Ei ihminen tarvitse aamiaisbuffaa
Kun himoitsee vuosia ihanan runsaita hotelliaamiaisia, varsinkin silloin kun saa Budapestissä maailman karmeimman aamiaisen tai lauantaiaamuna kotona tarjolla on liian kauan pussissa viihtynyt leipä eikä kahviin maitoa, yllättyy tuumittuaan lautasensa kokoelmaa sen suppeudesta ja toisteisuudesta.
Kesälomalla hotelliaamiainen, vähättelemättä mutta silti toteamalla vain, että ketjutarjonta, tuotti pettymyksen. Se ei maistunut juuri miltään eikä siinä ollut mitään wow-elämystä. Ehkä aiemmin runsaus oli se ”wow”. Joskus se oli vohvelikone, Tallinnassa taas tuoreen appelsiinimehun puristaminen. Oi ja tammikuussa erään ketjuhotellin paras anti oli prinsessapuuro. Eli tutummin vispipuuro, mutta mansikoilla, vadelmilla ja mustikoilla. Kesälomalla vadelmapuskassa vietettyäni teinkin todellista prinsessapuuroa, sillä siivilöin vadelmien siemenetkin pois.
Mutta buffeteissa syömme aina samaa kerta toisensa jälkeen ja lähes samaa kuin kotona.
Kotona toistan myös lempiaamiaisena samanlaisena kerrasta toiseen. Croissantteja, R-kioskilta saa hyvät ja edulliset, turkkilaista jogurttia sitruuna curdilla ja kahvia. Muita mahdollisia lisäosia ovat smoothiet, munakkaat ja tuoreen lämpimät sämpylät. Appelsiinimehua, koneesta. Ja pannukakut joista on tullut meidän yhteisten vapaa-aamujen herkkua. Itse tehdyllä kuusenkerkkäsiirapilla, inkiväärisiirapilla tai joskus harvoin kermalla.
Ei ihminen tarvitse buffetaamiaista. Hotellit tarvitsevat buffetaamiaisen miellyttääkseen mahdollisimman monia suita, vatsoja ja mieliä. Ja tarjotakseen tunteen, että joku muu paistoi pekonin, yleensä liian lötkyrän. Mutta yltäkylläisyyttä ei kukaan kestä kauaa, eikä vatsakaan vedä.
Tuntuu että parhaimpia aamiaisia viime aikoina ovat olleetkin ne jotka tilataan yksittäisinä osina listoilta tai valmistetaan ylipäätänsä annoksina. Kuten ravintola Tannerissa Helsingissä ja PetriS Chocolate Bed & Breakfastissa Matildassa.
Ja tietenkin kotona.
Hitaiden aamujen pannukakut
Ainekset (2 annosta)
- 1 dl
- Jogurttia (Tai kermaviiliä, smetanan loput, kauragurttia.)
- 1 dl
- Maitoa (Tai kauramaitoa, piimää tai kermaa.)
- 2
- Kananmunaa
- Öljyä
- 3 dl
- Vehnäjauhoja
- 2 rkl
- Sokeria
- 1 tl
- Vaniljasokeria
- 2 tl
- Leivinjauhetta
- 1 tl
- Ruokasoodaa
Tee näin:
Aikoinaan Kokkisodassa kysyttiin aina ”mitä aineksiä sinulla on aina kotona?” Tai sitten se oli jonkin aikakausilehden ruoka-artikkeli..enivei. Vastaisin tähän kysymykseen ”maitoa, jogurttia ja kananmunia sekä sitruunoita.” Tahtoisin vastata, että aina on myös jäätelöä.. Tarkoitin tällä sanoa, että tämä ohje on aina helppo toteuttaa ilman suunnitelmia ja sen nesteitä voi määritellä mitä löytyy kaapista. Ja muutenkin olen nesteiden suhteen tässä jo melko nopeatempoinen ja skippaan desimitan.
Sekoita jogurtti ja maito. Vatkaa joukkoon kananmunat sekä öljy.
Sekoita keskenään kuivat aineet. Vatkaa seokset keskenään. Onhan pannu jo kuumana? Tätä saa alkaa paistaa lähes heti!
Taikinaa voi maustaa appelsiinikuorilla, sitruunankuorilla, Lidlistä joltakin ekstemporeostoskerralla hankitulla rommiaromilla (tai karvasmantelilla josta puoliso kysyy miksi häntä rankaistaan..), ruusuvedellä, kardemummalla tai kanelilla.
Paista pannulla valmiiksi. Ensimmäinen yleensä on vähän arvelluttavan pehmeä, toinen vähän kärähtää. Kolmas ehkä onnistuu. Tällä tulee pieniä kämmenen kokoisia pannukakkuja kenties kuusi kappaletta per syöjä kahdelle. Inkiväärisiirappi on ihanaa! Tai kalvottomiksi leikatut appelsiininlohkot ja kermavaahto. Marjat ja itse tehty kuusenkerkkäsiirappi!