Raskaus ja liikunta

Raskauden aikana olen saanut somen kautta kyselyitä siitä mitä ajattelen liikkumisesta raskauden aikana ja miten olen itse liikkunut. Samalla olen törmännyt erilaisiin oletuksiin siitä, miten minun on oletettu liikkuvan raskausajan.

Raskauden aikana liikkuminen on hyödyllistä, kuten se on ennen raskausaikaakin. Raskauden aikana tulee kuitenkin huomioida oma ja vauvan hyvinvointi sekä omassa kehossa tapahtuvat muutokset. Ja tietysti se, mikä olo itsellä on treenata juuri sinä kyseisenä päivänä. Raskaana kuitenkin kannattaa liikkua, jos siihen kykenee. Jokainen raskaus ja raskaana oleva nainen ovat kuitenkin yksilöllisiä ja raskaus muuttaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia monellakin tapaa. Jokaisen tuleekin treenata omaa kehoaan ja hyvinvointiaan kuunnellen.

Raskaus vaikuttaa raskaana olevan naisen fysiologiaan monella tavalla. Muun muassa hormonitoiminta ja verenkierto muuttuvat sekä painopiste ja lihastasapaino muuttuvat kasvavan mahan johdosta erilaisiksi kuin aiemmin. Ryhtiin saa kiinnittää erityisesti huomioita.  Raskauden edetessä myös huomaa kudoksien löystymisen ja sitä kautta kehon tuen vähentymisen. Liikkuessa pitää olla tarkempi liikeradoissa ja edetä harkitummin. Ja sitten on tietysti se hengästyminen – itse olin alkuraskaudessa niin hengästynyt, että työmatkapyöräilystä ei meinannut tulla mitään. Saati sitten juoksemisesta.

Odotusaikana olen käynyt liikunta-alan ammattilaisille suunnattussa raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan liikuntaa koskevassa koulutuksessa sekä crosfitt-salilla äideille suunnatussa liikuntakoulutuksessa. Molemmat koulutukset olivat hyvin laadukkaat ja sain niistä sekä omaan treeniin, että asiakkaiden harjoitteluun paljon lisätietoja ja ideoita. Samalla oli hienoa vaihtaa ajatuksia muiden samassa tilanteessa olevien tai olleiden kanssa ja sieltä sai myös itselle henkistä vahvuutta jatkaa liikkumista raskauden aikana niin pitkään kuin se on ollut mahdollista. Netistä löytyvä tietous siitä miten liikkua raskauden aikana, on hyvin pitkälti suunnattu ei-liikkuville tai vähän liikkuville. Se on enemmän tietoutta siihen, miten patistaa itseään liikkumaan raskauden alusta asti, jos ei ole ennen liikkunut juurikaan. Sen sijaan tietoa siitä miten liikkua raskaana, jos on aktiiviliikkuja tai harrastaa raskaita lajeja, ei juurikaan ole. Nämä koulutukset olivat, aktiivisesti jo ennen raskautta liikkuvalle äidille, todellisia tietopankkeja.

Itse olen pystynyt jatkamaan raskauden ajan omien lajien parissa, kun olen soveltanut harjoittelua tarpeen mukaan. Juoksu on vaihtunut kävelyyn ja sauvakävelyyn. Salitreeni vaihtui kuminauhajumppaan. Olen kuitenkin ollut siinä onnellisessa asemassa, että vointini on läpi raskauden ollut sellainen, että olen päässyt liikkumaan ja näin viikolla 38 olen tämän tekstin kirjoittamisen jälkeenkin lähdössä lenkille.

Liikunta on antanut itselle helpotusta raskauden tuomiin kireyksiin ja laskenut turvotusta. Jos olen muutaman päivän ollut liikkumatta, olen huomannut kiristysten ja ”vaivojen” saapuvan, joten motivaatiota liikkua on ollut sitäkin kautta. Ulkoilu on edelleen säilynyt henkireikänä syksyn ja kevään aikana. Metsälenkeistä on saanut  hyvää stressinpurkua. Metsässä kävely on myös tuntunut hyvältä lonkkiin ja jalkoihin. Liikkuminen on antanut energiaa ja sitä kautta henkinen hyvinvointi on ollut raskauden aikana jopa parempi kuin ennen. Olen todella nauttinut raskaudesta ja kasvavasta mahasta. Liikunnan avulla myös uni on ollut paremman laatuista ja yöt on saanut nukuttua huomattavasti paremmin.

Toki mielessä jo siintää raskaudesta palautuminen ja omien lajien aloittaminen taas raskauden jälkeen. Olen omassa harjoittelussa huomioinut  nyt sen, miten palaaminen omien lajien pariin olisi mahdollisimman helppoa. Se on toki sitten eri asia, mikä on todellisuus aikanaan. Sitä kun ei voi ennalta tietää.

Ja sitten on tietysti se painonnousu. Asia, joka monia jo ennen raskautta mietityttää ja joka tuottaa monelle mielipahaa ja jopa itseinhoa. En ole ottanut itse kiloista stressiä ja kiloja ei ole onneksi tullut niin paljoa kuin ennen raskautta niitä ajattelin kertyvän. Liikunnalla tosiaan olen saanut turvotusta laskettua, kun sitä on alkanut kertymään.

Lähes jokaiselle raskaana olevalle löytyy jokin sopiva liikkumismuoto. Hanskoja ei kannata lyödä tiskiin heti kun oma laji ei enää onnistu samalla tavalla kuin aiemmin. Raskausajan liikkumisessa olisi hyvä muistaa olla itselleen armollinen, nauttia raskaudesta ja sen elämään mahdollisesti myös tuomasta levosta. Raskaus on kuitenkin lyhyt aika ja liikkua ehtii raskauden jälkeenkin.

Miten olet itse liikkunut raskauden aikana? Kerro myös, jos liikkuminen on ollut kertakaikkiaan mahdotonta! Tai onko raskaus saanut sinut aloittamaan liikuntaharrastuksen?

 

Anni

Instagramissa @anniliukka

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *