mitä tarvikkeita vauvalle

Raskaana ollessani olin täysin pihalla siitä, mitä vauvalle pitäisi hankkia. Listoja on netti pullollaan ja tämä on varmaan joka vauva-blogissa käsitelty aihe, mutta silti oli mielestäni todella vaikeaa saada aikaan järkevä lista asioista. Useissa blogeissa listojen suhteen oli ongelmana, että kyseessä saattoi olla yhteistyöpostaus, jolloin listalla oli ehkä vähän ylimääräistäkin. Tai sitten kirjoittaja tuntui olevan tuloiltaan ihan eri maailmasta kuin tällainen sosiaali- ja terveysalalla työskentelevä pari.

Lopulta tein meille hankinta listan keskustelemalla kaverin kanssa, jolle oli tullut vauva alkuvuodesta 2017 ja kaverin kanssa, joka heitti keikkaa lastentarvikeliikkeessä – mun vauvatarviketukihenkilöt!

Selkeyden vuoksi jaottelin listaa vähän teemoihin. Ei paniikkia, vaikka lista näyttää hillittömän pitkältä, joukossa on myös asioita, joita hankimme, mutta emme tosiaan olisi tarvinneet.

NUKKUMINEN

+ Pinnasänky
Meillä vauva on nukkunut alusta asti omassa sängyssä. Mikäli päätyy perhepetiin, ei pinnasängyn hankinnan kanssa ole kiire. Useissa listoissa tuntuu olevan kehto ja pinnasänky molemmat, tämä oli ainakin mulle mysteeri, että miksi ja millä rahalla. Yksi sänky riittää ainakin meidän kokemuksella.

+ Pinnasängyn patja

+ Lakanoita
Ikeassa on hyvät muotoon ommellut aluslakanat! Äitiyspakkauksessa tulee yksi setti, mutta hankin meille kolme eri settiä: yksi voi olla käytössä, yksi jumittaa pyykissä ja yksi silti varalla kaapissa. Huom. Äitiyspakkauksessa tulee peitto, johon esimerkiksi ikean lakanat ovat väärän kokoisia – Finlaysonilla on hyviä!

+ Patjan suojus
Äitiyspakkauksessa tulee yksi, Ikeassa on myös hyvät! Pidämme tällaista myös hoitolaukussa mukana, niin on helppo vaihtaa vauvan vaippa missä vaan.

Hyödylliset, mutta ei välttämättömät

+ Unipesä
Meillä unipesästä oli hirveästi hyötyä, koska asuimme alkuun kolmikerroksisessa asunnossa ja halusin vauvan olevan samassa kerroksessa. Nukkuvan vauvan sai unipesässä helposti siirrettyä herättämättä. Unipesä helpotti myös uteliaan koiran etäällä pitämistä. Vauva myös nukkui alkuun pinnasängyssä unipesässä, jotta sänky ei tuntuisi niin isolta.

+ Reunapehmusteet pinnasänkyyn
Varsinkin vauvan lähtiessä liikkeelle, ovat olleet ihan ehdottomat. Pienet jalat ja kädet tulevat helposti pinnojen välistä muuten ja sitten herätäänkin jo siihen, että raaja on jumissa tai ikävästi vääntynyt.

+ Itkuhälytin
Me olemme käyttäneet hälytintä lähinnä vauvan nukkuessa ulkona ja, jos olemme vauvan nukkumaan mentyä menneet esimerkiksi saunaan – jos lapsi nukkuu sisällä, eikä saunaa ole, kuulee kyllä yleensä lapsen heräämisen.
Itkuhälyttimissä minut yllätti se, että monessa mallissa vauvan yksikkö toimii vain verkkovirrassa! Tämä on aivan älytöntä, jos aikoo laittaa hälyttimen ulos vaunujen luo. Lisäksi osa hälyttimistä ei kestä edes pakkasen puolelle menevää keliä. Eli tarkista itkuhälytintä ostaessa nämä jutut!

+ Kätkyt-hälytin
Sairaalassa nukuin neljän vuorokauden aikana neljä tuntia. Tuijotin hormonipäissäni vauvaa ja sen varovaisesti kohoilevaa rintakehää. Googlasin kätkytkuolemia ja murehdin, panikoin ja ahdistuin (tähän ehkä himpun taipumusta). Sairaalasta ajoimme kaverin luokse ja lainasimme heiltä jo käytöstä jääneen kätkyt-hälyttimen. Nukuin ensimmäistä kertaa vauvan synnyttyä useamman tunnin putkeen ja päätimme hankkia oman hälyttimen (joulun jälkeiset alennusmyynnit, ah!). Meillä oleva Nanny-kätkythälytin on patjan alle pistettävä sensoripatja-levy, joka tunnistaa vauvan hengitysliikkeet. Levy yhdistyy hälytyslaitteeseen, jossa vilkahtaa vihreä valo aina vauvan hengittäessä. Tuo vihreä valo oli vauvan ensimmäisen 7 kuukauden ajan mun öideni pelastus. Jos havahduin yöllä hiljaisuuteen, pimeydessä vilkkuva vihreä valo kertoi vauvan yhä hengittävän ja olevan kunnossa. Ei siis sängystä nousemisia tämän varmistamiseksi – sieltä, kun sai nousta tarpeeksi muutenkin! Hälytin tosiaan päästää äänisignaalin, mikäli se ei rekisteröi hengitysliikkeitä tarpeeksi usein. Mikäli tilanne ei korjaannu, alkaa hälyttimestä sireeni soida. Meidän ei luojan kiitos ole tarvinnut koskaan noita varoitusääniä kuulla – eli myöskään virhehälytyksiä ei ole tullut. Laite on kallis, mutta en ole katunut sen hankintaa hetkeäkään. Meillä tämä jäi pois käytöstä n. 7kk iässä, kun vauva alkoi öisin pyöriä ja hyöriä ympäri pinnasänkyä.

+ Kapalot
Vauvan kasvettua sen verran, että painorajat ylittyivät, alettiin öisin kääriä pieni SwaddleMe -kapaloon. Kapaloista löytyy netistä v a i k k a mitä, mutta kaiken lukemisen perusteella päätettiin kuitenkin käyttää kapaloa. Meillä kapalosta oli hyötyä varsinkin, koska nostin vauvan aina rinnalta nukkumaan sinne omaan sänkyyn. Siirtäessä pientä vauvaa, rävähtivät kädet ja jalat levälleen Moron heijasteesta johtuen ja vauva heräsi. Kapaloituna vauvan sai siirrettyä helpommin sänkyyn. Kapalo myös lievensi sylin ja sängyn välistä lämpö-eroa, eli myös tämä helpotti omaan sänkyyn siirtymistä. Vauvan kasvettua ulos kapaloistaan, kapaloin häntä jonkun aikaa peittoon, koska pieni ei osannut nukkua ilman kapalointia. Pikkuhiljaa peitto-kapaloa löyhentämällä luovuttiin kapaloinnista.

Käyttämättä jäi

– Mobile
Onhan se söpö, mutta ei siitä mitään hyötyä ole ollut.

Mitä meidän piti hankkia, mutta ratkaisimme muuten:

– Yövalo
Olisi varmasti oikeasti todella järkevä hankinta. Pienen vauvan kanssa valoja ei kannata öisin sytyttää, mutta himmeä yövalo olisi ollut hyvä ratkaisu. Itse ratkaisimme tämän käyttämällä kynttelikköä – vauvan joulun aikaan syntyminen saattoi vaikuttaa asiaan. Kesällä ei sitten valoa tarvinnutkaan, kun öisinkin oli niin valoisaa.

LIIKKUMINEN

+ Vaunut/rattaat
Meillä on Britaxin Smile 2:set, joita todella voin suositella! Kääntyvät etupyörät, pieni koko ja kuitenkin pärjää myös hyvin loskaisella mökkitiellä!

+ Turvakaukalo
Mikäli autoilet! Meillä Britaxin tämäkin, sai helposti siirrettyä autosta rattaisiin esim. kaupassa käyntiä tmv. ajatellen! Helpotti myös valtavasti arkea, jos vauva nukahti autoon – turvakaukalon sai suoraan napsautettua rattaisiin, eikä nukkuvaa vauvaa tarvinnut yrittää siirtää turvakaukalosta.

+ Kantoväline
Vauvavuoden jälkeen sanoisin, että meillä ainakin oli aika ehdoton. Alkuun pidin vauvaa naapurilta lainaan saadussa liinassa, sen jälkeen kantorepussa. Edelleen käytetään reppua, jos lähdetään koiran kanssa metsään tmv. Jälkeenpäin ajateltuna kantoreppu olisi auttanut esimerkiksi kauppareissuilla ym. Kantoreppu oli myös aivan ehdoton, kun lapsella oli vaihe, jolloin mikään muu kuin syli ei kelvannut – ilman reppua en olisi syönyt mitään.

Hyödylliset, mutta ei välttämättömät

+ Turvakaukalon lämpöpussi
Talvivauvalle mielestäni ehdoton! Pussista siis tulee turvakaukalon valjaat läpi ja vauvan saa sujautettua lämpimään pussiin kiinni valjaisiin. Vähentää pukemis-riisumis-ruljanssia ja turvallisuuden kannalta tietenkin myös ehdoton, koska turvakaukaloiden tai -istuinten vöitä ei pitäisi laittaa ikinä toppa-vaatteiden päälle.
Äitiyspakkauksessa tulee myös oma pussinsa, joka meillä oli rattaissa käytössä. Näppärät käsityöihmiset ovat näitä pusseja modanneet myös turvakaukaloihin sopiviksi.

+ Vaunuverho/ratassuojus
Jotkut virittelevät harson tmv. vaunujen suojaksi, meillä tämä oli ehdoton. Suojaa auringolta, tuulelta, ihmisiltä.. 😀

img_7271.jpgMitä meidän piti hankkia, mutta ratkaisimme muuten:

– Hoitolaukku
Näitä on tuhatta erilaista markkinoilla erilaisilla ominaisuuksilla. Mulla meni ihan totaalisesti hermo valinnan kanssa ja mies puolestaan alkoi googlata jotain ”vauvan armeija varustus” -hoitolaukkuja (sos!) ja alkoi jopa puhua, että jos meillä olisi vauvalle omat hoitolaukut. Onneksi lopulta tultiin järkiimme ja pyhitettiin vanha kånken-reppu hoitolaukuksi. Kyllä muuten toimii, ei ole kertaakaan ollut ongelmia tämän kanssa!

TERVEYS JA HYGIENIA

+ Niistäjä
Kannattaa hankkia valmiiksi, nämä toisinaan apteekista loppu ja varmasti ennemmin tai myöhemmin tarvitset! Meillä perinteinen NenäFrida, jota voin lämpimästi suositella täältä yhä jatkuvan flunssan keskeltä.

+ Keittosuolatipat
Ensimmäisen flunssan iskiessä vauvalle, ei meillä vielä ollut näitä ja käytin rintamaitoa nenää avaamaan. Keittosuolatipat olivat kuitenkin helpommat

+ Hoitoalusta
Meille ei mahtunut hoitopöytää, joten ratkaisimme asian ostamalla hoitoalustan, mikä mahtui pyykkikoneen päälle.

+ Kylpyamme
Ei ehdoton, jos käy vauvan kanssa suihkussa, mutta itse koin tämän helpommaksi. Mitään korokkeita tai jalkoja ei koskaan ole kaivattu, mutta meidän kriteereissä ehdotonta oli, että ammeessa on tulppa – helpottaa tyhjentämistä meinaa todella paljon.

+ Harsot
Jotkut vauvat ei kuulemma tarvitse, meidän puklumonsterilla ehdoton.

+ Kylpy- ja peppupyyhkeet
Äitiyspakkauksessa on yksi huppupyyhe! Peppupyyhkeeksi me otettiin vanhoja pehmeäksi kuluneita käsipyyhkeitä – ei siis ostettu uusia. Itse pidän ajatuksesta, että peppupyyhkeet on eri kuin muun perheen käsi- ja kasvopyyhkeet, vaikka kuinka käyvätkin pesukoneen kautta.

+ Vaipat ja wet wipesit
Ei varmaan tarvitse selittää. Äitiyspakkauksessa on yksi kestovaippa.

Käyttämättä jäi

– Cuplaton
Ilmavaivoihin helpottavat aineet mainitaan lähes joka listalla ja kiltisti mekin cuplaton -paketin haimme. Tuolla se on kaapissa edelleen, olisi siis todellakin voinut hankkia vasta, jos tarvetta olisi ilmennyt.

IMETTÄVÄLLE ÄIDILLE

+ Imetysliivit
Ostin itse vasta synnytyksen jälkeen, koska en osannut arvioida minkä kokoiset tarvitsee. Ihan hyvä näin, koska koko yllätti. Kävin ostamassa montaa eri kokoa, koska synnytyksen jälkeisessä hormonihikoilimyrskyssä en kestänyt mennä sovittamaan liikkeessä, ja palautin sitten jälkeenpäin väärät koot.

+ Imetysvaatteet
Itse hankin vain pari imetystoppia ja yhden imetysmekon. Tavallisilla vaatteilla pääsee aika pitkälle – villatakit, napitettavat paidat, löysät paidat jne.

Hyödylliset, mutta ei välttämättömät

+ Liivinsuojukset
Äitiyspakkauksessa on yhdet kestosuojat, ostin lisäksi paketin kertakäyttöisiä. Alkuun tarvittiin, mutta maidontulon tasaannuttua ei ollut enää tarvetta. Luulisin, että voisi korvata jollain toppauksilla/harsoilla tms.

+ Rintakumi
Ei välttämätön, enkä ostanut etukäteen. Sairaalassa sain ensimmäisen rintakumin, jonka perusteella osasin edes ostaa (ehkä) oikeaa kokoa. Mikäli rintakumia tarvitsee, niitä kannattaa olla useampi. En kuitenkaan ostaisi etukäteen valmiiksi, koska jos tarvetta on, niin sairaalasta saa.

+ Maidonkerääjä
Ihan mysteeri vehje etukäteen! Eli maidonkerääjä esimerkiksi imetettäessä asetetaan toiselle rinnalle, joka alkaa heruttaa maitoa lapsen syödessä toisesta rinnasta. Alussa mulla maidonkerääjä oli ihan ehdoton, kun maitoa sinkosi joka paikkaan. En kuitenkaan koskaan hoksannut steriloida kyseistä laitetta, joten kerääntyneet maidot menivät viemäriin – jos joskus uudestaan tulee käyttöä niin otan kyllä tuonkin maidon talteen! Alun jälkeen nämä jäivät kyllä ihan turhaksi ja nykyään meillä pyörii maidonkerääjä lapsen lelukopassa, heh.

+ Imetystyyny
Voi olla, että niskani olisivat olleet pahemmin jumissa ilman tätä. Luulen, että imetystyynyn suurin etu oli se, että jos lapsi nukahti rinnalle, pystyi hänet paremmin laskemaan sylissä olevan tyynyn päälle ja vapauttamaan kädet, kuin jos olisi siirtänyt kokonaan sylistä pois. Raskausaikana imetystyyny auttoi vatsan kanssa nukkumista!

MUUTA

Hyödylliset, mutta ei välttämättömät

+ Sitteri
Helppo laskea vauva sitteriin, keinutella sitä jalalla samalla kun itse syö. Meillä ehkä niin näppärä myös siksi, että taloudessa koira – vauva tuntui olevan paremmin turvassa sitterissä kuin vain lattialla. Sitteristä toinen myös näki paremmin ja oli tyytyväisempi kuin lattialla.

+ Vauvan huopa
Meillä oli vauvan alla huopa alkuun aina sohvalla sen jälkeen, kun luin somesta sohvasta, johon nipat olivat levinneet… Vauva myös lattialla makoili aina omalla huovallaan tai rattaissa tarpeen mukaan peiteltiin sillä.

+ Leikkimatto
Leikkimatosta mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset. Juu, vauva usein pötkötti siinä, mutta en tiedä oliko siitä sen enempää iloa, kuin muuten jos lapsella olisi ollut kiliseviä ja heliseviä leluja.

+ Vauvakirja
No onhan kaikki nyt kiva kirjata muistiin ihan omaan kirjaan!

+ Baby milestone -kortit
Vauvavuoden kuvakirjaa on kiva selata, kun välissä selkeästi nousevat esille kuvat, joissa on saavutettu joku etappi. Jos nyt pitäisi antaa jollekin vauvalahja, antaisin varmaan tällaset!

Turhaksi jäi

– Tutit ja tuttinauhat
Meillä ei ole tuttia tosiaan koskaan ollut käytössä (rintakumista eroon pääsemisen vuoksi), joten lahjaksi saadut tutit ovat yhä paketissa.

Sellainen lista täällä!

Jos mielestäsi jotain tärkeää unohtui tai jotain on ihan väärän otsikon alla, niin kommentoi ihmeessä!

Kommentit (2)
  1. Yövalo Vauvalle | Yle Uutiset Keski-Suomi
    19.8.2020, 17:25

    […] mitä tarvikkeita vauvalle – koivun oksaan korkealle | Lily – – Yövalo Olisi varmasti oikeasti todella järkevä hankinta. […]

  2. Cuplaton Vauvalle | Turun Sanomat Uutiset
    27.4.2020, 05:37

    […] mitä tarvikkeita vauvalle – koivun oksaan korkealle | Lily – – Cuplaton Ilmavaivoihin helpottavat aineet mainitaan lähes joka listalla ja kiltisti mekin cuplaton -paketin haimme. Tuolla se on kaapissa edelleen, olisi siis todellakin voinut hankkia vasta, jos tarvetta olisi ilmennyt. IMETTÄVÄLLE ÄIDILLE + Imetysliivit Ostin itse vasta synnytyksen jälkeen, koska en osannut arvioida minkä kokoiset. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *