Keittiö kuin karkki

Tästä 50-luvun keittiöstä tuli varsinainen namu! Keittiöön tehtiin täydellinen remontti tiukalla budjetilla ja vanhaa säästettiin se mikä voitiin. Asukas myös teki itse osan maalaustöistä. Alkuperäisten 50-luvun kaappien estetiikka miellytti ja toiveena oli säästää vanhoista kaapeista niin paljon kuin mahdollista. Alakaapit osoittautuivat kuitenkin huonokuntoisiksi sekä epäkäytännöllisiksi ja nistä päätettiin kaikesta huolimatta luopua.

Uusien alakaappien haluttiin olevan selvästi uudet ja muotokieleltään modernimmat kuin säästetty 50-luvun yläkaapisto. Alakaapit hankittiin Helnon valikoimasta. Vetimetön Töölö sammalenvihreänä on hyvä pari vanhoille yläkaapeille. Vetimettömyys tekee näkymästä rauhallisen vaikka keittiössä onkin käytetty rohkeasti värejä.

Yläkaappien runko maalattiin valkoisella ja ovet Tikkurilan vaaleanroosalla sävyllä J479. Vetimet vaihdettiin kiillottamattomiin messinkisiin lankavetimiin. Kustannuksissa säästettiin myös, kun välitilan laatat maalattiin vaihtamisen sijaan. Sävyksi valikoitui vielä hennompi roosa kuin ovissa.

Työtaso on samettisen sileää graffitinharmaata laminaattia ja musta allas sulautuu siihen hienosti. Tumma harmaa taso on pehmeämpi pari pastellinvärisille kaapeille kuin mitä täysin musta taso olisi ollut. Hana on harjattua messinkiä kuten yläkaappien vetimetkin. Välitilan valaisimiksi valittiin 50-luvulle tyypilliset pallovalaisimet, joissa on posliininen kanta. Koska laattoja ei vaihdettu piti sähköt vetää pintavetona. Sähköt kulkevat nyt yläkaapin alareunassa ja jäävät piilon katseilta.

Edellinen asukas oli tehnyt keittiön ja seinän takana olevan kylpyhuoneen väliseen seinään lasitiili-ikkunan. Lasitiili-ikkuna saatiin levytettyä piiloon, kun keittiötä jatkettiin L:n muotoon. Päätyseinä on kuitenkin sen veran lyhyt, että sinne päätettiin laittaa avohyllyt. Kaappien ovet eivät olisi mahtuneet aukeamaan pienessä tilassa.

Vanhoissa rakennuksissa löytyy aina yllätyksiä. Täälläkin katonrajasta löytyi hormi, jonka oli aiemmin jäänyt jääkaapin yläpuolella olevaan kaappiin piiloon. Hormin vuoksi seinälle suunniteltua avohyllyä piti vielä vähän muokata.

Keittiön pieni koko aiheutti suunnittelussa monenlaista päänvaivaa. Koska yläkaapisto säilytettiin oli liesituulettimelle käytännössä vain yksi paikka, ja liesitaso oli asennettava sen alle. L-mallisessa keittiössä uuni ei kuitenkaan enää mahtunut liesitason alle ahtaaseen kulmaan. Siksi uuni päätettiinkin tavallisesta poiketen sijoittaa eri kohtaan kuin liesitaso. Asukasta tämä ei haittaa, koska hän käyttää uunia vähän ja nyt se ei ole muiden toimintojen tiellä. Reunimmaisena vasemmalla oleva uuni ei myöskään katkaise vihreää alakaappien linjaa.

Lähtötilanteessa keittiön värit olivat tunkkaiset. Alakaapien ja ikkunaseinän väliin jäi iso tila, johon saatiin uudistuksessa mahtumaan yksi kaappi lisää. Astianpesukoneen integrointi kalusteoven taakse ja kalusterukoon sijoitettava uuni tekivät reippaan parannuksen keittiön ilmeelle.

Uudistuksessa saatiin lyhyt päätyseinä paremmin hyötykäyttöön ja epätoivottu lasitiili-ikkuna piiloon. Uudet heleämmät ja vaaleammat värit avarsivat keittiötä.

Olohuoneesta on suora näkymä keittiöön, jonka oviaukko on lähes koko keittiön levyinen. Keittiötä suunniteltaessa otettiin huomioon, että näkymä olohuoneeseen on yhtenäinen. Tässä onnistuttiin hyvin ja uusi keittiö on nyt asunnon helmi.

koti sisustus remontointi
Kommentit (2)
  1. Ihanat nuo roosat kaapinovet vetimiä myöten – kelpasi minulle koska tahansa. 🙂

    1. Kiitos! Myös keittiön omistaja on tosi tyytyväinen lopputulokseen. Ja minä tietty myös 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *