Osavuosikatsaus

Huomasin, etten ole sitten tammikuun lopun listannut kuukauden luettuja. Alkuvuodesta ajattelin, että pohdin joka kuun lopussa jotakin lukemiseen liittyvää teemaa. No, niin en ole selvästikään tehnyt enkä tee nytkään, mutta listaan kuitenkin helmi- ja maaliskuun luetut, niin yhdessä tuon tammikuun koosteen kanssa vuoden ensimmäinen kirjavuosineljännes on paketoitu. Ja illalla yritän vetää yhteen tunnelmia ja ajatuksia, jotka Katja Kallion uutuus Säkenöivät hetket on herättänyt, olen jo kirjassa loppusuoralla.

Katja Kallion lisäksi olen lukenut kotimaisista uutuuksista Marja Björkin Pojan, kertomuskokoelman 16 tarinaa toivosta sekä Hannu Mäkelän satukirjan Ääni joka etsi Laulua. Niistä en ole vielä ehtinyt bloggailla. Sen sijaan olen kirjoittanut Maarit Verrosen Varjonaisesta, Roope Lipastin Rajanaapurista, Marisha Rasi-Koskisen Valheista sekä Salla Simukan nuortentrilleristä Punainen kuin veri.

Ulkomaisen kaunokirjallisuuden puolella en ole ollut näin uutuuspainoitteinen. Olen kyllä lukenut Grégoire Delacourtin lottovoittoromaanin Onnen koukkuja ja John Greenin nuorista syöpäsairaista kertovan uskottavan, koskettavan ja raikkaan kertomuksen Tähtiin kirjoitettu virhe. Muuten olen lukenut Doris Lessingiltä Eloonjääneen muistelmat,  Haruki Murakamilta Norwegian Woodin sekä Anne Tyleriltä romaanin Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa.  Leo Tolstoin Anna Karenina edustaa edelleen tiiliskiviromaania, joka on kesken viikosta ja kuukaudesta toiseen...

Tietokirjapuolelta suosittelen kaikille Tieto-Finlandian voittajaa, Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut -teosta. Anne McIntyren Parantavat kasvit ruukussa sisältää kiinnostavaa asiaa ikkunalautapuutarhurillekin. Myös Lukukeskuksen ja Wsoy:n yhteisjulkaisu Kirja joka muutti elämäni oli kiintoisaa ja myös hyvin mukavaa luettavaa. Minulla on myös kesken Johanna Vehkoon median murroksesta kertova Painokoneet seis! sekä Hannele Klemettilän Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä.

Yhden sarjakuvaromaaninkin olen lukenut. Ninni Aallon ja Tuuli Hypénin Kas, kissa on täynnä aitoja ja kissaihmistä ilahduttavia kohtauksia kissojen ja ihmisten yhteiselosta.

Muista alkuvuoden jutuista mieleeni on jäänyt se, että muitakin kuin minua ilahdutti tieto, että tämän vuoden ulkomaisissa uutuuksissa on mm. Donna Tarttia. (Minua ei sittemmin ilahduttanut tieto, että Tartt on kadonnut kirjahyllyyni.) Lilyn ja Bonnierin lukupiirin starttaaminen on ollut hyvä juttu sekin, ja Earth Hour -päivän kunniaksi oli antoisaa tehdä kooste kaunokirjoista, joissa on ekologinen sanoma.

Minulla on ollut aika kiireinen ja muutenkin hieman rasittava kevät, ja nyt lomalla olen huomannut olevani yllättäväkinn väsynyt. Muistin, että varauduin marraskuun koomaolotilaan lukemalla viikonloppuisin mukavia, ihania kirjoja. Mietin, että voisin pyhittää myös huhtikuun viikonloput takuuvarmoille kirjoille, eli vanhoille suosikeille, tai ainakin kertaalleen luetuille eli hyviksi havaituille melko uusille teoksille. Ehkä niitä voitaisin lukea yhdessäkin, lukupiirin omaisesti? Palailen asiaan ihan lähiaikoina!

Kommentoi