Kevättä kirjahyllyssä

narsissi.jpgTällä hetkellä parasta on aurinko ja kevään tulo. Kevät inspiroi minua aina, se on paras vuodenaika, samoin syksy. Nämä ”välitilat” sopivat luonteelleni. Ne tuovat aina jotakin uutta, kaikki on muutoksessa tuolloin.

Tänään nautin narsisseista, kuumasta maitokahvista ja ihanista ruoka- ja leipomiskirjoista. Tässä kolme herkullista teosta, joita parhaillaan kahlailen läpi. Kovin ovat erilaisia, mutta niin ovat tarpeet ja toiveetkin juuri nyt. Itse haaveilen ranskalaisista klassikkoleivonnaisista, joiden tekoa opettelen askel askeleelta. Perheen taapero kaipaa uusia ruokia ja makuja ja pikku neiti tahtoisi herkutella macaroneilla jatkuvasti. No, kaikkea siis samaan aikaan, ihanassa sekamelskassa.

kirjat.jpg

5.jpg

Massiivisen The Art of French Pastry -teoksen sain joululahjaksi mieheltäni. Kirja on tehty taidokkaasti ja se on visuaalinen elämys. Kirjailija, palkittu kondiittori Jacquy Pfeiffer painottaa, että teoksen alussa olevat ranskalaisen keittiön perusjutut on osattava ennen kuin jatkaa pitemmälle. Tämä teos soveltuu niin vasta-alkajille kuin mestareillekin. Minulla on alkeet vielä kesken, mutta todella kutkuttaisi vähän hypätä eteenpäin.

Kirja kertoo yksityiskohtaisesti miten herkkullisia ranskalaisia klassikkoleipomuksia tehdään, esittelee tekniikoita ja ruoka-aineita sekä painottaa koko ajan sitä kuinka tärkeää on käyttää kaikkea oikeassa mittasuhteessa. Siksi mieheni oli paketoinut mukaan digitaalisen vaa´an. Ihan uusi juttu minulle, joka tekee tunteella eikä aina mittaile kaikkea. Mutta vaaka on jo käytössä ja hyväksi havaittu.

Kirjaa on ilo lukea, koska siinä on todella kaunis grafiikka ja kuvat. Kirjan parissa hujahtaa hetki jos toinenkin. Yritän opetella oman voisarvitaikinan tekoa ja tietysti täydellisten voisarvien muotoilua. Siinä haastetta kerrakseen. Mutta askel kerrallaan, kuten Hra Pfeiffer toivoo.

6.jpg

Kotimainen Luomuruokaa lapselle – Vauvaperheen keittokirja on Matleena Lahden näppärä perusteos laadukkaan lastenruuan tekemiseen. Kirja sisältää perustietoa lapsen kehityksestä ja ravinnon tarpeesta, mutta myös valtavan määrän erilaisia reseptejä, suolaista ja makeaa ja maittavaa ruokaa sekä herkkuja. Monia reseptejä voisi valmistaa ihan aikuisillekin, tässä kirjassa ei pahemmin mössöjä tehdä. Kirjasta en ole vielä ehtinyt mitään kokkailla, on tuore ihan hankinta. Mutta tarkoituksena on kokeilla ainakin paahdettua munakoisoa ja yrttihirssiä sekä porkkana-kookospataa. Luulisi uppoavan perheen pienimpään. Kirjassa on herkulliset ruokakuvat sekä muutenkin hauska kuvitus. Tervetullut teos muuten tylsään ja pieneen lastenruokakirjamaailmaan.

7.jpg

Toinen joululahjakirjani Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit sekä muut pikkumakeat on ihastuttava teos pienten herkkujen ystäville. Sokerileipuri Mia Öhrnin intohimona ovat suloiset leivonnaiset ja se näkyy. Kirja on pullollaan mitä herkullisimpia leivoksia. Ohjeet ovat simppeleitä ja helppolukuisia. Olen testannut tästä kirjasta useita macaron-reseptejä sekä kuorutettuja muroleipiä. Ovat olleet hittejä! Kirjassa kerrotaan erityisesti macaroneista ja niiden tekovaiheista kuvien avulla. Tämän helpompaa ei voi olla. Kirja on kaunis kuin karkki ja vie makeannälän jo lukiessa.

Seuraavaksi hankintalistalla on hiljattain julkaistu Kira Åkerström-Kekkosen upouusi keittokirja Auringon maku. Kirja näyttää kuvien perusteella syötävän hyvältä. Pidän Kiran blogista ja jos kirja on samankaltainen, niin herkkuja on varmasti luvassa. Arvostelut kuulostavat ainakin lupaavilta.

Eli kesää ja auringon makua odotellessa!

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Kirjat Ajattelin tänään

Herkullinen Bo Ssäm tuli jäädäkseen

bossam.jpgVihdoin se tuli kokeiltua! Nimittäin Bo Ssäm. On ollut pitkään haaveena, ja nyt oli kerrankin kiireetön viikonloppu, jonka se todella tarvitsee. Kituuhan tuo liha uunissa sentään yli 6 tuntia!

Bo Ssäm on huimaan suosioon noussut korealainen ruoka, jossa salaatinlehteen kääritään pitkään kypsynyttä, rikkirevittyä possua, jasmiiniriisiä ja tuoreita, mausteisia lisäkkeitä. Päähuomion ja -työn vie kuitenkin haudutettu possun lapa, joka vaatiin pitkän kypsennysajan. Aikaa siis kuluu, mutta kaikki on sen arvoista. Liha on niin mureaa, että sitä revitään haarukalla salaatinlehteen täytteeksi. Reseptejä on varmaan yhtä monta kuin kokkiakin, mutta omani otin lokakuun Hesarista. Simppeli ohje ekaan kokkauskertaan ja sisältää kaiken, mitä tarvitsee herkulliseen ateriaan lisukkeineen, myös juomasuositukset. Lisää ohjeita löytyy googlettamalla, kotimaiset ja ulkomaiset blogit ja ruokasivustot vilisevät eri versioita.

Homma alkaa edellisenä päivänä, kun luullinen possun lapa laitetaan marinoitumaan yöksi jääkaappiin. Seuraavanä päivänä työt jatkuvat pikkelöityjen kurkkujen, inkivääri-kevätsipulikastikkeen ja sinapinsiemenmajoneesin teolla ja tietysti lihan kypsyttämisellä. Tarjolle viipaloidaan myös tuoretta chiliä ja laitetaan esille keräsalaatin lehdet. Laitoin lihan uuniin jo aamupäivällä. Se ei oikeastaan vaatinut vahtimista, pari kertaa valelin lihan paistoliemellä. Ulkoiltiin ja kestittiin vieraita sillä aikaa. Vau mitkä tuoksut! Herahti vesi kielelle vieraillekin, tosin kypsyminen vaati silloin vielä muutaman tunnin, joten maistamaan eivät harmikseen ehtineet.

Tämä on mainio seurusteluruoka mm. illanistujaisiin. Meillä herkuteltiin tätä sunnuntaiaterialla, maistui myös perheen pienimmille, tosin ilman chiliä. Suosittelen lämpimästi, tämä jää varmasti meidän listoille. Tosi helppo valmistaa, herkullinen ja simppelit ainekset. Ensi kerralla ajattelin tehdä tämän aasialaisen nyhtöpossun sijaan sen amerikkalaista versiota (pulled pork), jossa itse liha on mausteisempi ja lihana usein kasler. Se voisi olla hyvä täyte vaikka hampurilaisiin. Niitä odotellessa siis!

bossam_2.jpg

Koti Ruoka ja juoma DIY