Perinteiset raparperimuffinssit ja kesäkesäkesä!

Jos viime viikolla –  vai olikohan se viime viikolla? – ihmeteltiin vielä taivaalta tulevia peukalonpään kokoisia rakeita, on tällä viikolla alkanut tuntumaan kesälle. <3 Kesä vaikuttaa saapuneen ja vallanneen jalansijaa keväältä ihan muutamassa päivässä, vaikka vähän tuo tuntuu myöhässä näillä leveysasteilla olevan. Pääasia kuitenkin, että paistaa, vihertää ja lämmittää!

Vietimme neiti K:n kanssa viime viikolla neljän päivän viikonloppua ja kävimme sen kunniaksi yhden yön kevätmökkiretkellä Isonkyrön Kalliojärvellä. Moinen pikapyrähdys tuntui melkin eksoottiselle kotona vietetyn kevään jälkeen, eikä minilomalla sen kummallisempia ohjelmanumeroita tarvittu. Neiti K:n toiveiden mukaan koostetut mökkieväät, aurinko, mökin parvi ja grillimakkara olivat ne elementit, jotka riittivät hyvään fiilikseen. Ei sovi liioin unohtaa yhdessä vietettyä aikaa niin, ettei agendalla ole muuta, kuin hetkeen tarttumista. Ihan parasta, vaikka viimeiset kuukaudet on muutenkin vietetty hyvin tiiviisti yhdessä 24/7. <3

Pihahommia ja oman maan raparperia

Viime viikonloppuna saimme myös kotona pihahommia taas pienen palan eteenpäin, kun etupihan luonnonkivireunukset saatiin valmiiksi. Aikamoinen homma, mutta ei ollenkaan sieltä tympeimmästä päästä; ainakaan jos joku muu hoitaa suurimpien kivien roudaamisen. 😀 Tontillamme riittää luonnonkiviä ja suurin osa etupihan kivetyksestä onkin peräisin omalta markilta. Kesäkukat, salaatit ja yrtitkin on ripoteltu ympäri terassia ja etenkin etupihan puolella alkaa jo näyttää siltä, että siellä ihan mielellään oleileekin. Niin että antaa paistaa vaan, we are ready!

Kevääseen ja alkavaan kesään kuuluu tietysti myös kesälomakauden alku ja vaikka koko kevät onkin mennyt kotoillen ei varhaiskasvatuksen kesälomakauden lähestyminen onneksi mennyt tänäkään vuonna ohi! Kyselin tovi sitten instagramin puolella mitä herkkua voisin leipoa dagiksen hoitajille viemisiksi ja kiitokseksi ja olin pyöritellyt mielessäni lusikkaleipiä. Lusikkaleivät kuitenkin jäivät jonnekin kauniiden kesäpäivien jalkoihin, joten päätin ottaa erään seuraajan muffinssi-vinkistä kopin. Näiden muutamien kesäpäivien aikana puutarhan raparperin lehdetkin ovat alkaneet maata viistämisen sijaan kurkotella kohti korkeuksia, joten päätös oli helppo: Raparperimuffinssit! <3 Halusin tehdä hyvin perinteisen, piirakkamaisen version leivonnaisesta, joten vaalean taikinan ja raparperin kaveriksi päätyi mitäs muuta, kuin kauramuruseosta. Jälleen kerran yksinkertainen toimii parhaiten. Alkuperäinen resepti on Liisa Westerbergin – joka muuten kaikkien kotileipureiden ja muidenkin aiheesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa somen(kin) puolella seurantaan – mutta laitoin hieman alkuperäistä ohjetta enemmän maitoa.

Raparperimuffinssit

(15 isoa, 20 pientä)

100g voita

3 kananmunaa

2 dl sokeria

4 dl venhäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

noin 5 dl raparperinpaloja

Muruseos

75 g voita

1 dl sokeria

1 dl venhäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

Tee näin:

Sulata voi, vaahdota sokeri ja kananmunat, sekä sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää hieman jäähtynyt voisula ohuena nauhana kananmuna-sokerivaahdon sekaan kokoajan sekoittaen. Lisää myös jauhoseos ja viimeisenä maito, mutta sekoita varoen. Aseta muffinssivuoat muffinssipellille ja jaa taikina niihin. Jos haluat oikein muhkeita muffinsseja, täytä vuoasta 2/3, jos taas pienempiä täytä vuoat noin puolilleen. Muhkeampia muffisseja ohjeella tulee reilu pellillinen (noin 15 kpl), pienempiä noin 20 kpl. Ripottele taikinan päälle vuokiin raparperipaloja, sekä muruseosta. Omasta mielestäni raparperi+muruseos -yhdistelmä on tai-vaal-lis-ta, joten laitan niitä reilusti ja tingin mieluummin muffinssin muhkeudesta. Pukkaa muffinssit uunin alatasolle 175 asteeseen noin puoleksi tunniksi ja tarjoile lämpiminä vaniljakastikkeen -tai jäätelön kanssa.

Herkullista – ja lämmintä – viikonloppua!

Koti Piha ja puutarha Ruoka ja juoma

Jäätelökakkua, aurinkoa ja rakeita

Onko joku muu hämääntynyt siitä, että ulkona näyttää siltä, kuin olisi 20 astetta lämmintä, mutta kun nokkansa laittaa ulos on totuus jotain ihan muuta? Tähän aikaan kevättä nauttisi mielellään jo vähemmän arktisista olosuhteista, mutta Suomen keväässä ja kesässähän kaikki on tunnetusti mahdollista. Välillä silti laittaa miettimään koska se kakkoskoti jostain lämpimämmästä voisi olla mahdollista ja miten tämä muuttuva maailma siihen mahtaa vaikuttaa? Aurinkoisemman maan kakkokoti ei kuitenkaan ole tämän päivän asioita, joten keskitytään siihen, mikä on!

Eilen oli outo päivä sään puolesta. Pohjanmaalla paistoi vuorotellen aurinko ja satoi rakeita. Tuuli kävi kylmästi luihin ja ytimiin ja taisipa viime yönäkin vielä mittari painua miinukselle. Kävimme kuitenkin uhkarohkeasti neiti K:n kanssa kesäkukkaostoksilla ja seuraavaksi suunnittelen salaatintaimien koulimista, vaikka ulos niillä ei taida vielä olla asiaa. Olen muutenkin hyvin vihreä orastavassa viherpeukaloinnissani, joten saa nähdä montako taimea selviää kelien lämmetessä ulos asti! Ellei selviä, taidan vierailla kaupan salaattiapajilla ja hakea sieltä valmiit kaverit istutettaviksi.

Eilen vietettiin myös miehen synttäreitä ja sankarin toiveesta tein päivän kunniaksi jäätelökakun. Olin jätelökakunkin kanssa ensimmäistä kertaa asialla, mutta en varmasti viimeistä! Kakusta tuli ihan mielettömän herkuillinen ja jopa minulle, jonka mielestä there is no such thing than too sweet, riitti hyvinkin yksi pala tukahduttamaan herkkuhampaan kolotuksen. Seuraavan jäätelökakun kohdalla tiedän ainakin vähentää sokerin määrää, sekä miettiä uudelleen pohjan mudcaken tummuusasteen. Alkuperäinen mudcake-pohjan ohje on Tuoksua  Talossa -blogista.

Jäätelökakku mudcake-pohjalla

Pohja

100 g voita

100 (tummaa) suklaata

2 kananmunaa

1dl sokeria

0,75 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhetta

Jäätelö

5 dl kuohu -tai vispikermaa

1 prk makeutettua kondensoitua maitoa

Kinuskikastiketta

Kourallinen vaahtokarkkeja

100g rouhittua suklaata

Koristelu

Kinuskikastiketta

Vaahtokarkkeja

Suklaarouhetta

Tee näin:

Sulata voi ja paloiteltu suklaa mikrossa aina välillä sekoittaen. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä hieman jäähtynyt voi-suklaaseos vaahtoon. Sekoita vehjäjauhot ja kaakojauhe ja siivilöi muiden aineiden joukkoon mahdollisimman vähän sekoittaen. Pingota irtopohjavuokaan leivinpaperi ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 175 astetta noin 15-20 minuuttia. Kakku saa jäädä hieman tahmeaksi, ei täysin kypsän oloiseksi. Jäähdytä kakku.

Jäätelöä varten vaahdota kerma ja lisää siihen kondensoitu maito. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria/vaniljasokeria. Leikkaa vaahtokarkit pienemmiksi ja rouhi suklaa. Ota suklaasta osa korsitelua varten, mutta sekoita muuten vaahtokarkit + suklaarouhe seokseen. Sekoittele joukkoon myös kinuskikastiketta.

Kaada seos jäähtyneen kakkupohjan päälle ja koristele kinuskilla, vaahtokarkeilla ja lopulla suklaarouheella. Laita pakkaseen useaksi tunniksi, pakasta kakku mielellään jo edellisenä päivänä. Ota pakkasesta huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen tarjoilua, irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakun irrotus onnistuu näppärästi, kun pyyhit vuoan reunoja kuumaan veteen kostutetulla pyyhellä. Irrotuksen ja siirron jälkeen reunat voi tasata vaikkapa veitsen avulla, ja jos aiot kuvata kakkua, niin kannattaa olla nopeasti asialla!

Käytin halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaa, joka tuli ääriään myöten täyteen tällä ohjeella; vähän isompikin vuoka siis käy, mikäli haluaa matalamman kakun. Kakun makuja voi varioida vaikka miten paljon oman mielen ja maun mukaan, koristella tuoreilla marjoilla tai tehdä kakkuun erimakuisia kerroksia erottelemalla jäätelötäytteen pariin-kolmeen eri astiaan ja sekoittelemalla erilaiset maut. Halutessaan jäätelöä voi myös värjätä, sekä keitellä itse kinuski -tai suklaakastikkeen. Itse menin kinuskin kanssa nyt siitä, mistä aita oli matalin, eli käytin valmista kastiketta.

Jäätelökakku sopii hyvin kesän kahvipöytään, mutta kovin kauaahan sitä ei voi huoneenlämmössä sulamisen takia pitää. Toisaalta tämä kakku on niin herkullinen, että se varmasti hupenee pöydästä ennenkuin ehtii sulamaan!

Kohti (jäätelö)kesää!

Ainekset

Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Tapahtumat ja juhlat