Juoksutakki – näin valitset oikean!

Juoksutakkikauppaan mennessä rekkien väriloisto yleensä sekoittaa pään ja tulee ostettua se takki, joka on kirkkain ja ihanin. Värien hurmatessa ei välttämättä tule mietittyä sitä kuinka käytännöllinen takki ominaisuuksiltaan omaan käyttöön. Tässä vinkkejä mitä kannattaa miettiä takin hankinnassa.

Mieti ennen kauppaan lähtemistä, että mihin käyttöön takkia olet ostamassa. Oletko ostamassa takkia vain talven kylmiin keleihin vai koko vuodeksi? Kuulutko niihin liikkujiin, jotka haluavat laittaa takin alle monta kerrosta vaatetta vai haluatko takin olevan lämmin, jolloin sen alle ei tarvita kerroksia lämmittämään. Mitkä seikat vanhoissa takeissa ärsyttää ja miellyttää? Kuristaako kaulus, onko taskut huonot, hengittääkö materiaali tarpeeksi, onko helma tarpeeksi pitkä, ettei alaselkä tai pylly jäädy? Pitääkö takin kestää vettä tai tuulta ja kuinka paljon? Ja se roina – mahtuuko kaikki roina, jonka mukana tarvitset, kätevästi takkiin. Tässä muutamia pointteja valintaa tehdessä:

Talveksi on olemassa kivoja pikkaisen topattuja takkeja. Itselläni on Pearl Izumin pyöräilytakki ja Kari Traan juoksutakki, jotka on kevyesti topattuja ja estävät tuulen pääsemisen iholle samalla kun lämmittävät kivasti. Suosittelen ehdottomasti vilukissoille – varsinkin kylmien ilmojen pitkiksille.

juoksutakki - näin valitset oikean!

 

juoksutakki - näin valitset oikean!

Mikäli taas haet ympäri vuoden käyttöön sopivaa takkia, kannattaa valita ohuempi. Tällöin kuitenkin huomioi koossa, että takin tulee olla kesän lämpimämmissä keleissä istuva ja samalla sinne tulee talvella mahtua enemmän vaatetta alle. Nyt monet kevyemmät takit on malliltaan aika pussimaisia ja suosittelen sovittaessa miettimään, lähteekö takki mahdollisesti nousemaan juostessa. Muutamat omat takit pakkaavat liikkuessa nousemaan alahelmasta ylöspäin pussimaisuutensa johdosta. Se hivenen ärsyttää. Näissä ohuemmissa takeissa on tietysti monesti parempi valikoima.

juoksutakki - näin valitset oikein.jpg

 

juoksutakki - näin valitset oikein.jpg

Nyt on siis perusmalli valittu: talvimalli vai koko vuoden käyvä kevyempi malli. Sitten voidaan hifistella ominaisuuksista ja ”lisävarusteista”. Itse olen lähivuosina suosinut paljon yhdistelmää kevyt takki ja pikkaisen topattu liivi. Liivi tuo kivan lämmön keskivartaloon ja käsistä on kuitenkin hieman viileämpi. Ainut ongelma tässä yhdistelmässä on se, että jos tulee kuuma, ei liiviä saa esimerkiksi sidottua vyötärölle, koska siinä ei ole hihoja, joilla sitoa. Sitten pitää vaan availla vetoketjuja ja usein auttaakin, että avaa liivin alla olevasta takista vetoketjun. Ilma kiertää hieman paremmin. Liiveistä suosikkini on näin pimeällä ehdottomasti Niken heijastava liivi. Liivissä on kevyt toppa, mutta se hengittää hyvin ja on todella kevyt.

juoksutakki - näin valitset oikein 5.jpg

juoksutakki - näin valitset oikein 6.jpg

Sitten tietysti on olemassa välimallin takit eli toppaamattomat suhteellisen kevyet takit, mutta jotka pitävät tuulta ja jonkin verran vettä. Itse olen näitä käyttänyt jo vuosia syyskeleillä ja talvella. Itselläni on näistä vielä kaksi ”vanhaa hyvää takkia”, joista pystyy irroittamaan hihat ja tekemään takista liivin. Erittäin käytännölliset takit ja sopii myös keväälle ja syksyyn, kun pystyy vielä juoksemaan paidalla, mutta kaipaa hieman tuulen pitoa keskivartaloon. Itse käytän myös hihojen vetoketjuja viilentämiseen. Kun tulee kuuma, avaan hihojen vetoketjut ja jos taas on viileäpi, laitan ne kiinni.

juoksutakki - näin valitset oikein 7.jpg

Mieti myös kaulusta. Onko vanhassa takissa liian ahdas kaulus tai nouseeko se liian korkealla ja haittaa hengittämistä tai tekee muuten olosta tukalan? Tai onko kaulus aivan liian avonainen?

juoksutakki - näin valitset oikein 8.jpg

Itse en tykkää avonaisesta kauluksesta. Esimerkiksi ylläolevassa takissa on aivan liian avonainen kaulus ja sitä ei millään huivilla saa kunnolla peittettyä. Takki imaisee liikaa kylmää ilmaa sisälleen. Samoin takissa on liian pitkät nauhat hupussa ja ne pomppivat juostessa naamalle. Mieti siis kaulusta kokonaisuutena.

Entäs sitten huppu? Ärsyttääkö se juostessa, kun se kahisee vai onko hyvä hätävara jos tulee joskus viileä. Itse tykkään hupuista, koska joskus tuulella tuntuu, että hartiat saavat kylmää ja huppu suojaa kätevästi sen hetken kun tuli tuntuu pahalta niskaan. Toki hivenen urpoltahan se välillä näyttää 🙂

juoksutakki - näin valitset oikein 9.jpg

Monet kokevat toimivana suhteellisen korkean kauluksen, jossa on kiristysmahdollisuudella oleva huppu. Alla oleva takki on hyvä esimerkki.

juoksutakki - näin valitset oikein 10.jpg

Taskut. Olen itse ostanut kaksi takkia, joissa on ollut käsittämättömän huonosti taskuja. Olen molemmisssa sokaistunut väriloistosta. Toinen on ylempänä ollut ”kukallinen” Asicsin takki ja toinen on Niken oranssi takki, josta ei tässä ole kuvaa. Taskujen pitää olla hyvät ja ainakin yhdessä taskussa tulee olla kunnollinen vetoketju. Jos ei aina viitsi ottaa juoksuvyötä mukaan, saa tavarat tarvittaessa kuitenkin vetoketjun taakse. Minulla on muutamassa pidemmän mallisessa takissa, kuten myös yllä olevassa heijastinliivissä alaselässä tasku. Tässä taskussa kulkee täysin huomaamatta puhelin, tarpeen vaatiessa hanskat ja muut vastaavat sälät. Näitä vastaavia taskuja ei ole enää uusimmissa takeissa valitettavasti näkynyt. Samoin valitettavaa on, että juoksuvaatteiden taskut eivät ole kasvaneet suuremmiksi, vaikka puhelimet ovat taas alkaneet isontua.

juoksutakki - näin valitset oikein 11.jpg

Nyt on siis valittu perusmalli ja mietitty kaulus, huppu, taskut sekä mahdolliset irtoavat hihat. Sitten voidaan vielä hifistellä hetki.

Heijastintakki on hieno ajatus, mutta ainakin itselläni oleva Niken alkuperäinen versio ei ole juurikaan käyttökelpoinen. Uudemmista malleista erivalmistajilta on onneksi tullut kanssajuoksijoilta paljon parempaa palautetta.

juoksutakki - näin valitset oikein 12.jpg

Ja tietysti on olemassa takkeja, jotka melkein ”sukeltavat ja ampuvat” 🙂 Tässä 2XU:n Ghost -takki, joka on uskomattoman hienoa materiaalia ja joilla treeni kuin treeni kulkee.

juoksutakki - näin valitset oikein 13.jpg

Sitten on vielä se koko. Älä ole sidottu tiettyyn kokoon, koska ne vaihtelevat kaikille valmistajilla. Yllä olevat kuvat ovat kokohaitarilla S-L. Tärkeää on se, että takki istuu ja ei hierrä, kuin se, että tuntuu laihemmalta kun on valinnut pienemmän koon. Tarkasta myös, että hihat ja alahelma ovat riittävän pitkät. Samoin kylkien leikkaus tulee olla sellainen, että sinne mahtuu paksumpi vaate alle. Takki ei myöskään saa olla liian pieni tai suuri, ettei se haittaa juoksutekniikkaa.

juoksutakki - näin valitset oikein 14.jpg

Takkien valinnan kanssa voisi jatkaa ominaisuuksista vaikka kuinka kauan. Ja suurimmaksi osaksi, ainakin me naisostajat, haksahdamme siihen ihanimman väriseen – taskuista viis 🙂

Hyviä valintahetkiä. Eikös rahan laittaminen treenivaatteisiin ole vähän kuin laittaisi rahaa pankkiin 😉

Seuraa: Instagram, Facebook, Bloglovin

2XU-takki on saatu blogin/lähettilyyden kautta.

 

Kommentit (1)
  1. Hei mikä tuo 5 alimman kuvan vihreä takki on? Näyttää hyvältä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *