Mistä kirjasta haluaisit uusintapainoksen?

 

Kävin maanantaina antikvariaattikierroksella ja löysin erään kauan etsimäni aarteen Hagelstamilta: Lauri Viidan runomuotoisen Kukunorin. Teos on kirjoitettu alun perin lapsille, mutta Wikipedian mukaan se on arvioitu niin vaikeaselkoiseksi, etteivät sitä ymmärrä oikein aikuisetkaan. 

Saa nähdä, miten minun käy. Ainakin selaamalla teos vaikuttaa juuri niin kiinnostavalta ja kutkuttavalta kuin toivoinkin. Esimerkki runon Unikuu alusta:

 

Unitaivas. Unimaa.

Unituuli samoaa.

Univuori. Unipuu

kumartuu,

Unisorsa sukeltaa.

Kaikki riippuu, värehtii -

 

Vaikka harva asia on lukutoukkaa ilahduttavampaa kuin kaivattujen kirjojen löytäminen, jäin pohtimaan, mistä kirjoista haluaisin uuden painoksen. Ainakin näistä:

 

- Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän kesäsaaresta ja -elämästä kertovasta teoksesta Haru - eräs saari. Sitä ei saa enää mistään!

- Peter Bischelin Lastentarinoita-novellikokoelmasta. Taannoinen keskustelu osoitti, että kirjaa on vaikeaa löytää mutta moni haluaisi sen omaan hyllyynsä.

- E. T. A. Hoffmannin Kissa Murr ja hänen elämänviisautensa -teoksesta. Tätä kirjaa en ole koskaan nähnytkään, mutta Kultainen malja: satu uudelta ajalta on kiinnostava, ja kissakirjojen kerääjänä Murr olisi varmasti minulle mieluisaa luettavaa (ja kerättävää). Tämän kirjoituksen kuva on Wikipediasta napattu esimerkki Murrin kuvituksesta.

 

Jos kirjoja alkaisi oikein listata, löytyisi varmasti monia, monia muita. Kun tietää, miten lyhyt kirjojen elinkaari on, monet minun mielestäni vielä uudetkin kirjat löytyvät nykyisin vain antikoista. Uusintapainoksia siis kaivattaisiin, joskin pokkareiden yleistyminen on tuonut hieman parannusta tilanteeseen. Kannattaa kurkata myös Helsingin keskustassa Lasipalatsissa toimivan Kirja kerrallaan -kaupan nettikauppaan. Ko. kauppa myy muun muassa vanhojen näytelmien ja runoteosten näköispainoksia sopuhintaan.

Mistä kirjasta sinä haluaisit uuden painoksen? Tai mitä kirjaa etsit antikvariaateista?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehdottomasti Jukka Parkkisen Suvi Kinos ja seitsemän enoa -kirjasta! Aivan mainio! Tunnetko?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kirjastoista Lastentarinoita näkyi löytyvän hyvin, pääkaupunkiseudulla monta kappaletta hyllyssä...

Jossain vaiheessa Italo Calvinon kirjat olivat kiven alla, niiden keskimääräinen oleskelu divarien hyllyissä oli kuulemma siinä tunnin tienoilla...viime vuosina on kuitenkin tehty varsin hyvä määrä uudelleenjulkaisuja eli nyt niitä taas saa.
Tällä hetkellä pälyilen divareissa epämääräisen toiveikkaana paria kirjaa...Muriel Sparkin Mandelbaumin portti julkaistiin suomeksi joskus 50-60-luvulla, ja kyseessä on ainoa suomennettu kirja Sparkilta (jonka tuotantoon tutustuin vasta vajaa kaksi vuotta sitten, sittemmin olenkin lukenut niitä kymmenkunta).
Ja Yasunari Kawabatan viidestä suomennetusta kirjasta minulla on neljä, omituisesti ne 60-luvulla julkaistut löytyvät (okei, Vuoren jyly on myös harvinainen) mutta se 1998 suomennettu näköjään sinunkin lukemasi Kämmenenkokoisia tarinoita on jostain syystä mahdoton omaksi löytää.

Yhdellä kirppiksellä auttelemassa ollessani vastaan tuli myös Manzonin Kihlautuneiden kaksiosaisesta teoksesta se toinen osa, ja nyt olen alkanut kytikselle jos se ensimmäinen osa putkahtaisi jostain esiin. Kirjasta on otettu yksi painos reilu sata vuotta sitten, ja kyseinen kirja on italialaisen kirjallisuuden piirissä ymmärtääkseni asemaltaan siellä "Seitsemän veljestä"-tasolla...okei, uusintapainos vaatisi luultavasti uuden käännöksen ja ei kai tuon julkaiseminen mikään suuri kaupallisuuden riemuvoitto olisi.

Martti Haavion uskontotieteelliset teokset (Suomalainen mytologia, Kuolematonten lehdot yms.) kelpaisivat myös, mutta niitäkin kun on satunnaisesti jossain huomannut niin divarinpitäjä on yleensä ymmärtänyt lyödä niihin sen usean kymmenen euron hinnan...

Onhan näitä useita. Toisaalta divareissa kierteleminen on oma hupinsa, kun sitten voi riemuita niistä obskuureista löydöistä jotka saattaa saada jopa hyvään hintaan (minunkin hyllyyni on kaikenlaista merkillistä päätynyt).

Morren maailma (Ei varmistettu)

Stephen Kingin SE. Sitä saattaa nähdä tuurilla antikvariaateissa, mutta hinta on lähes 100e. Huutonetissä hinta menee helposti sen ylikin.

Jenni S.

Vierailija nro 1, Suvi Kinos on minulle tuttu nimenä ja idean tasolla, mutten ole lukenut. Ilmeisesti en helposti luekaan, jos painos on loppu. Oletan, että kirjaa saa kuitenkin kirjastoista.

Vierailija nro 2, Lastenkirjan saa onneksi helposti lainaan, mutta omaksi hankkiminen onkin hankalampaa. En tiennytkään, että Calvinokin on ollut noin kiven alla! Ja olen tosiaan lukenut Kawabatalta  Kämmenenkokoisia tarinoita. Sekin kuuluu kirjoihin, jotka voisin kelpuuttaa hyllyyni, mutta näemmä ei kannata haaveilla. Toivottavasti sinä löydät omasi, olisihan kokonainen (suomennettujen) Kawabatan teosten sarja hieno! (Pitäisikin lukea lisää Kawabataa.)

Etsitkö siis Mandelbaumin porttia omaksi vai kaipailet lisää Spark-suomennoksia? Antikvaarissa näyttäisi olevan yksi Mandelbaumin portti myynnissä vitosella, täällä. Manzonin Kihlautuneista löytyi tällainen tieto, mutta en tiedä, onko tuo ensimmäinen vai toinen osa (ja kuvakin on väärä). Italiaksikin näytti löytyvän. Täytyy toivoa, että joku italiaharrastaja innostuisi kääntämään ja joku yhtä epäkaupallinen innokas julkaisemaan uusintapainoksen. 

Martti Haavion teoksia en ole koskaan katsellut divareista, koska minulla on omassa hyllyssäni juuri tuo Suomalainen mytologia. Olen perinyt sen, enkä ole ajatellut, että se olisi noinkin hintava divarissa. Monia kirjoja on varmaan yleisesti kotihyllyissä ja juuri perittyinä, mutta ne eivät päädy divareihin, kun sukulaiset ottavat mieleiset teokset itselleen ennen kuin luovuttavat loput kirjat eteenpäin divareihin. Tai ainakin minä olen toiminut niin, pari kertaa olen ollut sukulaisen tai tuttavan kirjajäämistön äärellä valitsemassa aarteita ja muistoja itselleni. 

Minä olen tehnyt viime aikoina hyviä divarilöytöjä. Suurin osa kirjoista ei ole ollut sellaisia, että olisin etsinyt juuri niitä, mutta kiertelemällä tulee näemmä vastaan kaikenlaisia muita pakollisia aarteita, osa sellaisia, joita en muistanutkaan tai osannut kaivata, osa taas sellaisia, etten ole edes tiennyt ko. kirjoista. Olen ajatellut lähiaikoina esitellä muutamia löytöjä ja löytöpaikkoja.

Jenni S.

Morren maailma, kommenttisi tuli sillä välin kun naputtelin edellistä maratonkommenttiani.

Satanen kirjasta, joka ei ole kuitenkaan vuosisatojen ikäinen tms.! No jopas, tuosta minulla ei ollut aavistustakaan. Kiinnostava tieto. Jos näen joskus ko. kirjan edullisemmin (ilmeisesti en tule näkemään), lupaan napata mukaani ja myydä edelleen edullisemmin eteenpäin.

Hmmm. Hyvä postauksen tai ainakin mietinnön aihe olisikin, mistä kirjasta olet valmis maksamaan satasen. Itselleni ei tule heti mitään mieleen, sillä kalliiden tietokirjojen kanssakin olen aina odottanut, että kyllä se hinta joskus tippuu. Tippuukin: esim. Helsingin kirjamessuilta mukaani nappaamani (lue: roudaamani, on hyvin iso ja painava kirja) Taiteilijoiden Kalevalan messuhinta oli 20 euroa, kun alkuperäinen hinta oli ollut satasen enemmän. Mutta se siitä, palaan (ehkä) aiheeseen.

marjis, joka ei muista salasanaa (Ei varmistettu)

Minä olen etsinyt Neil Gaimanin Hautausmaan poikaa, joka on vain pari vuotta vanha kirja, mutta jonka painos on loppu eikä kirjaa saa mistään. :( Olen etsinyt antikoista netissä ja antikvaareista sekä huuto.netistä, mutta ei vain löydy. Harmittelen, kun en sitä silloin ostanut.

Ihan ensimmäiseksi Jenni tuohon viimeiseen kommenttiisi; minulla on tällä hetkellä kiikarissa kirja, josta saa maksaa noin 150 euroa. Kyseessä on pieni painos Jonathan Carrollin kirjaa The Heidelberg Cylinder, jota muistaakseni painettiin vain tuhat, kaikissa on kirjailijan ja kuvittajan signeeraus ja sitä on myyty vain netissä. Toivon, ettei kukaan osta sitä amazonista ennen minua.. Ensi kesänä ehkä. On nimittäin ainut kirjailijan julkaistuista teoksista, joka minulta puuttuu.

Minulla ei tällä hetkellä taida olla mitään erityistä kirjaa kiikarissa. Kuinka kaikki toimii? - kirjaa etsin miehelle joululahjaksi, sitä ei meinannut saada mistään mutta onneksi huuto.netistä tärppäsi (luotan, että mies ei eksy tänne).

Vähän olen yrittänyt katsella jos Carol Oatesin Blondi tulisi vastaan, Janssonia ja Fryn kirjoja englanniksi voisin myös ostaa (niitä saisi kyllä ihan kaupastakin) mutta tällä hetkellä taidan käydä antikvariaateissa vaan ihan selailemassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Se uusintapainostaan odottava kirja on tietysti

Fernando Pessoa: En minä aina ole sama

Palstanpitäjälle ja kommentoijille Kirjallista Joulua !

jukka s.

Jenni S.

Marjis, erikoista että noin uusi kirja on tyystin kadonnut markkinoilta. Onkohan toivoa, että siitä tulee uusintapainos tai pokkariversio?

Linnea, oi, peukut pystyyn että saat etsimäsi Jonathan Carrolin teoksen! Kuulostaa kyllä spesiaalilta. Toivotaan, että löydät muutkin etsimäsi - ja ettei miehesi lue tätä keskustelua! :)

Jukka S., muistinkin jo postausta kirjoittaessasi tuon sinun En minä ole aina sama -etsintäsi. Toivon todella, että se tuottaa joskus tulosta!

Ehkä pitäisi selvittää noiden "kadonneiden kirjojen" aiemmat kustantajat, kerätä adressi kirjojen puolesta ja lähettää uusintapainospyyntö kustantamoon? Auttaisikohan? Olisi ainakin kiinnostavaa tietää, tulisiko pyyntöön vastausta. Hmmm, mietitään...

Kiitos joulutoivotuksesta Jukalle ja samoin hyvää kirjajoulua kaikille!

(Yritän kyllä tässä joulusähellyksen keskellä - emännöin sukujoulua, eivätkä valmistelut suju oikein rutiinilla -  kirjoittaa vielä kerran, pari ennen joulua.

 

hdcanis (Ei varmistettu)

Niin, minä olin siis se vierailija 2...
Kas, näköjään tuo Mandelbaumin portti on netissä tilattavissa, käytettyjä kirjoja on minusta hieman nihkeää vain tilata näkemättä vaikka kuntoluokitukset ammattilaisilla yleensä oikeita ovatkin. Pitää kahtoa jos ei muuten vastaan tule (koska kuitenkin se etsintä on oma hupinsa). Uusintapainos tuosta kyllä silti kelpaisi ja muidenkin kirjojensa suomentaminen.
Kihlautuneista oli tosiaan tullut myöhempikin painos, mutta lyhennelty ilmeisesti sivukaupalla...eli sitä innostunutta puhdetyökääntäjää odotellessa.

Ja onnittelut Haavion omistamisesta, se on kyllä hyllyyn poimittava aarre :) Ja tuo jäämistöjen jako taitaa tosiaan usein mennä noin, joskus jotkut innokkaat poimivat muutaman parhana päältä ja loput menevät divareihin tai kirpputoreille tai kaatikselle, joskus ne perilliset eivät jaksa kiinnostua ja heittävät kaikki suoraan markkinoille...

Kingin Se:n kovista hinnoista olen minäkin kuullut, ja kirjastoistakin taitavat olla useimmat niteet "kadonneet". Hautausmaan pojan katoaminen markkinoilta on sen sijaan yllättävämpää...

Toisaalla ovat sitten ne "epämuodikkaat" kirjat, joita ei välttämättä tule kovin usein vastaan ja joista ei ainakaan kannata odottaa uusintapainosta mutta kun löytyvät niin hinnat ovat yleensä varsin huokeita. Tuo Spark taitaa kuulua niihin ja hyllyyni on kasautunut myös uskoakseni kaikki Pär Lagerkvistin suomennetut kirjat...

hdcanis (Ei varmistettu)

Niin, noista hinnoista...minulle kipuraja vanhoista kirjoista menee yleensä siellä parinkympin kohdalla, en ole niin bibliofiili että keksisin mitään mistä tuon yli maksaisin (tai siis kirjasta jonka haluaisin omakseni...jos joku myy satasella vaikka Gutenbergin Raamatun tai Skaespearen First Folion niin ostan, ja myyn eteenpäin). Uudemmistakin ajatus että maksaisin satasen kirjasta on aika outo.

Jenni S.

Hdcanis, minä ostan pääsääntöisesti divarikirjat netin kautta ja ovat kyllä olleet hyväkuntoisia, tai siis sen kuntoisia kun kuntoluokitus on antanut ymmärtää. Jos löytää kiinnostavan kirjan, ehkä voi vielä tiedustella s-postitse sen kuntoa tai, jos kirja on lähiseudulla, varata sen ja käydä katsomassa. Jotkut nettiantikat ovat kysyneet, haluanko kirjan postitse vai paikan päältä haettuna. 

On siinä liikkeissä kiertelyssä kyllä oma viehätyksensä. En tiedä, olenko tuota Kukunoria lukuun ottamatta löytänyt kiertelykierroksilla mitään sellaista kirjaa, jota olisin oikein etsimällä etsinyt, mutta on tullut monta pakko-ostosta sattumalta vastaan. Niitä etsimällä etsittäviä olen yleensä metsästänyt netistä ja monta kirjaa olen saanutkin, kun vaan muistaa jatkuvasti tarkkailla esim. Antikvaari.fi:tä ja Antikka.net:iä. Quenaun Tyyliharjoituksia vaati jopa etsintäkuulutuksen laittamisen em. paikkoihin, mutta tuotti lopulta tulosta. 

Minäkin aloin miettiä myöhemmin, mistä kirjasta maksaisin yli satasen. Uudesta tuskin, tai sitten sen pitäisi olla joku erityispainos (mitään minulle niin tärkeää erityispainosta ei tule mieleen). Ja tuskin vanhastakaan, koska en kuitenkaan haali hyllyyni harvinaisuuksia ja erikoisuuksia, vaan kirjoja, joita oikeasti haluan lukea (ja omistaa). Usein en löydä kirjoja, koska etsin jotain epämuodikasta, en suinkaan erityisen haluttua opusta. 

Tuo Haavion kirja on vaarini jäämistöstä. Meinasin ensin yrittää saada kaikki vaarin tuhannet kirjat itselleni, koska olin niin huolissani niiden kohtalosta - ja sitten minustakin olisi voinut tulla nettiantikan pitäjä. ;) Kirjoille kävi kuitenkin hyvin. Ne, jotka suku jätti haalimatta, jäivät osin vaarin asunnon ostaneelle perheelle ja lahjoitettiin osin sairaaloille yms. tahoille. Varmasti parempi vaihtoehto kuin että minä olisin latonut ne varastoomme ja ihmetellyt, että mitäs nyt sitten. En kestä ajatella kaatopaikalle joutuneita kirjoja, joten toivon, että monille kirjajäämistöille käy noin hyvin. 

Velma (Ei varmistettu)

Mä olen etsinyt Walter Moersin kirjoja kovakantisina (pokkareita olis kyllä tarjolla uutena) ja sitten Enni Mustosen vanhoja kirjoja (niitä saa vaan yhteisniteinä eikä aina sellaisinakaan). Joistakin Astrid Lindgreninkin kirjoistakin on painokset loppu....

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.