Aurinkoportti

 

Meidän pihasta puuttui portti. Vanhat tolpat olivat pystyssä, mutta itse portti oli jossain vaiheessa hävinnyt. Vaikka portti ei juuri mitään peitäkään, niin piha tuntui jotenkin alastomalta ilman sitä. Oltiin (kerrankin) yksimielisiä heti alusta alkaen, että rautainen aurinkoportti olisi hieno. Googlailin, mutta valmistajia ei juuri löytynyt. Ainakaan sellaisia, joilla olisi ollut aurinkoportteja valikoimissaan. Portti piti siis pirtää itse ja etsiä valmistaja. Tuumasta toimeen sitten vaan!

 

Lisää googlailua ja lopulta jonkun blogin kautta löytyi espoolainen rautapaja, jolle lähetin piirustukseni. Sieltä tulikin nopea vastaus, että onnistuu. Kim tuli paikan päälle ja mittasi tolpat ja katsoi, että portin saa niihin kiinni. Sovittiin, että kesäkuussa olisi valmista.

 

Valmista oli niin kuin sovittiin ja portti näytti juuri siltä kuin olin ajatellutkin. Vanhoja osia käyttäessä kaikki vaan harvoin menee ihan niin kuin on suunnitellut. Ongelmaksi tuli tämä toinen tolppa, joka on kiinnitetty betoniin. Se oli ruostunut puhki tuosta liitoskohdasta ja katkesi, kun portti kiinntettiin siihen. Voihan…

Toisen puolen tolppa oli sitten valettu täyteen betonia ja kiinnikkeiden paikan siirto ei ollut ihan niin helppo juttu kuin olisi ajatellut. Kyllä siihenkin pora pystyi, mutta vaati muutaman teränvaihdon. Että näin tällä kertaa.

Portti saatiin paikoilleen ja toisessa reunassa on nyt väliaikaisratkaisu millä tolppa pysyy pystyssä. Siksi tässä vaiheessa kuvat vain tältä paremmalta puolelta. Korjaussuunnitelmakin on jo valmiina, mutta homma vaatii muutaman lisäosan. Siihen asti meillä käytetään vain tuota pientä kulkuporttia 😀

Vanhojen osien ja rakenteiden säilyttäminen vie usein aikaa ja vaivaa enemmän kuin uuden ostaminen. Remonttihommissa aika on tunnetusti rahaa. Vanhoissa asioissa on kuitenkin sellaista patinaa ja tunnelmaa mitä ei uudessa ole. Ekologisuudesta puhumattakaan. Niin kauan kuin rahat riittävät kunnostan mieluummin vanhaa kuin ostan, usein huonompilaatuista, uutta. Ainakin itsellä on hyvä mieli, kun ei tarvitse kuskata tavaraa Sorttiin ja samalla tulee työllistettyä pienyrittäjiä.

 

koti sisustus remontointi piha-ja-puutarha
Kommentit (3)
  1. Hei,

    Kiitos paljon tiedosta! <3

  2. Kaunis portti! Mistä päin Espoota tämä rautapaja löytyy (minkä niminen paikka?) ja paljonko portille tuli hintaa?

    1. Moikka, koitin sulle vastata jo aikoja sitten, mutta ei näköjään onnistunut. Pahoittelut! Firman nimi on Rautapiha, rautapiha.fi. On muistaakseni Kilossa. En ole käynyt paikan päällä. Hoidettiin tarjoukset ym. sähköpostilla. Hinta jää asennuksineen ja tolpan korjauksineen alle 2000 euron.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *