Neljä lyhytarviota

 

Jokunen loppuvuodesta lukemani kirja jäi harmillisesti ilman blogimerkintöjä, vaikka olisivat kaikki olleet sellaisen arvoisia. Tässä koontijuttu: kaunoa ja tietoa, olkaa hyvä. Olkaa myös tyytyväisiä, etteivät nämä ole haikumuodossa.

 

Roy Jacobsen: Ihmelapset 

 

Tämä kirja ilmestyi jo kesällä ja siitä lähtien yritin sitä aina välillä lukea, mutta vasta välipäivinä onnisti. Teos kertoo norjalaisesta yksinhuoltajaäidistä ja hänen pojastaan, jotka saavat perheeseensä pojan jo edesmenneen isän toisesta liitosta olevan tyttären, huumeäidin lapsen.

Kirjaa on kehuttu erityisen koskettavaksi ja kyllä se sitä olikin, mutta... Lukukokemukseni oli jotenkin vaihteleva ja hahmoton. Ensin kirja ei tuntunut lähtevän liikkeelle, välillä olin tarinan imussa ja ajattelin hahmoja silloinkin kun en lukenut, sitten suhteeni tarinaan taas väljähti. Kirja kuulunee siis kategoriaan hyvä kirja, vaan ei minulle. Kielenkäyttö oli kyllä hienoa ja kertomus aito ja koskettava, noin niin kuin yleisesti. (Lisätietoa: Kustantajan kirjaesittely

 

Liisa Enwald, Eila Kostamo (toim:): Kuva silmissä - Näkökulmia Mirkka Rekolan kirjailijantyöhön

 

Tässä taas on tietokirja, joka kosketti kovastikin! Se on tietokirjalta harvinaista, sillä kyllähän niitä lukiessa ilahtuu ja innostuu, mutta harvemmin liikuttuu.

Mirkka Rekolasta kertova teos, jossa hänen ystävänsä ja kollegansa kirjoittavat vapain sanoin Rekolan työstä ja hänestä ihmisenä, on valaiseva ja - niin, ihana. Erityisesti Kristina Carlsonin lyhyt kirjoitus Hetket, jossa Carlson kuvailee tuntojaan Rekolaa lukiessa ja sitten taiteilijaan tutustuessa, oli tunteisiin vetoava. Sinä puhuit kuten runosi puhuvat, ja aloin kuulla omankin ääneni toisin, Carlson kirjoittaa. Suosittelen tätä teosta kaikille Rekola-faneille! (Lisätietoa: Kustantajan kirjaesittely)

 

David Eagleman: Tarinoita tuonpuoleisesta

 

Tätä teosta taas luulin etukäteen tietokirjaksi, mutta se osoittautuikin enemmän kaunokirjalliseksi teokseksi, jonkinlaiseksi mielikuvitusharjoitukseksi.

Nimensä mukaisesti kirjassa on kertomuksia kuolemasta. Kaikki ovat kuitenkin kirjailijan omia ajatuksia, mitä tuolla puolen saattaisi olla. Osa ajatuksista on yllättäviä, osa ei. Jotkut tunnistin omakseni: lapsena minua huolestutti, mitä tekemistä taivaassa keksii ikuisesti. ;) 40 kuvitelmasta vain muutama oli minusta aidosti kiinnostava, mutta kokonaisuutena teos oli mielenkiintoinen. Yrittäkääpä kirjoittaa kymmeniä tarinoita samasta aiheesta. Tätä kirjaa voisi käyttää kirjoituskursseilla oppikirjana (samoin kuin esim. Dan Rhodesin ja Riku Korhosen rakkauskertomuskirjoja). (Lisätietoa: Kustantajan kirjaesittely)

 

Marianne Fredriksson: Muuttolinnut

 

Erityisesti tämä teos olisi ansainnut oman kirjoituksensa, mutta ei saa sitä ainakaan toistaiseksi.

Luin viime keväänä ruotsalaisen Marianne Fredrikssonin ainakin Suomessa kuuluisimman teoksen Anna, Hanna ja Johanna. Monien muiden tavoin minäkin ihastuin väkevään, juurevaan tarinaan ja voimakkaaseen kerrontaan, joten Fredrikssonia oli saatava lisää.

Valitettavasti Muuttolinnut oli kaikin puolin ohuempi teos kuin A, H & J. Se kertoo chileläisen pakolaisen Miran ja ruotsalaisen tietokirjailijan Ingen hieman omalaatuisesta ystävyydestä. Miran ja Ingen suhteen kautta peilataan Ruotsin ja Chilen yhteiskuntia, perhe-elämän merkitystä sekä erityisesti naiseutta ja ystävyyttä, naisen asemaa. Takakannen mukaan kyseessä on sydänjuuria myöten vahahduttava romaani, mutta ei minussa kyllä vavahdellut kuin ajoittain tätä lukiessani. Nautin kyllä lukemisesta, niin kuin nautin aina pohjoismaisten fiksujen naisten lukemisesta; samaa sarjaa Fredrikssonin kanssa ovat mielestäni mm. niin ikään ruotsalainen Kerstin Ekman sekä pitkäaikainen kotimainen suosikkini Märta Tikkanen. (Lisätietoa: Kirjailijaesittely kustantajan sivuilla, kirjasta ei löytynyt kuvaa).

 

***
Lopuksi: miten niin haikumuodossa? Vaikka minulla on taipumus jaaritella kirjoista liikaakin, olen myös viehättynyt ajatuksesta, että kirjasta voisi kertoa muutamalla sanalla, kolmella rivillä. Löysin jokin aika sitten Review in Haiku -sivuston, jossa on haikumuotoisia elokuva-arvioita. Sen innostamana olen pyöritellyt paperilla muutamaa kirjahaikua, mutta jatkan vielä harjoituksia... Toivottavasti joku muu innostuisi tekemään lyhytlyhytlyhytarvioita!

Kommentit

Joistain kirjoista tekisi mieli tehdä lyhytlyhytarvio, mutta että haikumuodossa... Ei taitaisi taipua minulta. Mielenkiinnolla odotan haikujasi :)

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Ihana idea Jenni! Kirjasta kolmella rivillä haikumuodossa. Lukisin mielelläni sinut lyhytlyhytlyhytarvioitasi!

Tarinoita tuonpuoleisesta herätti mielenkiintoni. Nyt kun muistaisin tämän kirjastossa!

Helmi K
sivulauseita

Eilen mietin Akateemisessa miten musta on ihan järjettömän ihanaa että kirjoja kuten Kuva silmissä julkaistaan.

Jenni S.

Kiitos kaikille kommenteista! Luulen, että haikuarvioita saadaan odotella vielä tovi. ;) Olen arka julkaisemaan edes vitsimielessä kirjoitettuja omia tuotoksiani. Ainakin toistaiseksi...

Helmi, Kuva silmissä on todellakin järjettömän ihana julkaisupäätös ja järjettömän ihana kirja. Lisää tällaisia lämminhenkisiä kunnioituskirjoja, kiitos! Olen myös ikikiitollinen ystävälle, joka ymmärsi antaa tämän teoksen minulle joululahjaksi. :)

Luru/lurunluvut.blogspot.com (Ei varmistettu)

Haikuarviot ovat loistava idea! Innostuin niin, että pykäisin saman tien miniminiarviot neljästä viimeksi lukemastani kirjasta. Uskaltaudun siis ensimmäisenä yrittämään - mutta enpä kiusallani kerro kirjojen nimiä :)

*
Lapset lentävät,
aikuiset unohtavat.
Sadun taika jää.

*
Kasarmin arki:
lapsen silmin kaikki on
ihmettä täynnä.

*
Älykkään lapsen
julmuus tuhoaa perheen.
Jäi inha olo.

*
Mennyt Pariisi:
kirjailijan muistoissa
viini ja juorut.

Helmi K
sivulauseita

Petes Pan, Poika raidallisessa pyjamassa, Poikani Kevin, Nuoruuteni Pariisi.

Jenni S.

Hahaa ja aah, kirjahaikuja ja arvauksia! Mahtavaa, kiitos Helmi ja erityisesti Luru! Superhauska yllätys. Menin harmikseni uteliaana heti lukemaan Helmin arvaukset ja nyt en osaa ajatella kuin noita kirjoja; toivottavasti palaat Luru kertomaan, josko arvaukset menivät oikein.

Ja hmmm, ehkä mäkin voin tehdä + julkaista joskus kirjahaikuja. :)

Luru/lurunluvut.blogspot.com (Ei varmistettu)

Hih, ei hassumpaa, Helmi! Ykkönen ja nelonen oikein! Poikaa raidallisessa pyjamassa ja Keviniä en ole lukenut, mutta silmäilemieni blogijuttujen perusteella räpellelmäni olisivat tosiaan voineet sopia hyvin niihinkin.

Jenni S.

Äh, Luru, mulla olisi ehdotus, mikä kolmosesi voisi olla, mutta lapsi ei saisi olla (muistaakseni) älykäs. ;) Voisin tulla katsomaan blogistasi, onko siellä vinkkiä, mutta yritän vielä hetken miettiä. Joka tapauksessa luulen saaneeni ideasta kiinni, mistä teemoista kakkonen ja kolmonen kertovat!
 

Tässä pikapikaräpelmä. Minulla on kesken teos, jossa

 

Kaikella arvo:
rahalla, ihmisillä.
Pian romahtaa.
 
Pian, varmaankin viimeistään maanantaina selviää, mistä on kyse! :)

 

Jenni S.

Haikuni ei jostain syystä ole suostunut pysymään riveillään, mutta ei haitanne. :)

Aivan mahtavia haikuarvioita! Loistava, loistava idea - tähän täytyy muistaa palata. :)

Luru/lurunluvut.blogspot.com (Ei varmistettu)

Arvoituksellinen arvio! Maanantaita odotellen... :)

Jenni S.

Satu ja Luru, kiitos kommenteista! Hih, pitäisikö vastata hai'ulla? Lurulle tiedoksi, että Kaikella arvo -haikuni arvoituksen ratkaiseva kirja-arvio on nyt livessä. :)

Haiku Haikio (Ei varmistettu)

Oho! Googlasin oman maaliskuussa aloitetun blogini ja löysin tämän. Toteutin saman Haiku Reviewsin innoittaman idean, jonka Jennikin on saanut, ja täältä se löytyy:

http://www.haikuarviot.blogspot.com/

http://www.facebook.com/haikuarviot

Jenni S.

Hei Haiku Haikio  ja mahtavaa, että sait saman idean ja vielä toteutitkin sen! :) Ryhdyin heti FB-sivusi tykkääjäksi (oman FB-sivuni http://www.facebook.com/Kblogi nimissä) ja tulen varmasti blogiinkin. En ole itse viime aikoina kirjoitellut minkäänlaisia haikuja edes mielessäni, mutta ajattelen haikuja ja niiden kirjoittamista usein. Haluaisin myös mennä haikukurssille, mutta en ole löytänyt sellaista mistään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.