Kissain karkkipäivä ja muuta lemmikkien ruokintapohdintaa

Kaunis utopia?

Joku ehkä vielä muistaa, kun pohdin täällä kissanruokinnan eettisyyttä. Muutoksena tuohon kirjoitukseen olen sittemmin joutunut ulottamaan saman pohdinnan koskemaan myös koiran ruokintaa.

Lähtökohta on edelleen siis se, että lemmikkieläimeni ovat lihansyöjiä ja sellaisina tulevat pysymään. Kasvisruokavaliota en siis ole edes harkinnut, sillä koen että sillä ei voi huolehtia niiden riittävän monipuolisesta ja tasapainoisesta ravinnonsaannista.

Koiran kanssa olen päättänyt jatkaa barffilinjalla ja samalla olen lisännyt raa'an ruuan määrää kissojenkin ruokavaliossa tuntuvasti. Ensimmäisenä prioriteettina pyrin pitämään sen, että ruoka olisi mahdollisimman suurilta osin kotimaista. Toisaalta, koiran ollessa taannoin kuukauden lohi-bataatti-dieetillä, oli kotimaisuusasteesta huolehtiminen melko haastavaa, eli toisinsanoen mahdotonta. 

Kaupasta saatava lohi kun on pääosin pyydetty muualta kuin Suomen vesistöistä ja bataatti... ei ainakaan Suomesta. Suurin omantunnon pistos koski kuitenkin sitä, että koiran makupaloiksi (ei pelkkää hemmottelua, vaan myös koulutusta varten) sopi tuossa kohtaa ainoastaan kuivattu tonnikala. Kalalaji jota ei todellakaan löydy WWF:n vihreältä listalta.

Nyt kun koira voi syödä lohen ja bataatin lisäksi vähän muutakin, on asiaan helpompi taas kiinnittää huomiota. Se lohi ja bataatti lienee hyvä kuitenkin pitää osana koiran ruokavaliota jatkossakin, että se pysyy tarpeeksi monipuolisena. Lyhyesti sanottuna kyseessä kun on koira joka ei voi syödä aivan mitä tahansa, niin kaikki ruoka-aineet joita se vaan pystyy syömään, pidetään ilolla osana sen ruokavaliota.

Risuparralla ruoka mielessä (koira on juuri pesty ja hieman ylipitkässä karvassa kuvanottohetkellä, siitä johtuu tuo alkoholisoituneen Ewokin habitus).

Kissat syövät samoja lihoja kuin koirakin. Broilerinsiipiä, broileria, kalkkunaa sekä kalaa silloin tällöin. Lisäksi ne saavat aijoittain myös nautaa ja todella harvinaisena herkkuna sikaa. Näiden ohella ne syövät myös teollisia märkäruokia. Kuivanappulaa ne taas saavat hyvin vähän ylipäätään. Tiedän, kalskahtaa kaikkea muuta kuin eettiseltä, mutta raakojen lihojen kotimaisuusasteen pyrin kissojenkin kohdalla pitämään mahdollisimman korkealla. Jos ei muuta, niin ainakin haluan uskotella itselleni että kotimaisen lihan kohdalla tuotantoeläinten oloihin on mahdollista vaikuttaa pidemmällä tähtäimellä, ulkomaisten tuotantoeläinten elinolojen ollessa täysin minun oman vaikutusvaltani ulkopuolella. Mahdollisuuksien mukaan haluaisin kokeilla kissoille muitakin lihoja esim. kotimaista hevosta, joka on mielestäni lihoista eettisintä, kotimaista riistaa ja lammasta. Näiden saatavuus vaan on nautaa, sikaa ja broileria hankalampaa, joten niiden hankkiminen kissojen lautaselle vaatii tutkimista ja kartoitusta.

Koiran ruokavalio vaatii tässä kohtaa sumplimista ihan terveydellisistä syistä ja se laitetaankin sen takia ensin kuntoon. Kunhan koiran osalta asia on hallinnassa, niin pyrin siirtymään kissojenkin osalta yhä enenevimmissä määrin barffipainotteiseen ruokavalioon. En vaan halua tehdä mitään hätiköiden, vaan kerätä ajan kanssa tietoa ja saada jokaiselle vastuullani olevalle eläinlajille sellainen ruokavalio joka ylläpitää ja edistää niiden hyvinvointia.

Näissä asioissa pyrin pitämään mielessä sen, että eläimet jotka loppupeleissä ovat ensisijaisesti minun vastuullani ovat omat lemmikkieläimeni. Eli ensisijaisesti on minun vastuullani taata niille oikea, sopiva ja tasapainoinen ruokavalio. Sen jälkeen voin alkaa miettiä lemmikkieni lautasille päätyvän ruuan alkuperää ja niiden ruuan sisältämien eläinten oloja. En halua lähtökohtaisesti eriarvoistaa eläimiä niiden edustaman lajin tai "statuksen" perusteella, mutta tässä kohtaa se valinta on tehtävä ja laitettava omien lemmikkieläinten hyvinvointi ykkössijalle. Koska olen ne tietoisesti ja konkreettisesti vastuulleni ottanut,  minun tulee - ja haluan - tehdä niin.

Tulipas tässä nyt aika paljon vanhan toistoa. Nämä asiat vaan pyörivät edelleen mun mielessäni ja yritän löytää niihin sellaista ratkaisua, että kaikilla omien vaikutusmahdollisuuksieni piirissä olevilla elollisilla olisi mahdollisimman hyvä olla. Kattaen omat lemmikkieläimeni ja tuotantoeläimet joiden lihaa ne syövät.

Se varsinainen asia miksi tätä postausta lähdin kirjoittamaan, tulee tässä:

Allekirjoittanut kun tuolla samaisessa kissan ruokinnan eettisyyttä pohtivassa kirjoituksessaan peräänkuulutti kotimaisia kuivattuja lemmikkieläinten lihaherkkuja, joita ei ollut löytänyt kuin satunnaisten eläinkauppojen irtomyynnistä. Noh, nytpä löytyikin sitten ihan ehta valmispussi 100% kotimaista kissanherkkua, nimittäin:

100% suomalainen herkkupala kissalle! Tämä nimenomainen pussi on sikaa, mutta elättelen toiveita että näitä löytyisi muissakin mauissa. :) Löytyi Hong Kong -tavaratalon hyllystä... hinnasta ei hajuakaan koska oli pakko ottaa ostoskoriin, maksoi mitä maksoi. :D

Asiantunteva kohderyhmäläinen suorittamassa hajutestiä Hubertin 100% suomalaiselle kissan herkkupalalle.

Yksi askel eteenpäin siis otettu. Pieni askel ihmis- ja eläinkunnalle, mutta suuri minulle. Askel kohti eettisempää ruokavaliota myös lemmikkieläinteni suhteen!

KUVAT: Ari K. ja allekirjoittanut

Kommentit

Pineapplehead

Kissanomistajana olen myös miettinyt näitä ravintoasioita. Perusmarketeissa käydessä pistää ärsyttämään, kun lähes poikkeuksetta kaikissa kattien murkinoissa on mukana kasviksia, muodossa tai toisessa. Kissa on 100% lihansyöjä, eikä tarvitse muruakaan kasviperäisiä tuotteita!

Vastaisuudessa yritän ostaa lemmikilleni enemmän kalaa ja lihaa, mutta pääasiallinen ravinto on tällä hetkellä purkkitavara eli märkäruoka. Lopetin itse juuri äskettäin lihansyönnin, joten eettiset ja ekologiset kysymykset askarruttavat kissankin ruokavalion suhteen. Riista olisi kaikkein paras vaihtoehto, mutta sen saatavuus tekee todellakin tiukkaa. Niinpä mennään samoilla linjoilla kanssasi eli kotimaisen lihan (ja kalan) varassa. Tosin pakastesei on kattimme suurinta herkkua, eikä se ainakaan ole (vielä) ylikalastettua eikä hinnalla pilattua ravintoa. ;)

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Jep. Samoja ajatuksia siis kuin täälläkin. Kasvikset eivät kuulu kissan ruokavalioon, joten niitä pyritään välttämään täälläkin. Pakastesei on kissalle hyvä herkku, mutta käsittääkseni aika ravintoköyhä. Eli sen takia mä en seitä syötä juuri ollenkaan, vaikka voisihan sen herkkupalaksi ottaa eläinten ruokavalioon kyllä. :) 

Jos en ihan väärin lukionaikaisella ruotsillani lukenut, niin Mjau-kissanruokapöniköiden liha on ruotsalaista, eli ei mistään kaukomailta tuotettua. Tästä faktasta tosin en mene ihan 100% takuuseen, pitää tarkistaa. Ehdotonta plussaa Mjaulle myös siitä, että heidän pahvipakkauksensa ovat FSC-sertifioituja. :) Meillä on valitettavasti täällä pienessä taloyhtiössämme aika suppeat kierrätysmahdollisuudet, muuten kierrättäisin nuo pahviputelit kyllä.

Enitenhän mua noissa "kotimaisissa" pusseihin pakatuissa kuivaherkuissa ja märkäruuissa epäilyttää se, että harvassa on lihan alkuperämaata mainittu. Eli jotta se lopputuote voidaan myydä mahdollisimman halvalla kuluttajalle, on liha todennäköisesti jostain muualta kuin Suomesta. Mielestäni onkin siis harhaanjohtavaa puhua "suomalaisesta tuotteesta" jos se on ainoastaan pakattu täällä Suomessa. 

Tuossa Hubertissa luki tuotetiedoissakin makupalan sisältämän sijanlihan olevan suomalaista. Muissa pakkauksissa en ole tätä mainintaa huomannut.

Eläinten ruuissa tosin on myös se seikka, että niihin käytetään tuotantoeläinten ruhoista sellaiset osat jotka eivät "kelpaa" ihmisravinnoksi. Tämä ei mielestäni ole lainkaan huono asia. Päinvastoin, mitä perusteellisemmin teurastetun eläimen ruho käytetään hyödyksi, sitä parempi. 

Toisaalta, olen ostanut eläimilleni myös ihan ihmisille tarkoitettuja lihavalmisteita, koska etenkin kissojen kohdalla ihmisille tarkoitetut pakkauskoot ja esim. suikaleiden koot ovat kissoillekin passeleita. On ehkä itsekästä ja turhaa mukavuudenhalua napata kauppareissun yhteydessä kissoille ihmisten hyllystä broiskupaketti sen sijaan että tekis erillisen reissun eläintarvikeliikkeeseen, mutta kuten sanottu, näillä mennään.

Riista olisi hyvää ravintoa kissoille (mun koirasta en oo varma sopiiko sille), mutta sen saatavuus on tuskan ja työn takana. Samoin kotimaista hevosta syöttäisin vaikka millä mitalla, jos sitä olisi paremmin saatavilla. 

Lisäksi ajattelen, että koska itse olen kasvissyöjä, on meidän taloutemme lihankulutus jo sen johdosta vähäisempää, kuin mitä se olisi jos söisin lihaa. Jos yrittäisin tehdä lemmikkieläimistäni kasvissyöjiä, ne kärsisivät. Vaikka tuolloin tuotantoeläinten kärsimystä poistuisi maailmasta (teoriassa) minun lemmikkieläinteni syömisten verran, toisi se tilalle uutta kärsimystä, lemmikkieläinteni joutuessa elämään omaan lajiinsa nähden puutteellisella ruokavaliolla. Eli ei liene tarkoituksenmukaista sekään.

Tämä ristiriita tuli eteeni myös jokunen tovi sitten, kun marketteihin ilmestyi Whiskas-luomu kissan märkäruokapusseja. Olin heti innoissani, jee! Vihdoin lemmikeillekin luomua ja vielä ihan tavan marketista! Syynäsin luomumärkäruuan tuoteselostetta; lihaa ja kasviksia. Ei-luomu Whiskas-pussit taas sisälsivät pelkkää lihaa. Tässä tulikin eteen dilemma; syötänkö kissalle luomuna sellaista ravintoa joka ei ole sille optimaalista (ja pahimmillaan altistaa terveysongelmille) vai ei-luomuna sellaista, joka noudattaa/mukailee sen luonnonmukaista ruokavaliota? Niinpä niin.

Toki lemmikkieläinten pidon eettisyydestä voidaan olla myöskin montaa eri mieltä, mutta se onkin sitten ihan oma tarinansa. 

Monimutkaisia asioita nämä, ei tässä auta kun tehdä parhaat mahdolliset päätökset niillä resursseilla mitä on. Tärkeäähän tässä on se, että näitä asioita ylipäätään mietitään ja pyritään vaikuttamaan niihin. :) 

Pineapplehead

Samaa mieltä, että päätöksiä täytyy tehdä niillä tiedoilla mitä on saatavilla. Ja hyvää on sekin, että meitä, jotka näitä asioita edes miettii, on päivä päivältä enemmän. :) Niin usein näkee marketeissa ihmisiä, jotka nappaavat eläintenruokahyllystä mitä sattuu tai valitsevat sen kaikkein halvimman vaihtoehdon. :/

Kommentoi