Kirja-arvonnan voittaja ja K-blogin kesäkirjavinkit

 

Ensin arpajaisasiaa. Kiitos kaikille, jotka osallistuitte Rolf Dobellin Selkeän ajattelun taidon arvontaan. Onnettarena toimi mieheni, ja arpaonni suosi nimimerkkiä Tiiti66. Onnea - lähetän sinulle pian meiliä!

 

Sitten kesäkirjavinkkeihin.

 

Yllä oleva kuva havainnollistaa jokavuotista ilmiötä. En usko, että kesä ja loma tulevat ilman kesäkirjalistausta, vaikka usein päädynkin lukemaan kesällä lopulta jotain aivan muuta - nytkin jätin pinosta pois muutaman kirjan, jotka tiedän lukevani lähiaikoina.

Joka tapauksessa, listallani on näin erilaisia kirjoja, koska kesällä kannattaa mielestäni lukea tai ainakin suunnitella lukevansa:

Klassikkoja. Truman Capoten Aamiainen Tiffanylla on ollut lukusuunnitelmissani jo useana kesänä, mutta nyt vasta sain hankittua kirjan. Ingmar Bergmanin Fannyn ja Alexanderin oletan olevan erinomainen, jos se on yhtään niin taidokas kuin Kohtauksia eräästä avioliitosta. Aiempina kesinä olen lukenut erityisesti ohuita ranskalaisklassikkoja, Francoise Sagania, Albert Camusta ja Marguarite Durasta.

Taattua kotimaista. Minulle sitä edustaa joka kesä Tove Jansson, jolta tällä kertaa kuvittelen lukevani novellikokoelman Viesti. Kotimaisosastolta löytyvät myös Olli Jalosen Poikakirja, Helvi Hämäläisen Kaunis sielu sekä tämän vuoden kirjoina Kalevalasta ammentava Seija Vilénin Pohjanakka ja Emmi Itärannan kehuttu Teemestarin kirja. Saa nähdä, miten sen kanssa käy, kirja kun on scifiä. Mutta kesällä kannattaa myös lukea jotain tavanomaisesta poikkeavaa.

Kiinnostavia ulkomaisia. Tämä kategoria on muotoutunut vähän sen mukaan, mitä olen sattunut kevään aikana käsiini haalimaan. Haruki Murakamin Sputnik rakastettuni on kiehtonut minua siitä lähtien kun kirjasta kuulin, ihan vain hassun nimensä takia. Joyce Carol Oatesin Blondi on niin suuresti kehuttu, että kai se pitäisi joskus lukea. (Ainakin se kannatti mielestäni ostaa Suomalaisen kirjakaupan 3 pokkaria 12 eurolla -tarjouksesta; ostin myös Poikakirjan ja eilen ylistämäni Markus Nummen Karkkipäivän). Daniyal Mueenuddinin Hunajaa ja tomua on nyky-Pakistaniin sijoittuva novellikokoelma ja tämän kevään uutuuksia. Tänä vuonna ovat ilmestyneet myös Victoria Hislopin kreikkalaisen suvun tarinan kertova Saari ja Annica Wennströmin Lapinkylä, jota harkitsen mukaan mahdolliselle Lapin-reissulle.

Tietokirjoja. Niitäkin on kiinnostava lukea, kun on aikaa ja mieli on levännyt. En ole lukenut itse Kaari Utrion Eevan tyttäriä, mutta suosittelen sitä jo siksi, että se on mielestäni myös klassikko ja ainakin aikoinaan uraa uurtava teos aihepiirissään. Eino Leinon Kirjailijoiden Helsingistä olen intoillut jo aiemmin moneen kertaan.

Nostalgisia kirjoja eli kirjoja omasta lapsuudesta ja nuoruudesta tai muita tunnettuja lasten- tai "kaikenikäisten" kirjoja. Minä en saanut lapsena koskaan luettua Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjaa, mutta nyt aion yrittää kahden teoksen voimin. Hankin ko. tarinan sarjakuvana jo viime vuoden puolella, ja kun antikassa tuli nyt vastaan itsensä Tove Janssonin kuvittama ihmemaaseikkailu, olihan se pakko napata Jansson-kokoelmiini. Saa nähdä, miten käy itse tarinan kanssa... (Toinen "kaikkien lukema" kirja. josta en koskaan pitänyt ja jota en koskaan saanut lapsena luettua, on Kaislikossa suhisee).

Kesällä voi tulla myös halu - ja tilaisuus - kadota kirjamaailmaan. Muistan itse kadonneeni ainakin Carol Shieldsin, Siri Hustvedtin, Anni Swannin ja L. M. Montgomeryn kirjoihin kesälomien aikana. Viime kesänä luin Eeva Kilven runokokoelman Perhonen ylittää tien ja siitä heräsi uudenlainen runokiinnostus ja jopa orastava halu kirjoittaa itse runoja.

Vanhan blogini puolella on erillinen välilehti kesäisistä kirjoista. Jos kiinnostaaa, kurkkaa tänne. Olen näemmä myös tägittänyt vanhaan blogiin peräti kahdeksan postausta avainsanalla "kesäkirja". Avainsanan alta näyttää tulevan kirja-arvioita ja sekavaa löpinääkin, mutta myös useita kirjalistoja. Ne löytyvät täältä.

 

Oletko tehnyt kesäkirjasuunnitelmia? Mitä aiot lukea? Mitä suosittelet muille? 

 

Kommentit

Hain kirjastosta Enid Blytonin viisi ensimmäistä Viisikko -kirjaa, ne sopivat hyvin kesään :) En tee sen kummempaa kesäkirjasuunnitelmaa, tulee vain suorituspaineita jos kirja jää roikkumaan kesän yli (kuten Siilin eleganssi, joka odotti lukemistaan lähes vuoden, kröhöm...). Hieman mietin ottaisinko Tove Janssonin Vaarallisen juhannuksen juhannuskirjaksi, jos ehdin silloin lukemaan. Luin Janssonin Kesäkirjan viime kesänä, nythän se löytyy myös kotikirjastosta, joten voin sen halutessani lukea myös tänä kesänä <3

Vierailija Anita (Ei varmistettu)

Luin juuri Emma Donoghuen Huone. Kirjan kertojana on 5-vuotias poika, joka on asunut koko ikänsä huoneessa vankina äitinsä kanssa. Suosittelen! Muuten kesään kuuluvat tietenkin dekkarit ja hömppäkirjat.

Jenni S.

Hihii, ajattelin mainita jutussa, että lapsena luin aina Viisikkoja kesällä - parasta oli kun luin niitä naapurinpojan kanssa kilpaa (reippaat ulkoilmalapset...). En ole lukenut Viisikkoja ollenkaan aikuisena, vaikka mieli tekisi. Ehkä tänä kesänä?

Olen lukenut Kesäkirjan parina kesänä. Jos en lue Viestiä tänä kesänä, sitten Kesäkirjan. Tai molemmat!

Jenni S.

Anita, kiitos vinkistä! Moni on suositellut tuota kirjaa, mutta jossain vaiheessa se oli niin paljon esillä että oli olo kuin olisin jo lukenut kirjan, vaikken ollutkaan. Varmaan luen sen jossain vaiheessa, kun olen saanut tarpeeksi etäisyyttä muiden lukukokemuksiin. 

Karoliina

Houkuttelevia kirjoja pinossasi!

Minulla on suunnitelmallisena lukijana tietenkin listoja kesää varten, mutta en minäkään niistä lainkaan orjallisesti kiinni pidä. Nyt kesäkuussa aion lukea vihdoin jo mainitun Tove Janssonin Kesäkirjan, Joel Haahtelan Perhoskerääjän ja David Nichollsin uutuuden, jonka nimeä en nyt muista. Jos vain ehdin, työluettavaa on nimittäin runsaasti, ja kesken ovat yhä Amor Towlesin Seuraelämän säännöt sekä Ingmar Bergmanin Sunnuntailapsi.

Myöhemmin kesällä aion lukea ainakin Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin Kirjallisen piirin perunankuoripaistoksen ystäville sekä Håkan Nesserin Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä -romaanin. Niin, ja elokuussa on taas joidenkin, vielä päättämättömien Haahtelan sekä Kuusi kovaa kotimaista -haastekirjan vuoro.

Sitten on tietysti monia, yhä lukemattomia ja kiinnostavia tämän kevään uutuuksia ja TBR-listan kirjoja. Vaikea sanoa kuinka paljon ehdin lukea. Yleensä lastenkin lomaillessa (ja minun taas ei) en ole ehtinyt hirveästi lukea, mutta heidän kasvaessaan lukuaikaakin tulee koko ajan enemmän.

Luru / Lurun luvut (Ei varmistettu)

Tänä kesänä onkin hyvä lukea Viisikkoja, kun ensimmäisen ilmestymisestä on kulunut pyöreät 70 vuotta (http://www.guardian.co.uk/books/2012/feb/24/famous-five-70-star-illustra...)! Minä en ole lukenut Viisikkoja aikuisena, mutta olisi kyllä hauska kokeilla, miltä hurjat seikkailut nyt tuntuvat. :)

Minulle kesäkirjat ovat jotenkin hyvin paikkasidonnaisia. Luin sinunkin mainitsemaasi Sagania (Tervetuloa ikävä) ensimmäisen kerran helteisellä Korsikalla, ja kirjan tunnelman ja ympäristön yhdistelmä on jäänyt mieleen. Mökkilomalla taas on ihanaa lukea suomalaisia klassikoita tai jotain nostalgista, tyyliin vanhoja tyttökirjoja, teenjuontidekkareita tai mökkiklassikko Riksin sarjaa (ne taitavat kyllä nykyään olla jo katoava luonnonvara). Toisaalta kesällä on hyvä aika kokeilla jotain uuttakin... Ehkä tärkein kesäkirjan kriteeri minulle on, ettei se saisi olla aivan kauhean synkeä tai talvinen, ettei kesän ihanuus mene lukiessa ohi!

Jenni S.

Karoliina, hauskaa: meille on tulossa ainakin pari samaa kirjaa (ehkä, jos pysytään suunnitelmissa) lukuun ja joka tapauksessa listallasi on monta kiinnostavaa teosta! 

Luru, kiitos mukavasta tiedosta, en tiennytkään, että on Viisikkojen juhlavuosi. Sen paremmalla syyllä Viisikkoja lukuun!

Minullekin etenkin moni kesäkirja on paikkasidonnainen. Esimerkiksi Oi ihana toukokuu -kirjan olen lukenut helteellä riippumatossa mökillämme. Tulee aina ihan kuuma, kun ajattelenkin kirjaa. Muutama kesäkirja yhdistyy bussiin, sillä olen lukenut niitä matkalla mökkeilemään! Ylipäätään, ainakin jos lukee muualla kuin kotisängyssä, lukemispaikat jäävät minulle helposti mieleen ja jotenkin sekoittuvat lukumuistoihin ja kirjan tunnelmaan.

Kesäkirja ei varmasti saa olla talvinen. Voin lukea kesästä talvella, mutta en koskaan talvesta kesällä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.