Haastattelu: Näin syntyi satojen kirjoittajien yhteisteos Pirunmeri

pirunmeri.jpg

 

”Kaikki alkoi siitä kirotusta ennustuksesta.”

Alkusyksystä kuulin erikoisesta romaanihankkeesta. Wsoy ja Roisto Oy haastoivat kaikki suomalaiset kirjoittamaan netin kautta seikkailuromaania, Pirunmerta. Homma kuulosti pirullisen sekavalta ja hieman epäilyttävältä. Mutta – nyt Pirunmeri on valmis, kirjaimellisesti kirjoissa ja kansissa, ja kaikki projektin osapuolet ovat tyytyväisiä. En ole lukenut Pirunmeri-romaania, mutta kysyin kirjan pääkirjoittajalta, Roiston Mikko Karpilta, miten kirja käytännössä syntyi.

 

Mistä Pirunmeri-idea tuli?

Liiketalouden opiskelija ja nykyinen Roiston luova johtaja Antti Vuento sai idean kirjoittaa kirja Twitterissä viserrys kerrallaan. Tämä ajatus muokkautui tweettaakirja.fi -projektiksi, jonka lopputulos oli romaani Todellisuudesta Toiseen. Tämä kirja ilmestyi reilu vuosi sitten omakustanteena. Projektin onnistumisesta innostuneena lähestyimme suomalaisia kustantajia, josko saisimme tehtyä toisen kirjan kustantajan tuella.

 

Miten kirjoittajia etsittiin?

Projektin alkaessa siitä informoitiin lähinnä sosiaalisessa mediassa. Ensimmäisen viikon aikana kirjoittajia löytyi Roiston tuttavapiiristä ja sen ympäriltä sekä aiemman projektin kirjoittajista. Tämän jälkeen, kun totesimme sapluunan toimivan kohtalaisella volyymillä, tiedotettiin asiasta virallisesti. Moni tiedotusväline tarttuikin tiedotteeseen, julkaisi sen ja näin kirjoittajia tuli roppakaupalla lisää.

 

Kuinka paljon kirjoittajia tuli ja millaisia he olivat? Onko kirjoittajista taustatietoa?

Emme keränneet kirjoittajista muuta tietoa kuin nimimerkin, jos joku halusi sellaisen antaa. Näitä rekisteröityneitä käyttäjiä oli satakunta. Parhaista kirjoittajista meillä on tiedossa osoitteet, joihin palkintokirjat lähetetään. Niistä kirjoittajista, joista jotain tietoa on, voin sanoa, ettei projektilla ollut selkeää kohderyhmää. Kirjoittajia oli ikään, sukupuoleen, ammattiin tai sosiaaliseen asemaan joka lähtöön.

WSOY:n varovaisen arvion mukaan kirjoittajia olisi ollut n. 400. Sen lisäksi kirjan tapahtumiin on voinut vaikuttaa esim. äänestämällä Facebookissa, joten kirjaan osallistuneiden ihmisten määrä lienee jonkin verran suurempi.

 

Tuliko kirjoittajilta palautetta kirjan tekoon osallistumisesta?

Kyllä, keräsimme palautetta kaikilta, jotka olivat antaneet sähköpostiosoitteensa kirjoittamisen yhteydessä. Palaute oli 99 % hyvää, ja moni onkin odottamassa jatkoa tälle projektille. Heille suosittelen Roiston verkko- ja Facebook-sivujen seuraamista.

 

Millaista Pirunmerta oli kustannustoimittaa? Miten tarina lähti liikkeelle, mitä ennakkotietoja kirjoittajille annettiin tarinasta?

Kirjoittajat olivat yllättävän yksimielisiä siitä, mihin tarinaa viedään. Itse pääkirjailijana kannoin vastuun siitä, että tarinasta tulee looginen ja kaikki mysteerit löytävät luonnollisen selityksen kirjan lopussa. Se ei ollut helppoa. Apuna tähän olivat johtolangat, joita annoimme kirjoittajille tarinan edetessä. Kirjoittajat saattoivat ratkaista johtolangan ja kirjoittaa sen avulla tarinaan jatkoa. Tällä tapaa kirjoittajat asetettiin samankaltaiseen kinkkiseen asemaan, johon olivat itse tarinan henkilöt asettaneet.

 Jos mahdollisia jatkojajuonenkäänteitä saattoi olla rajallinen määrä, äänestettiin niistä Facebookissa. Tekstiä tuli yli kymmenen kertaa enemmän kuin mitä lopulliseen kirjaan. 

 

Miten kuvailet valmista teosta? Onko se yhtenäinen suuresta kirjoitusjoukosta huolimatta?

Romaani on yllättävän yhtenäinen ja eheä. Sen vuoksi sitä ei markkinoidakaan kollektiivisen kirjoittamisen tuotoksena, vaan ensisijaisesti hyvänä tarinana, kuin mitä tahansa muuta romaania. Twitter-kirjassa yhteisö sai viedä tarinaa aika vapaasti eteenpäin, Pirunmerellä ohjailin tarinan kulkua jonkin verran. Seuraava askel on ottaa yhteisö mukaan jo siinä vaiheessa, kun suunnitellaan kirjan juonta ja miljöötä.

 

Onko uusia ”massakirjoitusprojekteja” siis tulossa?

Voi lähes varmasti sanoa, että kyllä on. Roiston tavoitteena on kirjoittaa yhdessä koko ihmiskunnan kanssa, ja tällä hetkellä meillä on suunnitelmissa ainakin kaksi porrasta, jotka on otettava sen ja Pirunmeren välillä. Mutta en kerro niistä, koska pidän yllätyksistä.

 

Pirunmeri-kirjaan ja sen tekoon voi tutustua myös Pirunmeri-sivustolla.

Kustantamon kirjaesittely

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *