Kirjamessut: saalis ja selitykset

Myönnän, että hieman kauhistuin ja nolostuinkin, kun kasasin kaikki viime viikonlopun kirjaostokset pinoksi kuvaa varten. Kävin viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla jopa kolmesti  ja lisäksi kahdessa antikvariaatissa ja tiesin, että raahasin reissuiltani kotiin paljon kirjoja - mutta että kuusitoista?  Vaikka olin päättänyt, että en osta uusia romaaneja, koska niitä on helppo hankkia muutenkin, vaan panostan vain harvinaisempiin löytöihin.

Mitä sitten löytyi? 

Sarjakuvia. Olen hiljalleen kiinnostunut yhä enemmän ja enemmän sarjakuvista ja olin päättänyt hankkia Ville Tietäväisen kehutun - kuulemma Finlandia-ehdokkaaksikin povatun! - sarjakuvaromaanin Näkymättömät kädet messuilta. Sen lisäksi kissakirjojen kerääjä minussa havahtui, ja ostin myös Blacksad-sarjan osan Kissa varjoisilta kujilta sekä Darby Conleyn Vastakarvaan-sarjiksen osan Karvasta logiikkaa. Toivon, että oma logiikkani alkaa toimia niin, etten vain osta sarjakuvia vaan myös luen niitä. Olen viime aikoina haalinut muitakin albumeja kotiin ajatuksella  "sarjakuvia on kiva kerätä ja kyllähän ne minua kiinnostavatkin".

Klassikkoja. Kolme Juhani Ahon teosta ja yksi hänestä kertova tietokirja. No nythän on juhlavuosi... Ja ainakin yhden noista kirjoista voin antaa lahjaksi lähipiiriin. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran osasto on traditionaalinen kirjamessukompastuskiveni. Mitäs myyvät klassikkopokkareita ja tietokirjoja pilkkahintaan!

SKS:n osastolta tarttui mukaan myös Nostalgia-tietokirja, jossa käsitellään surua ja haikeutta suomalaisessa kirjallisuudessa. Hieno lukukokemuksia taustoittava teos - ihan kuin oikeasti ikinä etsisin taustatietoa lukemistani kirjoista. Marjut Hjeltin ja Jaana Aallon kuvitettu teos Taikametsä valottaa suomalaisia metsä- ja luontouskomuksia ja on ensisijaisesti lastenkirja. Taiteilijoiden Kalevala -jättikirja taas oli myynnissä ihan minihintaan! Kävin katsomassa samannimisen näyttelyn taannoin Ateneumissa, mutta tuolloin kokoomateoksen hinta oli melkein satasen kalliimpi kuin nyt. Pakko-ostos siis.

Klassikon, sarjakuvan ja tietokirjan yhdistelmänä hankin teoksen Minna & Miehet - Minna Canthia sarjakuvina, jossa suomalaiset sarjakuvapiirtäjät esittävät näkemyksensä miehistä Canthin tuotannossa.

Antikkapuolelta löytyi erään kotimaisen suosikkini Leena Krohnin nuoruudenteos Kertomuksia. Törmäsin myös kirjaan, jonka olemassaolostakin kuulin vasta äskettäin: Pentti Saarikoski on kirjoittanut runomuotoisen elämäkerran Eino Leinosta. Ihan heti ei tule toista runoelämäkertaa mieleen. Kuvittelen tämän olevan myös jonkinlainen keräilyharvinaisuus (ainakin kirja on aika tuntematon), joten ostin sen jo sijoituksena. Selityksiä piisaa. Mitä "kunnollisempi" kirja, sen helpompi ostamista on perustella itselleen. Jos olisin ostanut vain kertakäyttöpokkareita, olisin tuhlannut, mutta nyt ostin viisautta ja sivistystä.

Ja sen lisäksi sijoitin kuitenkin pariin uutuuteenkin. Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis on alkanut kiinnostaa suuresti, eikä vähiten hienon kantensa takia. Luen parhaillani "pohjiksi" Arto Paasilinnan Jäniksen vuotta, jotta saan Kyröstä enemmän irti. Jukka Itkosen runokirja Lumilyhdyn valossa taas oli ystävän suositus, ja varsin herttainen kirjasuositus olikin.

Miehelle toin tuliaisiksi Robert M. Pirsigin kuulun teoksen  Zen ja moottoripyörän kunnossapito. Sain kiitokseksi innostuneen lausunnon:  "Jaaha".

Vielä vähän messuista. Tarkoituksenani ei ollut ostaa kauheasti, vaan keskittyä esitysten kuuntelemiseen. Oikeasti keskityin shoppailun lisäksi kaverien tapaamiseen ja ravintolassa notkumiseen. Ensi vuonna en vanno mitään. Onnekseni ne esitykset, jotka onnistuin kuulemaan, olivat kiinnostavia, erityisesti Johanna Sinisalon haastattelu. Luin juuri Enkelten verta ja teen siitä ensimmäisen kirja-arvioni Lilyyn. (En aio jatkossa päivittäin mainostaa, mistä kirjoitan seuraavaksi, mutta näin alussa on vähän selittelyn tarvetta.;))

Ja sitten vielä ostamisesta. En oikeasti tuhlaa melkein mihinkään muuhun kuin kirjoihin ja vain kerran vuodessa näin paljon! Usein myös ostan "tavallisempia" kirjoja kuin viime viikonloppuna. Seliseli.

Olisi kiva kuulla, karkaako muiltakin mopo kirjaostoksilla ja keksittekö kirjalle kuin kirjalle oivallisia, tuhlaamaan hankkimaan pakottavia ostoperusteita? Jos kävit kirjamessuilla, mitä tarttui mukaan?

Kommentit

Tomomi
Kirjainten virrassa

Harmittaa, kun en pääse tänne Lilyyn vaihtamaan nimeäni, joten ollaan tällä vanhalla Tomomilla sitten. :)
Miekin ostin neljätoista kirjaa messuilta ja perustelin hankintoja milloin milläkin syyllä, mutta kyllä kaikkia ohjasi kuitenkin puhdas kiinnostus ja halu lukea se teos ja/tai antaa se sitten lahjaksi.

Nostalgia-teos on minusta kiinnostava, moni muukin, jotka olen jo itselleni hankkinut, mutta tuota teosta luin esseetä varten.

Jenni S.

Hei Tomomi! Tunnistan sinut kyllä ja arvaan, että moni muukin tunnistaa. :) Käsittääkseni nimeä ei tosiaan voi vaihtaa Lilyssä, mutta uuden käyttäjätunnuksen voi toki luoda. Ja profiilikuvan vaihtaminen onnistuu ilman nimen vaihtamista, sitä ehdin jo itsekin testailla.

Kyllähän minuakin pohjimmiltaan ohjasi kiinnostus kirjaostoksilla, mutta toisaalta tunnen itseni jo ikävän hyvin. Joudun aina kirjatapahtumissa hullun ostomanian valtaan ja haalin kaikenlaista "fiksua hyllyntäytettä" enkä läheskään aina saa niitä kaikkia luettua edes seuraavan parin vuoden aikana... Mutta teen parhaani tuon uusimman messupinon suhteen. Ensin on vain ne muut 60 lukujonossa olevaa opusta. :D

Kiva kuulla, että Nostalgia on kiinnostava! Siltä se vaikuttikin, monipuoliselta ja hyvin luettavalta tietokirjalta. Aion lukea sen oikeasti.

 

 

Kirsin kirjanurkka

Mopo on jatkuvassa karussa :)

Minna & Miehet oli hyvä hankinta, muiden ohella. Törmäsin tähän hienoon sarjikseen kesällä taidemumeokäynnillä, ja kirjoitin siitä silloin blogiinikin.

Onnea uudelle blogi"kodille"! Oli ihan pakko käydä rekkautumassa, kiinnostava paikka!

Jenni S.

Hih, olin jo kassalla Ville Tietäväisen sarjiksen kanssa ja antanut pankkikortin myyjälle, kun huomasin Minna & Miehet ja ihan huudahdin, että apua, mä otan sittenkin vielä myös ton :) Muistankin lukeneeni ko. kirjasta jostain blogista, ilmeisesti siis ainakin sinun, Kirsi.

Kiitos toivotuksista. Minunkin pitää vielä tutustua Lilyyn vähän paremmin, vaikka olen käynyt täällä usein ennenkin. Teen jossain vaiheessa koosteen Lilystä löytämästäni kirjajutuista. Tuolta sivupalkista löytyy Seuraamani palstat -kohta ja siellä on jo yksi kirjapalsta, jonka eilen löysin, Kirjallinen projektini.

 

Maria/Sinisen linnan kirjasto (Ei varmistettu)

Minua hämmästyttää tuossa kirjamäärässä lähinnä se, miten kummassa jaksoit kantaa ne kaikki ;). No, ostokset taisivat sentään jakautua useammalle päivälle. Ostan usein kirjoja, jotka olen jo lukenut ja jotka haluan omaan hyllyyn, jos kirja on vielä lukematta sen pitää olla sellainen, josta uskon varmasti pitäväni, tai hyvin edullinen, jotta kukkaronnyörit heltiävät.

hdcanis (Ei varmistettu)

Kas, minäkin ostin tuon Krohnin Kertomuksia, fanittamani kirjailijan teoksen jota en ole vielä lukenut...vaikken minä nuoruudenteoksista aina niin paljoa uskallakaan toivoa, mutta pitää se lukea.
Muutenkin divariosastolla mentiin, mukaan tuli Bernanoksen Maalaispapin päiväkirja, Dazain Laskeva aurinko, Bassanin Ferraran puutarha, Parisen Kaunis pappi ja Lermontovin Aikamme sankari. Dazaita olen lukenut aiemmin, Parise taas oli heräteostos, muita kolmea on vinkattu luettavaksi.
Uusia kirjoja sitten vain pari kielikirjaa tarjouksesta, sarjakuvia ostin jo niiltä sarjismessuilta ja pokkaritarjouksissa ei oikein tullut sellaisia "tuonhan minä olenkin halunnut lukea" kirjoja vastaan ja muuten sitten silmäilin kaikenlaisia kirjoja joita voisin lainata kyllä myöhemmin mutta en ota ainakaan nyt rajalliseen kirjahyllyyni...

Eli kohtuullisessa määrin kyllä tuli osteltua, mopo ei karannut mutta saalis on kelpoisan kokoinen.

Ina
Inahdus

mopo karkaa aina, paitsi tällä kertaa: pyysin työkavereita ostamaan mulle vain uuden Cunninghamin (toivat tosin sen lisäksi muuten vaan myös 4 muuta kirjaa).

hauskaa, että luet jäniksen vuoden ensin ja sitten vasta kyrön, kiinnostavaa kuulla, mitä tykkäät nimenomaan molemmat peräkkäin lukeneena!

Linnea / kujerruksia (Ei varmistettu)

Voi mikä saalis! Minä olin tänä vuonna kirjamessuilla jotenkin niin jumissa että ostin vain kolme kirjaa ja nekin vähän väkisin. Hankin pokkareina Westön Missä kuljimme kerran, Saarikosken runokokoelman (ja ajattelin sinua) ja Södergranin runokokoelman.

Mikä tuo Aika Pariisissa on? (heti Pariisi kiinnostaa)

Mutta on se sanottava että jos jonkun kirjan, kiinnostavan sellaisen, löytää niin kyllä sitä aina jonkun syyn miksi ostaa.

joku Heidi (Ei varmistettu)

Minua aina jaksaa huvittaa nämä kirjoituksesi, miten aina "repsahdat" ostamaan vähän liikaa kirjoja tai pidät kirjastolakkoa siinä onnistumatta! Niin ymmärrettävää, koska itsekin luen paljon, vaikka taidan olla siitä harvinainen, etten (ainakaan vielä!) osta kirjoja juuri koskaan! :) Olin muuten hieman pöyristynyt tuoreen kulttuuriministerin tokaisusta, miten hän ei "enää käytä kirjastoja, koska hänellä on varaa ostaa kirjoja"!

Teit kyllä hyviä löytöjä, tuskinpa noista olisi voinut oikein mitään jättää ostamatta! Jännä juttu sekin, että periaattessa kammoan ostohysteriaa, mutta esim. kirjojen ja kenkien kohdalla se on minusta ihan ymmärrettävää - kunhan molemmissa satsaa laatuun eikä kertakäyttökulttuuriin!

Ja onnea kirjablogin uuden sijainnin johdosta!

Salla

Minä meinasin etsiä tuon Taiteilijoiden Kalevalan kun asiasta mainitsit, mutta unohdin siinä messutungoksessa. Näyttää kyllä todella hienolta, tosin myös tilaavievältä... Ehkäpä voisin järkätä itselleni tutustumistuokion kirjastossa: kävisi joskus töiden jälkeen pullakahvilla ja sit menis kirjastoon plarailemaan tuota hienon näköistä kirjaa.

Selvisin itse messuviikonlopusta kahdella kirjaostoksella. Jorma Ojaharjun omaelämäkerta Tämä elomme riemu ja rikkaus oli minulle must, koska kahdeksan vuoden takainen lukukokemukseni on jäänyt niin hauskana mieleen. Saa nähdä tuntuuko samalta uudestaan, jos jossain vaiheessa kirjan luen uudelleen. Mika Waltarin Kiinalainen kissa erinomaisessa kunnossa oli myös minulle löytö, Waltaria "keräilen", eli ei minulla läheskään kattavasti Waltaria ole mutta kyllä yhden hyllymetrin verran rupeaa jo olemaan.

Jenni S.

Kiitos kommenteista! Puolustukseni on, että minä EN repsahtele kenkiin, vain kirjoihin. :) Tai no joo, viime aikoina olen keski-ikäistynyt niin, että olen repsahdellut myös kukkasipuleihin.

Hyviä löytöjä ovat muutkin tehneet! Tuo Kiinalainen kissa on ollut minunkin lukulistallani jo kauan. Sain sen n. 30 vuotta sitten lahjaksi, joten olisi varmaan jo aika lukea... Mielenkiintoista, että Leena Krohnin Kertomuksia on ollut sitten ainakin kaksi kappaletta messuilla! En ollut aiemmin edes kuullut ko. teoksesta, mutta kirjailijan nimi kiinnitti huomion kirjaan. Tai kirjaseen, kirja on ohut ja vaikuttaa muutenkin nopealukuiselta.

Aika Pariisissa kertoo Juhani Ahon Pariisin-vuosista ja kai boheemista taiteilijaelämästä muutenkin. Kirja maksoi kai kolme euroa, joten en jäänyt tutkimaan sitä pidemmäksi aikaa, sieppasin vain mukaan. Yritän tutkia ja raportoida.

Kirjastot eli mahdollisuus ilmaiseen lukemiseen on tietysti erittäin hyvä juttu. Kuitenkaan ainakaan minulla kirjaston käyttöä ei kuitenkaan säätele vain raha, vaan myös se, että jopa minä olen sellainen, etten halua omistaa kaikkia kirjoja. On mainiota, että kirjoihin voi tutustua ilmaiseksi tai ne, joiden tietää olevan kertakäyttökamaa, voi palauttaa  muiden luettavaksi. Raha/rahattomuus on aika yksioikoinen selitys kirjaston käytölle/käyttämättömyydelle.

 

Yritän pitää kirjaostokseni maltillisina, mutta erilaiset alet ovat paha Paha paikka ;) Joitakin kirjoja/sarjoja/tietyn kirjailijan tuotoksia ostan helpommin kuin muita, jopa keräänkin. Kyllähän kirjat ovat suurin heikkouteni (suklaan ohella) ;)

Jenni S.

Villasukka kirjahyllyssä, tuo keräilyajatus on kyllä kovin tuttu sekin. Joitakin kirjoja minun ei edes huvittaisi ostaa, mutta jos on kaikki muutkin ko. kirjailijan kirjat, niin on pakko kerätä. ;)
Ja suklaaseen kyllä repsahtelen minäkin tuon tuosta. Mutta toisin kuin kirjat, suklaalevyt eivät minulla todellakaan kerry epämääräisiksi pinoiksi sinne tänne (nekin kertyvät, mutta vyötärölle)!

Miia_pau
Kolmas linja

Minulla kesti messuilla aika hyvin holtti, ja muutenkin tuntuu, että olen viime aikoina tullut kirjaostosten suhteen aika nirsoksi (vihdoin! voisi joku sanoa). Messuilin kahtena päivänä ja hankin kokonaista viisi teosta (joista neljä Sammakon kojulta). Kaksi niistä oli suunnitelmissakin hankkia, joten vain kolme heräteostosta. Divaripuolella kolusin aikani, mutten sitten lopulta ostanut mitään. (ruokapuolelta taas tarttui mukaan teetä ja chipotle-tahnaa, nam!)

Pientä huiputuksen makua tässä on toki sikäli, että messuilla työnkin puolesta ollut parempi puolisko osti varmaan toiset viisi kirjaa :D (mm. tuon Näkymättömät kädet, jonka lukemista itsekin odotan, vaikka en yleensä jaksa lukea sarjakuvia). 

Tuon Kerjäläisen ja jäniksen haluaisin kyllä lukea, joten voi olla, että hankin sen vielä jostain. Ehkä jollekin joululahjaksi, josn oikein salavihkaa lukaisen sen ensin itse?!?

Jenni S.

Miia_pau, minäkin olen joinakin vuosina pitäytynyt 4-5 teokseen, mutta nähtävästi tämä ei ollut sellainen vuosi... Meillä minä olen ainoa kirjojen haalija, mikä on varmaan ihan hyvä, sillä jos mieheni olisi yhtä kauhea kirjatuhlari, hukkuisimme kirjoihin.

Minullakin on muuten Kerjäläisen ja jäniksen, samoin kuin aika monen kirjan kanssa, nyt sellainen olo, että lukaisenpa itse ja pistän sitten pakettiin. Sehän ei ole yhtään epäkohteliasta vaan huomaaavaista: suoritan ystävällisesti kirjalle tarkitusluvun ennen kuin käärin sen joululahjaksi. Seliseli, voisi todeta tähänkin kirjajuttuun.;)

 

Kommentoi