Työnhakua

Työpaikan saaminen on ehdottomasti edellytys meidän muuttamiselle. Sinällään jo ajatus pelotti, sillä työttömyys ja lomautukset ovat nykypäivää. Lisäksi alue, jolle olemme asettumassa nousee koko Suomen tilastoissa kärkipäähän työttömyydessä. Lohduttauduimme ajatuksella, että työtä tekevälle riittää, pitää vain olla nöyrä työtä kohtaan.

Olin jo pitempään katsellut satunnaisesti alueella avoinna olevia työpaikkoja. Päätimmekin, että laitan hakemuksia avoimiin paikkoihin mitkä kiinnostaisivat. Mikäli talolle löytyisi ostajat ennen työpaikkaa, pitäisi työnhaussakin laittaa kakkosvaihe päälle ja tyrkyttää omaa osaamistaan joka puljuun ja joka alalle. Kuukauden aikana taisin hakea 5 paikkaa. Mielestäni oli yllättävää, että niinkin monta kiinnostavaa paikkaa oli auki. Ehkä olin sopivaan aikaan vuodesta liikkeellä, tai en vain aiemmin ole laittanut merkille paikkoja todella olevan auki, kun hakukaan ei ole ollut todellista. Toisaalta uskon asioilla olevan tapana järjestyä, joten saattoipa tässä olla siitäkin kysymys.

Ilokseni kahden paikan kohdalla minusta kiinnostuttiin ja pääsin etenemään hakuprosessissa. Prosessi on mielestäni sopiva kuvaus niille toimenpiteille, joita yritykset tekevät löytääkseen sopivan työntekijän itselleen. Viimeisen parin viikon aikana olen ollut puhelinhaastattelussa, videohaastattelussa, älykkyys- ja luonnetestissä sekä ajanut lähes tuhannen kilometrin matkan henkilöhaastatteluihin. Moni on ihmetellyt hulluuttani, mutta pakkohan se on paikan päällä käydä, jos meinaa pysyä kisassa mukana. Vanhemmat ihmiset ovat päivitelleet prosessin monimutkaisuutta ja useita haastattelukierroksia. Yllätyksenä se tuli itsellekin, sillä olen aiemmin käynyt yhdessä virallisessa työhaastattelussa ja senkin paikan sain, muut työpaikkani olen saanut kävelemällä yritykseen sisään kysymään. Toisaalta ymmärrän rekrytoinnin vaikeuden, kun hakijoita on kymmeniä jopa satoja, miten sieltä löytää juuri oikean ihmisen?

Kuluneeseen kahteen viikkoon on kulunut paljon energiaa ja käsitelty monia tunteita itsevarmasta täysnollaan. Aina tehtävän/haastattelun alla on pitänyt asettua kyseiseen tehtävään ja sen vaatimuksiin ja antaa itsestänsä 110%. Sitten on mennyt muutama hermoja raastava päivä odotellessa mitä jatkosta seuraa. Itsellä haasteen on asettanut myös välimatka, ei ole aivan yksinkertaista järjestää töitä ja lastenhoitoa haastattelijan aikataulun mukaisesti. Joka tehtävän/haastattelun jälkeen on täytynyt asennoitua siihen ettei prosessi jatkukaan, kun tie on päättynyt on se silti tuottanut pettymyksen. Voin ymmärtää miksi pitempään työttömänä olleiden riski masentua kasvaa. On kuluttavaa pistää kaikki likoon ja tulla torjutuksi kerta toisensa jälkeen.

Täytyy todeta, että olimme varautuneet pitkään prosessiin niin talon myynnin kuin työnhaun kannalta. Harkinneet jo mahdollisuuksia lasten kotihoidontuesta, mikäli tiukka paikka tulisi. Tästä tiedostetusta faktasta, taloudellisesti heikosta yleistilanteesta ja työllistymisen vaikeudesta huolimatta nämä muutamat työpaikat, joita olen hakenut ja joista vastausta olen odottanut ovat raastaneet hermojani, sillä odottaminen ei ole minulle ominaista lainkaan. Onnekseni ja ilokseni saan todeta, että olen päässyt äärimmäisen vähällä, sillä yhtä näistä avoimista työpaikoista on juuri tarjottu minulle. Näillä näkymin olemme siis askeleen lähempänä muuttoa konkreettisesta kodistamme kotiin, jossa sydän on.

Suhteet Oma elämä Hyvä olo Vanhemmuus

Asennevamma(ko?)

Päädyimme lopulliseen päätökseen vaihtaa paikkakuntaa kesälomamme aikana. Muutto on ollut mielissämme useasti kuluneiden vuosien aikana ja astetta vakavammin ja useammin kuluneena vuotena. Voimme siis sanoa harkinneemme asian tarkoin ja usealta kantilta. Äkkipikaiset päätökset ei tosiaankaan sovi luonteeseeni. Silti tämä päätös on herättänyt suuria tunteita, päällimmäisenä iloa ja innostusta, mutta myös ajoittain epävarmuutta ja pettymyksiä. Prosessi on ollut julkinen 1,5 kuukauden ajan, jonka aikana talonmyynti ja työnhaku kuviot ovat kuluttaneet energiaamme lapsiperhearjen ohella. Suurimman pettymyksen on silti tuottanut ihmisten reaktiot. Vaikka tiesimme, että pienessä kylässä juorutaan, kieltämättä odotimme huomattavasti positiivisempaa vastaanottoa. Avioerohuhut eivät sinällään yllättänyt, mutta röyhkeimpiä ovat väitökset joiden mukaan valehtelemme muutostamme vaikka oikeasti eroamme. Mitä? Kuka edes keksii tämmöistä? Miksi joku toivoo pienten lasten vanhempien eroavan? Ymmärrän, että monen voi olla hankala ymmärtää ratkaisuamme. Hyvät työt, turvattu tulotaso ja muutama vuosi sitten rakennettu omakotitalo viestivät meillä olevan asiat paremmin kuin monella muulla. Nämä asiat ovat aiemmin riittäneet itsellekin syyksi jäädä, mutta päätöksen taustalla on asioita joita ulkopuoliset eivät näe. Ne ovat asioita, jotka vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin ja olemme päättäneet viedä sen taloudellisen hyvinvoinnin edelle. Tiedän, että juoruilut pitää jättää omaan arvoonsa. Järjellä se onnistuu, mutta tunnetasolla järjettömimmätkin jutut satuttavat. Olen kiitollinen, että lapsemme ovat vielä pieniä eivätkä kuule tai ymmärrä näitä meistä vellovia juoruja. Olen kiitollinen niistä harvoista ihmisistä, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet meitä tässä päätöksessä, kiitollinen niistä ystävistä, jotka ymmärtävät vaikka jäävätkin ikävöimään meitä muuttaessamme toiselle puolelle Suomea. Olen kiitollinen miehestäni, jonka kanssa saan elää ja kokea uusia asioita. Ja mitä juoruiluun tulee…jokaisen juorun takana on ihmisiä, pieniä ja isoja. Joskus juorut ovat totta joskus täysin tuulesta temmattuja, mutta aina ne koskettavat jotakin. Mieti asiaa omalle kohdallesi, omien lastesi ja perheesi kohdalle, miltä sinusta tuntuisi? Olemmeko oikeutettuja vatvomaan toisten elämää tietämättä faktoja? Meillä jokaisella on oma elämämme ja omat arvot, meillä on etuoikeus muokata ja arvioida juuri sitä elämää, jota elämme. Käyttäkäämme olemassa oleva energia sen oman hyvinvoinnin edistämiseen, niin kuin me olemme päättäneet tehdä. Me tiedämme tehneemme oikean päätöksen eikä se päätös muutu minkään juorun tähden!:)

Suhteet Oma elämä Hyvä olo Vanhemmuus