Kirjastohaaste: Kehu kotikirjastoasi!

 

 

 

 

Kesälomalla tulee paitsi kurkisteltua toisten kirjahyllyihin myös piipahdeltua kirjastoihin aina tilaisuuden tullen.

Viime viikolla kurkistin sisään Oulun pääkirjaston ovesta ja nappasin muutaman kuvan. Kirjasto sijaitsee jylhästi meren äärellä, oikeastaan meren päällä. Se on suuri ja vakuuttava rakennus, jonka veikkaan olevan kesähelteellä paljon kutsuvampi kuin talven viimassa. Marjatta ja Matti Jaatisen suunnittelema kirjasto edustaa betoniarkkitehtuuria pahimmillaan ja parhaimmillaan - vei raskas ja eleetön tyyli jakaa varmasti mielipiteitä. Minusta kirjasto vaikutti rauhalliselta, työntekoon ja kirjanetsintään kutsuvalta. Vaikka pienet kirjastot ovat sympaattisia ja niitä pitäisi puolustaa viimeiseen asti, suurissa kirjastoissa kiehtoo mahdollisuuksien määrä: täällähän voi löytää ja tehdä melkein mitä vain!

Oulun kirjastokuvat saavat toimia tämän postauksen kuvituksena. Blogikirjoituksen aiheena on oman kirjaston kehuminen.

 

Olisi kiinnostavaa kuulla, missä kirjastoissa käytte ja mitkä ovat tuon kirjaston parhaita puolia? Jos et halua kertoa kotikirjastoasi, kerro yleisesti kirjastojen hyvistä ja tärkeistä puolista: ominaisuuksista ja palveluista.

 

 

Minä käytän eniten Espoon Sellon kirjastoa, koska se on sopivasti työmatkani varrella. Olen suunnitelmallinen kirjastonkäyttäjä: yleensä vain haen etukäteen varaamiani teoksia ja palautan lainassa olleita. Arvostan Sellossa sujuvuutta ja ystävällistä asiakaspalvelua. Vaikka kirjasto on iso, siellä on mutkaton tunnelma. Lisäksi tähänkin kirjastoon sopivat nuo yleiset ison kirjaston hyvät puolet, jotka jo mainitsin. Viimeksi Sellon kirjastossa käydessäni havaitsin, että varausten noutopalvelu on ulkoistettu kirjaston käyttäjille itselleen;kirjojen palautuksistahan olimme jo huolehtineet itsenäisesti vuosien ajan. Hetken ihmettelyn jälkeen omien varauksien nouto sujui vaivatta. Kuuluun niihin, jotka huolehtivat mielellään itsenäisesti kirjastolainauksista ja esim. asioivat kaupassa pikakassalla, kunhan itsepalvelu ei tarkoita sitä, että samaan aikaan vähennetään henkilökuntaa ja karsitaan muista palveluista.

Mietin, että joku saattaa hermostua, kun omat varaukset ovat nimilapun kera odottamassa noutohyllyssä kaikkien muiden kirjastonkäyttäjien nähtävinä. Minä olin varannut vain yhden kirjallisuustieteellisen tutkimuksen, joka ei varmasti herättänyt tirkistelyn- tai juoruilunhalua kenessäkään.

 

 

Toinen vakiokirjastoni on Kauniaisten kirjasto. Se voitaneen luokitella keskisuureksi kirjastoksi - ja ainakin se on keskivertoa mukavampi!

Kauniaisten kirjasto on aika suuri, mutta tuntuu pieneltä. Siellä on pari suurempaa luku- tai työskentelynurkkausta, ja niiden lisäksi lukuisia (!) pienempiä lukunurkkauksia. Sieltä täältä hyllyjen välistä löytyy tuoleja tai työpisteitä. Kirjastossa on aina rauhallista ja henkilökunta on aina ystävällinen. Tämä kirjasto on oivallinen luppoajanviettopaikka: siellä on paljon kirjoja eli kirjalöytömahdollisuuksia, mutta kukaan ei myöskään ihmettele kirjastonkäyttäjää, joka parkkeraa itsensä jollekin noista tuoleista tai työpisteistä ja vain viettää mietiskellen aikaansa.

Jokin aika sitten parkkeerasin voipuneen itseni ja monet kauppakassini kirjaston runonurkkaukseen. Havaitsin, että olen pelkkien runohyllyjen ympyröimänä ja että runoja on teemoittainkin esillä. Arvostan aina sitä, että kirjastoissa on ajankohtaisia ja muita "tyrkky"hyllyjä. En lainannut runonurkkauksesta mitään, mutta pistin pari nimeä muistiin seuraaavaa kirjastokäyntiä varten.

 

 

Kesäloman aikana olen nähnyt myös vilauksen Uudenkaupungin kirjastosta. Se on pieni kirjasto vanhassa ihastuttavassa puutalossa. En käynyt tällä kertaa sisällä kirjastossa, mutta aina kun näen tuon talon, minulle tulee iloinen ja kiitollinen olo. Joskus muinoin, aikaan ennen kellokortteja ja etenkin mokkuloita, tein joskus etätöitä mökillämme Uudenkaupungin seuduilla ja ajoin sitten kirjastoon, varasin tietokoneen ja hoidin sähköposti- ja nettiasiat kirjastosta käsin. Sympaattista - ja ihan epätehokkaan.... tai siis tehokkaan kuuloista: joskus työt saattoi hoitaa ilman jatkuvaa online-kyttäämistä, ihan vain töihin keskittyen. Myös Uudenkaupungin kirjastossa oli aina ystävällinen ilmapiiri, eikä kukaan koskaan ihmetellyt mökkihöperöitynyttä ja nuhjaista ulkopaikkakuntalaista, joka piipahti siellä työasioilla.

 

Elämäni kirjastoissa kehun siis ainakin: tunnelmaa, miljöötä, henkilökuntaa, rauhoittumis- ja työskentelymahdollisuuksia, teemahyllyjä, asioiden sujuvuutta - sekä tietenkin niitä kirjoja. Ihanaa, että on kirjastoja!

 

Kehumisen lisäksi haastan kaikki käymään kesän aikana jossakin muussa kirjastossa kuin siinä omassa vakiokirjastossa. Tunnetko kesäpaikkakuntasi kirjaston?

Ja: mikä on parasta omassa kirjastossasi?

Kommentit

Kanelibasilika

Kotikirjastoni on melko pieni, mutta sitäkin monipuolisempi ja palvelu hyvää, kivasti löytyy hömppäkirjat (Sookie Stackhouse -kirjat siis..) pääkopan rentouttamiseen ja graduaiheiset ei niin kepeät teokset myös, vaikka aiheeni ei olekaan yleinen. Kirjastolle saa myös aina tilattua (useimmiten vieläpä ilmaiseksi ja ilman varaus-/tilausmaksuja) naapurikuntien kirjastoista kirjoja, joita "omassa" kirjastossa ei ole saatavilla. Ihan yleisesti ottaen: kirjastot <3 (Helsingin yliopiston uusittu kirjasto Kaisaniemessä on muuten käymisen arvoinen paikka ihan vain ulko(- ja sisä)näkönsäkin vuoksi!

Mrs. K.

Kaunein näkemäni kirjasto on edelleen tuo mainitsemasi Ukin kirjasto, lapsuuden kirjasto, jossa kesälomilla kuuntelin levyjä ja aina samaa Modern talkingia:)! Hauska että tulit sen maininneeksi. Nykyään kirjastoissa tuntuu olevan pelkkää lasiseinää, ei huono sekään.

Melina G

Oma "kirjastoni" on ollut jo pitkään amazon.co.uk.

Kirjastoista tulee mieleen oma lapsuus ja nuoruus. Olenkin innostunut uudestaan kirjastoista nyt lasten myötä. Tällöin tärkeää on, että kirjastossa on kiva lasten nurkkaus, ehkä jopa leluja (esim. Turun uusi kirjasto sekä Tapiolan kirjasto). Tapiolan kirjastoon voi muuten "tilata" koiran lasten paijattavaksi. 

Reta (Ei varmistettu) http://todellavaiheessa.blogspot.fi/

Oululaisena Oulun pääkirjasto on tuttu ja varsin rumaksi todettu rakennus. Ehkä siksi, että tykkään puupinnasta paljon enemmän kuin betonista. Kyllähän se on ihan toimiva paikka ja sieltä löytyy kivasti istumapaikkoja ja olen siellä myös käynyt opiskelemassa, mutta lähes jokainen muu pääkirjasto, missä olen käynyt, on lyönyt ällikällä sen hienoudellaan ja viihtyvyydellään.

Oma lähikirjastoni on kuitenkin ihan mukava paikka, pienehkö mutta viihtyisä, jonka kirjastotätit tunnen ala-asteajoilta saakka ja joka on rempattu kahdesti, kerran laajennettu ja kerran siksi, koska joku valopää tunki palautusluukkuun palavan ilotulitusraketin ja kaikkialle tuli savuvaurioita.

Amman lukuhetki (Ei varmistettu) http://ammankirjablogi.blogspot.com

Ihastuttava haaste ja postaus! Tähän täytyy ehdottomasti tarttua!

Nanna91 (Ei varmistettu) http://positiivisuusprojekti.blogspot.com

Minusta Oulun pääkirjasto on kaikessa ankeudessaan ja harmaudessaan ihana, ja siellä tulikin käytyä paljon (ja vietettyä myös aikaa opiskelemassa) niinä kaikkina vuosina, jotka Oulussa asuin :) Tuollainen ankeuden estetiikka jotenkin vetoaa minuun, ja pidän kovasti myös siitä, miten avaraa ja valoisaa kirjastossa on. Toinen suosikkipaikkani (ja toinen entinen kantapaikkani) on Rikhardinkadun kirjasto Helsingissä, ihanan vanhanaikainen tunnelma! Nykyinen vakkarikirjastoni on Tampereen pääkirjasto, josta en pidä yhtään: se on kyllä päältä päin kivan ja persoonallisen näköinen, mutta sisältä mielestäni ahdistavan matala ja tunkkainen (ihan kirjaimellisestikin).

Kirjakaupantäti

Kotipaikkakuntani kirjasto on Lapuan kirjasto jossa käyn vaihtelevasti (kirjakauppatyöni puolesta lainaan kirjoja aika vähän verrattuna varsinkin siihen aikaan kun olin kirjastossa töissä tai ilman työpaikkaa :) ).  Pidän kauniista vanhan patruunatehtaan miljööstä, Vanha Paukku Kulttuuri- ja yrityskeskus  jossa siis kirjastokin sijaitsee. Nykyisin minulle merkitsee enemmän millainen rakennus kirjasto on ja erityisesti kuinka viihtyisä se on sisältä.  Omasta kirjastosta puuttuvia kirjoja ym. materiaalia voi kuitenkin kaukolainata muista kirjastoista.  Lapuan kirjastoon tuli nyt itsepalvelulainauspiste jota varmaankin käytän jos on kovasti jonoa kirjastotädin/sedän luo. :) Muuten suosin henkilökohtaista palvelua - toki ymmärrän sitten että työntekijä vapautuu muihin työtehtäviin sen myötä mutta sitä en haluaisi että itsepalvelun myötä häviää työpaikkoja.

Toinen lempikirjastoni on työpaikkakuntani kirjasto Kauhavan kirjasto . Läheiseksi kirjasto on tullut työni puolesta ja tässä kirjastossa on myös ihana lukupiiri johon olen osallistunut vuoden verran.  Täältä kirjastosta lainaankin enemmän syksyllä ja talvella kun menen lukupiiriin.

Vielä ehtisikin lomalla käydä lähipaikkakuntien kirjastoissa - niistä voisikin tehdä blogipostauksenkin.  Toinen haave olisi käydä pienissä kirjakaupoissa ja antikvariaateissa jotka eivät kuulu mihinkään ketjuun jonka myötä esim. sisustus on enemmän tai vähemmän konseptin mukainen - sitä konseptisuutta näen ihan riittävästi oman työpaikkani kautta :)

Jenni S.

Kiitos kommenteista ja hauskaa, että vaikka vastauksia on tullut ympäri Suomea, niistä löytyy tuttuja kirjastoja. Tapiolan kirjasto on minun lapsuuteni kirjasto, nykyisin en juurikaan käy siellä, mutta kun käyn, muistan lapsuuden kirjapinot.

Kaisaniemen opiskelijakirjastosta olen blogannutkin kuvien kera, kun kirjasto oli aivan uusi, mutta en pääse nyt puhelimella linkittämään juttua.

Antikvariaatti- ja kirjastovisiiteistä on kiva lukea! Kuvasin juuri muutamaa kirjakauppaa Virossa, teen aiheesta postauksen varmaankin huomenna.

Riitu kirjatoukka (Ei varmistettu)

Kannatta käydä Oulussa myös Tuiran sivukirjastossa. Kirjasto on pieni mutta kaikki on pienellä alalla ja jos ei jotakin kirjaa löydä auttavat kirjasto henkilökunta sinua mielellään. Jos tarvitset tietokonetta varaat vain itsellesi sopivan ajan työskentelyä varten tai jos tarvitset kopioita on kopiokone lähellä pienellä kopiointi maksulla .

Kommentoi