Kirjakauppakierros Tartossa

 

Nyt kun Viron-matka on esitelty ja matkakirja eli Viivi Luikin Seitsemäs rauhan kevät arvioitu, on vielä yhden Virosta kertovan bloggauksen aika. Tässä Tarton kaupungista yhden iltakävelyn aikana napsittuja kirjakauppakuvia.

Yllä oleva kuva on ensimmäisenä havaitusta tarttolaiskirjakaupasta. Se sijaitsi vanhassa kaupungissa kävelykatu Rüütlin tuntumassa eli aivan turistialueella, mutta hieman syrjäisessä nurkassa, kuten kuvasta näkyy. En käynyt tutustumassa paikkaan sen tarkemmin, mutta se oli ainoa kirjakauppa, jonka huomasin mainostavan englanninkielisiä kirjoja.

Kun jatkoimme tallustelua, löytyi näin aarreaittamainen Raamat-kauppa.

 

 

Sen sisarliike - tai ainakin naapurikauppa - oli Gildi Antiik, joka houkutteli sisään 10 sentin kirjoilla ja näytti muutenkin oikein unelmien antikalta, sellaiselta, jossa on ensin pää pyörällä mutta sitten alkaa tehdä löytöjä kirjapinojen keskellä.

 

 

Tartu Kaubamaja -ostoskeskuksen Apollossa oli jo hieman modernimpi meininki: tummasävyinen yleisilme toi mieleeni Suomalaisen kirjakaupan uudistetut myymälät. Pikakäynnillä myymälä vaikutti hyvin siistiltä ja loogiselta, eri aihepiirien kirjat löytyivät helposti.

 

 

Olin kiinnostunut erityisesti Viron kirjallisuudesta. Sitä oli koottu omaan hyllyynsä,

 

 

ja lisäksi löysin virolaiseen kirjallisuuteen keskittyvän kirjasarjan, jonka arvelen kiinnostavan monia Viro-fani-kirjanystäviä. 

 

 

Myös Tasku-kauppakeskuksessa oli suuri kirjakauppa, Rahva Raamat. Kiinnitin huomiota siihen, että vaikka heti sisäänkäynnin yhteydessä oli baaritiskimäinen kahvilan palvelupiste ja sen vieressä mukavalta vaikuttava oleilunurkkaus ja vaikka kirjakaupan yleisilme oli aika "svengaava" ja olohuonemainen, pääpaino oli kuitenkin kirjoissa, toisin kuin joissakin kotimaan kirjakaupoissa. Huomasin kyllä opasteesta, että esimerkiksi pelejä olisi ollut jossakin nurkassa, mutta ensivilkaisulla kaupassa näkyi vain kirjoja.

 

 

Olisin viettänyt tässä ja muissakin kaupoissa mieluusti enemmänkin aikaa, mutta pikatutustumiseksi jäi tämäkin kauppakurkistus. Ehdin kuitenkin huomata, että suomalaista kirjallisuutta olisi ollut saatavilla alkukielellä. Toivottavasti saatte selvää kiiltävästä kuvasta... Joka tapauksessa tarjolla oli esim. Sofi Oksasen, Riikka Pulkkisen, Marko Lahden, Jari Tervon ja Jarkko Sipilän teoksia. Lisäksi esim. Jaan Krossia löytyi suomeksi käännettynä. En ymmärtänyt valitettavasti katsoa, paljonko kirjat maksoivat.

 

 

Samasta hyllystä löytyi Viron nykykirjallisuutta englanniksi käännettynä. Toomas Vintin An Unending Landscape jäi hieman kutkuttamaan mieltäni, mutta päättelin, että jos niin on tarkoitettu, saan sen myöhemmin - ja esimerkiksi Amazonista se löytyisikin.

 

<img src="//www.lily.fi/%3Ca%20href%3D"http://www.lily.fi/sites/lily/files/user/2892/2013/07/vironkirjakaupat13.jpg">http://www.lily.fi/sites/lily/files/user/2892/2013/07/vironkirjakaupat13.jpg" alt="vironkirjakaupat13" .jpg'="">

 

Rahva Raamatulla oli myös kiinnostava mainoshylly kauppakeskuksen alakerrassa. Heinäkuussa 2013 kirjakauppa suositteli näitä teoksia:

 

Tässä vielä lähikuva ylärivistä. Kansainvälisiä valintoja.

 

 

Pikakierroksen perusteella vaikutti siltä, että Tartto olisi monipuolinen kirjanhaalintakaupunki. Olisi ollut kiinnostavaa tutustua myös Tarton yliopiston suureen kirjastoon, jonka yhteydessä näytti olevan kirjakauppakin. Kaupungissa on myös Eesti Kirjandusmuuseum, eli Viron kansallinen kirjallisuusmuseo, mutta sinne vierailu ei ollut edes teoriassa mahdollista, sillä paikka oli suljettu keskikesän ajaksi. 

 

Millaisia kirjakauppamuistoja muilla on? Käytkö matkoilla kurkkimassa kirjakauppoihin, teetkö kirjaostoksia?

 

Minulla on ollut tapana ostaa kohdemaan kirjallisuutta, mutta tällä kertaa jäi ostamatta. En osannut tehdä pikapäätöksiä, eikä moottoripyörän laukkuihin oikeastaan mahdu mitään ylimääräistä - minun kirjakiintiöni oli täyttynyt jo Viivi Luikilla ja muistiinpanoviholla. Onneksi sain sentään kuvia matkamuistoksi.

Kommentit

lmm (Ei varmistettu) http://jonkinsortinblogi.blogspot.fi

Espanjan reissulla kiersin kaikki tielleni osuneet kirjakaupat, mutta en osaa espanjaa kuin sanan kaksi, eikä yhdessäkään myymälässä ollut englanninkielisiä kirjoja. Mikä harmittaa vieläkin, olisi ollut hauska täydentää kirjahyllyä jollakin kirjalla, joka on ostettu Espanjasta. En nimittäin harrasta perinteisten matkamuistojen ostamista, enkä reissullani ollut sillä kertaa muita tuomisia kuin pieni kivi. Jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt ostaa joku espanjankielinen kirja muistoksi, mutta eipä se jälkiviisaus auta tässäkään tilanteessa. ;)

Jenni S.

Hauska kommentti, minäkin nimittäin tuon matkoilta joko kirjoja tai kiviä! :) Viime vuoden mooottoripyöräreissulta pohjoisesta palasin kotiin tankavaaralainen kivi mp-housujen taskussa, mutta Virosta unohdin kivituliaisenkin. Minuakin harmittaa aina varsinkin jälkikäteen, jos en saa hankittua sitä kirjatuliaista. Joskus olen ostanut paikallisia aikakauslehtiä, usein toivon niitä (lähinnä kuvapainotteisia kotiin/puutarhaan liittyviä) myös tuliaisiksi.

Kanelibasilika

Matkoilla täytyy aina poiketa kirjakaupoissa ja lähes poikkeuksetta jotain aina tarttuu mukaankin (Virossa asuessa kirjakauppailu meinasi lähteä aivan lapasesta! ;))

Jenni S.

Ahaa, olet asunut Virossa, kiinnostavaa! Ystävänikin on, ja tarkoitus on tehdä syksymmällä hänen kanssaan kulttuurimatka Tallinnaan, joten luotan, että tuo kirjamatkamuistottomuustilanne tulee korjattua, onneksi.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Rakastan kirjakauppoja! Oi että. Pyrin niin koti- kuin ulkomaanmatkoilla aina käymään kirjakaupoissa, koska niiden tunnelma on niin kertakaikkisen ihana. 

Rakkaudestani kirjakauppoihin kertoo sekin, että kun mieheni muutamia vuosia sitten suunnitteli minulle yllätyspäivän Helsingissä, päivän viimeinen yllätys, reissun eräänlainen kohokohta, oli visiitti Akateemiseen kirjakauppaan, jonka ovensuussa mieheni sanoi, että "täältä ei ole sitten mikään kiire pois" :) yllätykseen kuului lisäksi vapaavalintainen kirjalahja :D

Jenni S.

En voi kommentoida muuta kuin että sulla on täydellinen mies! :D

tiia_

Joo, kirjakaupat kuuluvat olennaisena osana matkailuun! :) Yleensä etsin "matkamuistoksi" jonkun vähän erikoisemman kirjan, jota ei ehkä muuten tulisi hankittua. Aika usein ne ovat taiteeseen, sisustukseen tai luontoon liittyviä kirjoja, joissa on paljon kuvia. Tapa alkoi siitä, kun ostin 10-vuotiaana Itävallasta hartaasti säästämilläni viikkorahoilla Alppien kukista kertovan saksankielisen kirjan. :)

Kirjakaupantäti

Elämäntilanteemme vuoksi matkailumme rajoittuu tällä hetkellä ihan naapuripaikkakuntiin joiden kirjakaupatkin ovat tulleet tutuiksi.  Ja nyt kesälomalla kiertelin kotipaikkakuntani kirjakaupassa josta löysin serkulleni 50-vuotislahjaksi kirjan jota en olisi enää voinut hankkia työpaikaltani :) Kirjakauppoja kierrellessäni katson niitä myös ammattilaisen silmin - teen hintavertailuja, kurkistelen postikorttien taakse että mistäs näin hienoja postikortteja saa hankittua, painan mieleeni upeita somistusvinkkejä, "tarkkailen" miten asiakaspalvelu sujuu (otan niistäkin tilanteista vinkkejä omiin asiakaspalvelutilanteisiin), ihailen upeita kirjoja joita en ole aikaisemmin nähnyt ja katselen myös mitä muuta kirjakaupassa on myynnissä. 

Työssäni olen ilokseni huomannut että kesäturistitkin poikkeavat kirjakauppaan pienemmälläkin paikkakunnalla.

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.