DIY: Kirjatiiliskivi

 

Meillä luetaan nyt tiilenpäitä. 

Vinkkasin blogin Facebook-sivulla pari päivää sitten Book Riotin mahtavasta kirjataideideasta: tiiliskivistä voi tehdä kirjoja. Tuon idean bongattuani en ole suunnilleen muuta ajatellutkaan, joten tämä päivä on mennyt valokuvaten, tulostaen, liimaten ja maalaten. Ja onneksi lopulta tyytyväisyydestä hihkuen!

Valitsin kirjat osin kirjallisista, osin visuaalisista syistä. Tiesin heti, että hyllyyn on saatava muutama tiiliskivik... eiku kirjatiiliskivi. Zadie Smithin Kauneudesta tuli heti mieleeni, koska kauniin kannen ja rouhean kiven kontrasti kiinnosti. Yasanari Kawabatan Kioto tuntui sekin heti sopivalta (mikä onni - löysin perjantaina antikvariaatista jo toisen Kawabatan hyllyyni!!). Aili Sinisalon Mestaritontun seikkailut pääsi mukaan lapsuuden suosikkina, Topeliuksen Wälskärin kertomuksia koska halusin oikein vanhan kannen: Mika Waltarin ja Olavi Laurin Valtatiet taas, koska siinä taitaa olla omistamistani kirjoista tyylikkäin kansi. Ainakin persoonallinen valinta - en ole koskaan törmännyt kirjaan kuin omassa hyllyssäni.

 

 

Itse kehittelemäni askarteluohje:

1. Skannaa tai valokuvaa haluamasi kannet. Minä kuvasin. Joistain teoksista kuvasin etu- ja takakannen sekä selkämyksen; niissä, joissa oli ruma takakansi tai liian kapea selkämys, on nyt samanlainen etu- ja takakansi ja itse kehittelemäni selkämykset.

2. Mittaa tiiliskivet. Minulla oli betonitiiliskiviä, jotka olivat 12 cm leveitä, 18 cm korkeita, selkämyksen leveys oli 6 cm. Varsin kirjan kokoisia siis.

3. Muuta kansien kuvat kuvankäsittelyohjelmalla oikean kokoisiksi. Tarvittaessa käsittele kuvia muutenkin. Minä rajasin, tummensin värejä ja käytin PhotoScapen vanhentavaa suodinta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman muinaisen näköinen. Esimerkiksi Waltarin etukansi näytti kuvana tältä:

 

 

4. Tulosta kuvat.

5. Liimaa kannet paikoilleen. Kannet voisi kenties lakata tai liisteröidäkin, mutta minulla ei ollut kuin vettä ja Erikeeperiä. Tein niistä noin 50/50 % sekoituksen, sivelin "liisteriä" kansien molemmille puolille ja painoin märät paperit kiinni betoniin. Betoni imi kosteutta tehokkaasti, joten suurin osa liimauksistani alkoi repsottaa hetken kuivuttuaan. Tuputin repsotuskohtiin lisää Erikeeperiä. Revin tiiliskiven yli tulevan paperin pois; älä käytä saksia, jos haluat rouhean lopputuloksen.

6. Viimeistele akryyliväreillä.  Kun kivikirjat olivat kuivuneet pari tuntia, tuputtelin sinne tänne sopivan väristä akryylimaalia. Esimerkiksi Smithin kirjaan on sipaistu punaisia ja turkooseja sävyjä sinne tänne. Välillä "tuputin" värejä pensselillä, toisinaan taas levitin värin sormellani. Sotkin tahallisesti myös vähän tiiliskiviä. Maalattuja kohtia on niin vähän, etteivät ne oikeastaan näy, mutta korostavat kirjojen värejä ja tuovat kansikuviin hieman struktuuria.

 

 

Kyllä oli kivaa! Luulen, ettei kokeilu jää ainutkertaiseksi, vaan teen noita joskus lisääkin (varokaa, kirjanystäväystävät!). Tai sitten teen taulun, jossa on kuvia kirjan selkämyksistä. Sellainenkin tuli ideoitua, kun vääntelin kirjankuvia PhotoScapella. 

Olen siis hyvin kiitollinen Book Riotille tästä ideasta. Kannattaa muuten kurkata ko. tahon Book Fetish -Pinterest Boardiin. Siellä on kirjatiiliskiviä ja paljon muuta kutkuttavaa.

Ja kun kirjataiteesta puhutaan, niin en malta olla mainostamatta edellistä kirjataidekokeiluani. Syksyllä tein tällaisia tauluja: 

 

 

Taulut on esitelty tarkemmin vanhassa blogissani.

 

Minusta kirjojen innoittamana tehty taide on kiehtovaa, mutta taide, jossa on käytetty oikeita kirjoja ja rikottu ne, huolestuttaa.

 

Oletko tehnyt kirjataidetta? Oletko törmännyt kiinnostaviin kirjataideideoihin, millaisiin?

Kommentit

Laura / Lukuisa (Ei varmistettu)

Oi, upeita! Miten joku on keksinytkään tällaisen idean, mahtavaa :D

Minä olen kamalan huono ja menetän hermoni nopeasti kaikenlaisessa näpertelyssä, askartelussa, käsitöissä ja ylipäänsä DIY:ssa, joten minkäänlaista kirjataidetta en ole tehnyt yhtä kirjanmerkkiä lukuunottamatta.

Jenni S.

Sanos muuta! Ihanan simppeli ja silti mahtava idea. Onneksi joku oli keksinyt sen, kun ei itselle ollut tullut automaattisesti mieleen. :) 

Minusta näpertely on kivaa, mutta ideani jäävät 97 % ideoiden asteelle. Joskus sentään toteutuvatkin, kuten tänään. Siellä ne tiiliskivikirjat nököttävät omalla hyllyllään ja käyn niitä välillä ihailemassa. ;) Alkuperäisidean toteutukset olivat kyllä hienompia, mutta olen  tyytyväinen näihinkin.

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Hei Jenni ja oletpas ollut näppärä! Minäkään en ole niin askartelijatyyppiä, mutta tuollaisia tauluja olisi kiva tehdä, jos vain osaisin käyttää jotain kuvankäsittelyohjelmaa... Heti tuli mieleeni idea, mistä haluaisin tehdä tauluja! :)

Eikä, ihania! Otan ohjeesi ehdottomasti muistiin, tällaisia askartelisi mielellään!

Salla

Aika hienoja! Ekana aloin ihmettelemään että mitä näillä sitten pitää tehdä, mutta voisihan tällaisia vaikka panna parvekkeelle töröttämään koristeeksi.

Jenni S.

Sara, minäkin olen ihan itseoppinut kuvankäsittelyohjelmien käyttäjä, joten kaikki on mahdollista. :) Esim. tuon PhotoScapen voi ladata PC:lle ilmaiseksi.

Linnea, jos askartelet, laita sitten kuvia blogiisi! Alkuperäisessä ohjeessa kivet oli maalattu, mikä takaa kyllä pysyvämmän lopputuloksen, joskaan ei varmaan ihan niin yhteneväisiä kansia alkuperäisen ja koriste-esineen välillä, kuten tässä toteutuksessa. 

Salla, eihän näillä mitään teekään ja vievät vielä hyllyyn sijoitettuina tilaa oikeilta kirjoilta. :) Mutta tykkään silti. Ja voisihan noita käyttää vaikka kirjatukina, en tiedä? Nuo paperikansiversiot eivät viihtyisi parvekkeella/pihalla, mutta maalatut kirjat olisivatkin mahtava koriste lukutoukan pihalle. Kiitos vinkistä!

hdcanis (Ei varmistettu)

Hienoja ovat, ja jotain tauluja voisi tehdäkin (ja löysit Kiotosta Keltaisen kirjaston kansipaperillisen painoksen, se on jo hyvä löytö :) )

Tuota oikeiden kirjojen käyttöä suoraan materiaalina tosiaan tapahtuu, mutta...kirppiksellä jossa olen auttelemassa tulee ajoittain vastaan kirjoja jotka ovat sellaisessa kunnossa ettei niitä voi laittaa myyntiin (tai ovat kirjoina sellaisia että tuskin kukaan niitä luettavaksi ostaisi), mutta jossa voi silti olla kivan näköiset kannet, niinpä ne saatetaan repiä eli sisäsivut paperinkeräykseen ja kannet tarjolle tee-se-itse-ihmisille.
Samoin on tiedossa että ilmaishyllystä käy jotkut askartelijat poimimassa materiaalia, ja oletettavasti jonkin verran myös myynnissä olevista kirjoista...
Ja hyvä että vievät, että niistä on vielä jotain muuta iloa kuin paperinkeräysmateriaali.
(tämä touhu on muuten viimeistään karaissut pois sen romanttisen käsityksen että mitään kirjaa ei koskaan voi heittää roskiin...kyllä voi).

Jenni S.

Kiitos kommentista, Hdcanis, ja tiedän, että olet aivan oikeassa. Parempi hyödyntää kirja taiteeseen kuin pistää roskiin, mutta silti. Kirjoja pitää suojella! Eri asia tosiaan hyvin huonokuntoiset kirjat, vaan eipä niistä välttämättä ole taiteeksikaan.

Olen joskus ollut antikvariaatissa auttamassa ja kyllä siinäkin karisi pikaisesti monenlaiset kirjaharhaluulot...

Muistin muuten, että olen kerran ostanut kirjan ihan vain kannen takia: romanttisesta Harlekiinin kannesta tuli kauhean vitsikäs taulu eräällä sukulaiselle. :)

Kawabata oli tosiaan hyvä löytö!

 

 

 

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu)

Ihan mahtavia! Ja hieno idea. Meillä olisi aika paljon joutavia tiiliskiviä... Ehkä niistä voisi tehdä kukkapenkkireunusten lisäksi kirjatiiliskiviä. :)

Kirsin kirjanurkka

Voi ei ;)) Taidat olla pikkuisen 'hassu'! Hienoja! Mutta muistinpa tiiliskiviesi ansiosta näkemäni hienot kirjoista tehdyt korut. Laitoin kuvan blogini fb-sivulle, käy tsekkaamassa. http://www.facebook.com/KirsinKirjanurkka

 

 

Jenni S.

Katja, nuo meidän kivet olivat menossa kukkapenkin reunaksi... No, kaupasta saa uusia! Betoniaskartelijana myös haaveilen itse tehdyistä betonitiiliskivistä, mutta sellaisten kuivumista ei nyt voinut mitenkään tässä innossa odottaa.

Lukutoukan kukkapenkkiä voisivat tietenkin reunustaa kirjatiiliskivet! Tai millaista olisi astella kirjankansipolkua...  hmmm. Olen muuten listannut puutarhablogiini kirjallisia kasveja, Tämä meni nyt vähän sivupoluille, mutta en malta olla mainitsematta.:)

Jenni S.

Kirsin kirjanurkka, voin hyvin ollakin, mutta ainakin eilen olin hyvin tyytyväinen hassu! :) Ja kirjataideideointi jatkuu... Kiitos linkistä, vilkaisin jo pikaisesti ja vilkaisen myöhemmin paremmin. Mäkin olen nähnyt joskus kirjakoruja, houkuttelevia!

ketjukolaaja (Ei varmistettu)

Huomasin tämän jutun vasta nyt. Ovatpa tosi kivoja koristeita! Taidanpa huvikseni napata tämän idean kehiteltäväkseni. Nuo olisivat puutarhassa aivan mageita. Ja kuistilla. Ja melkein missä vaan. Oikein kiehtovan kekseliästä!

Jenni S.

Ketjukolaaja, kivaa! Vieno toiveeni on, että jos  joku muukin harrastaa kirjatiiliskivi- tai muuta kirja-askartelua, aikaansaannoksia julkaistaisiin mahdollisuuksien mukaan blogeissa. Toive on siksi vieno, sillä kauheasti en voi vaatia, kun olen itse pöllinyt tiiliskivi-idean. :)

pirkko k (Ei varmistettu)

Tosi upeet tiiliskivikirjat, hienosti pöllitty idea!

Jenni S.

Kiitos pirkko k! Olen edelleen itsekin kovin tyytyväinen idean pöllimiseen. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.