Kesä- ja heinäkuun kirjat ja keskustelut

lappi7.jpg

 

Kappas, unohdin kuukausi sitten listata alkukesän lukukokemukset. Vaan eipä haittaa. Pidin tänä kesänä pienen blogiloman, eikä matkalla tullut juuri luettuakaan, joten kesän kirjasaldo ei liene huimaava edes kahden kuun osalta. Katsotaanpa…

 

Kesä- ja heinäkuun aikana olen lukenut:

 

Kotimaista kaunoa

Markus Nummi: Karkkipäivä

Helvi Hämäläinen: Kaunis sielu

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

4 Märta Tikkasen kirjaa: tässä kimppalukuviikonlopun yhteenveto ja täällä Kaksi-teoksen arvio

 

Ulkomaista kaunoa

Claudie Gallay: Tyrskyt

Vanessa Diffenbaugh: Kukkien kieli

Haruki Murakami: Sputnik-rakastettuni

L. M. Montgomery: Sininen linna

Daniyal Mueenuddin: Hunajaa ja tomua

Jayne Anne Phillips: Mustat kuviot

Annica Wennström: Lapinkylä

Lewis Carrol: Liisan seikkailut ihmemaassa

 

Tietoa

Monika Fagerholm, Martin Johnson: Meri – neljä lyyristä esseetä (vai onko tämä kaunoa, en tiedä?)

Luontokirjoja

 

Lisäksi olen lukenut loman aikana Tove Janssonia, Truman Capotea ja Seija Viléniä. Kirjoittelen näistä lukukokemuksista lähiaikoina.

 

Tänä kesänä K-blogissa on paitsi luettu kirjoja myös mm. tutustuttu Suomen varhaisimpaan kirjalliseen kulttuuriin Kirjava keskiaika -näyttelyssä ja ihmetelty Seurasaaressa olevaa Kalevalakehtoa. On myös pohdittu yhdessä, mitkä ovat 2000-luvun parhaimmat romaanit ja voiko novelleja lukea.

 

Koska vanhat lapsuuden ja nuoruuden suosikit kuuluvat niin monen kesälukemistoon, haastattelin blogiin Saran Tyttökirjaklassikot -verkkokaupan pitäjää Sara Kokkosta, jolle tyttökirjat ovat työ, tutkimuskohde ja elämäntapa. Sain jutun kommenteihin hyvän vinkin haastatella myös chick lit -tutkijaa. Voin kertoa, etten ole tehnyt mitään haastattelun eteen, mutta vinkki on pistetty korvan taakse!

 

Kesäkuussa hämmästyin ja pöyristyin Tuula-Liina Variksen kolumnista, jossa hän tuntui vähättelevän lukijan roolia kirjallisuuden kentässä. Kolumni sai minut(kin) kysymään Kenelle kirjoja ja kirjakritiikkejä kirjoitetaan. Seurasi erittäin vilkas ja mielenkiintoinen keskustelu, johon osallistui sekä meitä mutuhuttubloggareita että kirjailijoita. Sittemmin Kirjakko kirjoitti mutuhutun puolustuspuheen, ja vähän aikaa sitten huomasin, että Kansan Uutiset on haastatellut Tuula-Liina Varista ja pyytänyt kommentteja mm. näihin bloggarien puheenvuoroihin. Haastattelu löytyy täältä. Ei sitä joka päivä onnistu bloggaamaan niin, että saa lukea toisaalta Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajan vastineen kirjoitukseensa!

Vinkkaan vielä, että keskustelu jatkuu Penjami Lehdon Jäljen ääni -blogissa, jossa on alkamassa peräti 30-osainen kritiikkisarja.

 

Hienoista kirjoista ja kiinnostavista keskusteluista huolimatta kesän kohokohtani taitaa kuitenkin olla moottoripyörämatka Lappiin. Tämän jutun kuva on kirjallisesta matkakertomuksesta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *