Kalevala Smart Ring – tunnista stressi

Olen saanut kesän ja alkusyksyn ajan testata Kalevala korun ja startup-yrityksen Moodmetricin lanseeraamaa älysormusta eli Kalevala Smart Ringiä. Sormus on normaali sormeen laitettava koru, joka samalla mittaa ihan sähkönjohtavuuden muutosta (eng. EDA, electrodermal activity). Sormus on siis nyt kerännyt tietoa stressikuormastani sekä rauhallisuudesta. Tuotetta on ollut kiva testailla pidemmän aikaa, koska elämäni on heilahdellut kaaoksesta aina totaalilomaan testausjakson aikana. Testausajan aluksi  oli kuormituksena ”ennen lomaa” työkuorman purkaminen, sitten ihana rauhoittava kesäloma, jolla kuitenkin juostiin paljon (liikuntakin on stressiä keholle!), lomalta töihin paluu sekä nyt viimeisimpänä rutistuksena Juoksumessuviikko ja Vauhtisammakkon juoksukoulujen syyskausien alkaminen eri kaupungeissa sekä eilisen Turku Trail Cupin Hirvensalon polkujuoksukisan järjestelyt. Pitkän aikavälin testaaminen on ollut antoisaa, koska sormus soveltuu erityisesti pitkän aikavälin stressin mittaukseen. Toki smart ring mittaa myös lyhyt aikaisesti dataa jokapäiväisestä vireystilasta, mutta antoisampaa on nähdä miten keho kuormittuu ja palautuu pidemmällä ajanjaksolla. 

Kalevala Smart Ring 2.JPG

Hienointa sormuksen testaamisessa on ollut, että se on sormessa ja jo ihan lavuaarin reunalla aamuisin meikatessa pysäyttänyt ajattelemaan omia stressitasoja. Yleensä vain pusken menemään, ajattelematta juurikaan itseäni tai omaa jaksamiseta. Nyt on tullut pysähdyttyä ja mietittyä myös sitä mitä itselle kuuluu ja olisiko aika rauhoittua ja ottaa edes hetki rauhallisemmin. Samalla varsinkin aamuisin on tullut mietittyä omia fiiliksiä lähipäivien vireystiloista ja sitä kautta mietittyä aina alkavan päivän to do -vaatimmuksia itselle.

Testatessa on ollut antoisaa havaita, mitkä asiat ovat ne jotka tuovat kuormitusta ja mitkä myöskin ovat ne hetket, kun kuormitus kevenee. Nyt kun olen saanut elo-syyskuun työrupeaman rutistettua, aion myös tarkkailla huomisesta eteenpäin, miten keho lähtee vai lähteekö se palautumaan kovasta kuormituksesta. Jokaisella meillä on oma stressikuorman sietokyky sekä tarve ja kyky palautua. Toiset kestävät pidempiaikaista kuormitusta paremmin kuin toiset. Itse koen kestäväni suhteellisen kovaakin stressimäärää kerralla ja se motivoi puskemaan eteenpäin. Toki palautumistakin vaaditaan ja itse suoritan sen monesti pienissä paloissa pitkin viikkoa. Ikä on myös tehnyt oman tehtävänsä ja selvästi muutaman vuoden takaiseen aikaanverrattuna, joudun kiinnittämään huomattavasti enemmän aikaa siihen, että keho jossain vaiheessa oikeasti palautuu. Esimerkiksi treenien oheen on joutunut ottamaan paljon aiempaa enemmän kevyttä harjoittelua ja joogasta on tullut itselle oman kehon ja mielen hoitopaikka. Siellä kukaan ei vaadi minulta mitään ja voin vaikka nukkua matolla koko tunnin jos haluan. Saan omalla matolla keskittyä vain omaan napaani. Tällainen itsensä kuunteleminen on välillä äärimmäisen rauhoittavaa. 

Kalevala Smart Ring 1.JPG

Usein puhun siitä, kuinka monet kouluista valmistuvat nuoret työelämään siirtyessään, keskittyvät vain työn tekemiseen ja tuntevat itsensä työssä korvaamattomiksi. Tällöin ihminen unohtaa helposti itsensä ja hiljalleen stressikuormaa kertyy huomaamatta koko ajan lisää. Monella jää harrastukset työn alle ja omaan kuntoon ei panosteta. Samoin viinilasin ääressä vietetyt illat saattavat huomaamatta lisääntyvät. Kierre on valmis ja hieman ennen neljääkymppiä herätään siihen, kun paikat alkavat prakaamaan ja mieli ei vaan enää jaksa. Huomataan, että paino on hiljalleen kivunnut ylöspäin ja kunto on huomaamatta tippunut. Älysormusta testatessani ajattelin monesti, että kovassa työelämän puurtajien tai kovan treenin ja uran yhdistäjien lisäksi sormus voisi olla mahtava lahja koulusta juuri valmistuneelle ja ensimmäiseen ”oikeaan työpaikkaan” menijälle. Se olisi pieni muistutus siitä, että älä unohda itseäsi, vaikka työsi onkin tärkeää. Hyvin huollettu keho ja mieli jaksaa myös työelämässä sykkiä enemmän.

*Yhteistyössä Kalevala koru ja Moodmetric

Seuraa Instargamissa ja Facebookissa.

Kommentit (1)
  1. Evangeline Frye
    22.10.2018, 09:53

    They should have run the antenna all around the inside of the ring.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *