nyt tehtävänsä.

ruusukimppu_kasvihormoni.fi 1.jpg

Ruusut päätyivät eteisen lipastolle. Sopivasti peilin eteen, jotta niiden määrä vielä tuplaantuu, sillä neljäkymmentä ruusua on vaan enemmän kuin kaksikymmentä. Toivottavasti ruusut kestävät yhtä kauan kuin edelliset bongaukseni, jotka ilahduttivat lähes pari viikkoa. Realismia lienee tyytyä viikkoon, mutta eihän se ole hullu joka pyytää vaan se, joka maksaa.

ruusukimppu_kasvihormoni.fi 3.jpg

Näillä viidellä kikalla yrittän pidentää kimpun kestoa:

  1. Toin ruusut kotiin hyvin pakkaselta suojattuna. Hyvä keino on pujottaa kukat löysän untuvatakin alle paketissaan, niin pakkanen ei pääse vahingossakaan koskettamaan kaunottaria. Viileässä ollut paketti totutetaan vähin erin lämpimään: enisn auki paketin pohja, jotta kukat saa veteen. Sitten parin tunnin päästä voi raottaa muunkin paketin auki.
  2. Naksin ylimääräiset lehdet pois (erityisesti vedenpinnan alapuolelta poistetaan), jotta vesi pysyy mahdollisimman kirkkaana.
  3. Leikkasin ruusuille uudet imupinnat, sillä muutoin vettä ei nouse varsia pitkin ylöspäin. Viisto pinta takaa paremman imutehon ja terävä hedelmäveitsi viiltää pinnan siistiksi.
  4. Laitoin kukkavirkistettä veteen, jotta ulkonäkö pysyy uhkeana.
  5. Nostan kimpun aina yöksi hieman viileämpään, jotta kukkien rupsahtaminen hidastuu. Nukunhan itsekin paremmin viileässä, joten samaa kauneusunta meille kaikille ruususille!

Kevät kertaheitolla!

Koti Sisustus

Marenkikranssi lähes laihduttajalle

 

marenkikranssi_kasvihormoni.fi 4 (1).jpg

Appelsiinit ovat nyt parhaimmillaan ja niiden hintakin on ollut valtavan huokea: mitä olet viimeksi ostanut alle viidenkymmenen sentin kilohintaan? Niin ihanan mehukkaita kun ne ovatkin syödä pelkiltään, niitä voi käyttää myös raaka-aineeksi ruokiin ja jälkiruokiin. Tiedossa onkin appelsiinisia hetkiä meidän perheeseen ainakin parin seuraavan viikon ajan.

Tein joulun jälkiruokia varten Maku-lehden kannessa komeilleen marenkikranssin, mutta se jäi kuitenkin syömättä. Marengin hyvä puoli on siinä, että se kestää käsittämättömän pitkiä aikoja, joten käytin kranssin nyt tammikuussa – päällysteeksi purjehti alkuperäisestä kevennetty appelsiininenrahkavaahto. Aluksi meinasin kyllä säästää kranssin ystävänpäiväksi saakka, mutta nuo appelsiinit houkuttelivat käyttämään sen jo nyt. Kyllä kannatti.

marenkikranssi_kasvihormoni.fi 7.jpg

Marenkikranssi rahka-appelsiinipäällisellä ja puolukkakastikkeella

Kranssi

  • 5 valkuaista
  • 2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl maissitärkkelystä

Puolukkakastike

  • 1 1/2 dl puolukoita
  • 1 dl sokeria (tai enemmän)
  • 2 rkl glögimaustelientä TAI 1 kanelitanko ja 1 cm pala inkivääriä
  • 1 dl appelsiinimehua

Appelsiinirahka

  • 4 appelsiinia
  • 1 dl vispikermaa
  • 2 prk luomu-rahkaa
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Valmistus

  1. Valmista kranssi: Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista pysyväksi valkuaisvaahdoksi. Lisää etikka ja maissitärkkelys ja vatkaa puolisen minuuttia lisää. Lisää loput sokerista hitaammin käännellen.
  2. Laita marenkitaikina muovi- tai pursotinpussiin (leikkaa muovipussin toiseen alakulmaan puolentoista sentin levyinen aukko). Piirrä ruokalautasen avulla noin 20 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä leivinpaperiin ja aseta paperi väärin päin pellin päälle. Pursota ympyrän molemmin puolin halkaisijaltaan kananmunan kokoisia palleroita marenkitaikinasta; palleroiden tulee olla kiinni toisissaan. Kuivaa 120 asteisessa uunissa vajaan tunnin verran. Alenna uunin lämpö 90 asteeseen ja jatka kuivaamista ainakin puoli tuntia, parikaan tuntia ei ole pahitteeksi. Katkaise virta ja avaa uunin luukkua hieman. Anna marengin jäähtyä uunissa, jotta siitä tulee varmasti kuiva.
  3. Valmista puolukkakastike: Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaikki kastikkeeseen tulevat aineet ja anna kiehua melko kovalla lämmöllä viitisen minuuttia. Siivilöi puolukoiden kuoret (ja mausteet) pois ja maista kastiketta. Mikäli se kaipaa mielestäsi lisää sokeria, laita ihmeessä. Jatka keittämistä, kunnes kastike on löysän hunajan paksuista. Kastike jämäköityy hieman jäähtyessään. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä se joko nokalliseen kaatokannuun tai muovipussiin, johon leikkaat pienen aukon kulmaan koristeluvaiheessa.
  4. Valmista appelsiinirahka: Kuori appelsiinit nahattomiksi lohkoiksi ja siitä vielä palasiksi (säästä kymmenkunta lohkoa koristelua varten). Mikäli puuha ei ole sinulle tuttua, kurkkaa vaikkapa tämä kohtalaisen lyhyt opasvideo, niin heiluttelet kohta veistä kuin asiantuntija. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita kaikki loput aineet vaahdon sekaan. Siirrä rahka pursotinpussiin.
  5. Kokoa kranssi hetkeä ennen tarjoilua: Nosta kranssi kyllin suurelle lautaselle. Pursota rahka tasaisesti sen päälle. Valuta puolukkakastiketta koristeraidoiksi kranssin pintaan. Koristele vielä appelsiinilohkoilla, myös granaattiomenan siemenet sopivat kauniisti päälle (omastani ne unohtuivat, hupsis). 

marenkikranssi_kasvihormoni.fi 6.jpgmarenkikranssi_kasvihormoni.fi 2 (1).jpg

Koti Ruoka ja juoma