Pikaruokaa kirjannälkäiselle

 

Huomasin eilen Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa jotain pientä ja houkuttelevaa. Ensin luulin, että kassan vierelle oli pantu esille kirja-aiheisia lahjakorttipakkauksia. Sitten ne näyttivät kirja-aiheisilta lehtiöiltä... Mutta ei, Flipbacksit eli uudet minikirjat ovat saapuneet Suomeenkin. Hinta näytti olevan reilun kympin/kpl.

Kun minulle selvisi, mitä nuo kauniskantiset houkutukset oikeasti olivat, olin ensin vastustavalla kannalla. Kai nyt ihminen voi lukea kokonaisen kirjan tai ottaa matkalle mukaan pokkarin, jos kovakantinen kirja tuntuu liian hankalalta. Mitä tällaisella pienellä lehtiömäisellä, hieman hankalasti luettavalla (kirja käännetään vaakatasoon ja luetaan ylhäältä alas koko aukema) kirjalla tekee?

Aikani ihmeteltyäni tulin suopeammaksi. Edelleen "oikeat kirjat" ovat parempi vaihtoehto, mutta kyllä minikirjat sopivat ainakin lahjoiksi ja reissuun mukaan, työmatkalukemisenakin tuollainen kännykän kokoinen kirja voisi olla kätevä. Jos esim. Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin olisi minulle niin tärkeä, että haluaisin raahata sitä (englanninkielisenä) aina mukanani, flipback voisi olla hyvä vaihtoehto.

Siri Hustvedtin lisäksi kassalla oli ainakin Chris Cleavea (The Other Hand) ja Jane Austenin klassikkoja. Itse asiassa kirjat olivat niin hauskan näköisiä ja valikoima niin kutkuttavasti suunniteltu, että se alkoi melkein ärsyttää. En menisi vannomaan, että kyseessä on lukemisen vallankumous, kuten Flipbackbooksin sivuilla sanotaan, mutta selvästi tässä ollaan tosi mielellä ja kunnoin asein liikkeellä. Mielenkiintoista seurata, onko tällaiselle kirjaformaatille käyttöä, kun pokkareita myydään nykyisin kaikkialla ja e-kirjatkin ovat jo kohtuullisen tunnettuja.

En ole koskaan esittänyt muotiblogeista tuttua kysymystä, mutta nyt on pakko: kylmää vai kuumaa? Minun mielestäni haaleaa, lämpimähköä.

Kuvat Flipbackbooks -sivuilta, joissa on myös nähtävillä koko flipback-valikoima

Kommentit

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu)

Asiasta vain Hesarista ja nyt täältä lukeneena sanon, että kädenlämpöistä, mutta kiinnostavaa. Täytyy kokeilla, jos eteen tulee pitempi bussi- tai junamatka.

Susa - Järjellä ja tunteella

Minun on kyllä sanottava, että aika lähellä kuumaa, mikä sikäli on hassua kun olen niin perinteisen ja vieläpä sidotun kirjan kannattaja :) Täytyypä tutkailla onko näitä jo meidän Suomalaisessa myynnissä ja ostaa yksi "laukkuluettavaksi" ;)

Miia_pau
Kolmas linja

Hmm, sanoisin haaleaa, ehkä jopa viilenevää. Törmäsin näihin ensimmäisen kerran muistaakseni keväällä Berliinissä, ja kesäkuussa olin jo sen verran innoissani, että yritin Barcelonasta löytää reissulukemista tässä formaatissa. Valitettavasti valikoima ainakin siellä oli aika huono, lähinnä paikallisten suosiossa olevia historiallisia jännäreitä ja suosituimpia dekkareita yms., joten hyllyyn jäivät :/ 

Kiinnostus siis laantui tuolloin, mutta pitää varmaan käydä kurkkaamassa, josko tuolla olisi kiinnostavampi valikoima. Periaatteessa konsepti kiehtoo sikäli, että kanniskelen yleensä aina jotain lukemista mukana, ja minulla on pari niin pientä laukkua, että kun niihin työntää pokkarin, lompakko ei mahdu mukaan :D

Jenni S.

Kiitos kaikille kommenteista! Sinänsähän kyse ei ole kuin pienikokoisesta ja ikään kuin eri suuntaan käännetystä kirjasta, mutta jotain kiinnostavaa tässä on. Tuntuu samanaikaisesti turhalta, että täällä pokkarien, lukulaitteiden ja äänikirjojen keskellä keksitään tuollaista. Sitten toisaalta on taas hauskaa, että joku vielä yrittää keksiä jotain uutta perinteistä printtikirjastakin. En tiennytkään, että aiheesta on ollut Hesarissakin juttua. Mitä siinä sanottiin?

Akateemisen valikoima näytti myös kertavilkaisulta siltä, että oli joko uutta ja suosittua kirjallisuutta tai klassikoita, lähinnä kyllä vain Austenia. Lämpenen enemmän noille klassikoille. Toivon, että tällainen hauskannäköinen miniformaatti tekee klassikoista helpommin lähestyttäviä. Toisaalta pokkarikin on helposti lähestyttävä ja hinnaltaan edullisempi!

Linnea / kujerruksia (Ei varmistettu)

Haaleaa sanon minäkin. Minua kylmettää lähinnä tuo ylhäältä alas lukeminen, joka tuntuisi kyllä varmaan hassulta. Itse ainakin vielä kannatan sidottua kirjaa, varsinkin kun näissä on hinta suhteellisen korkea.

Hauska idea silti. :)

Zephyr (Ei varmistettu)

Lämpimähköt tunnelmat täällä. :) Minäkin tartuin muistaakseni pikkuiseen One Day -kirjaan Akateemisessa, kun ihmettelin, että mikä ihme tulitikkuaski tämä on. Sinänsä hauska idea, mutta onko tuollainen todella tarpeen, kun lukulaitteet, kännykät ja pokkariversiot kulkevat lähes yhtä helposti mukana?

hdcanis (Ei varmistettu)

Lukutapaan varmaan tottuu (nopeastihan minä totuin lukemaan myös vaikkapa mangaa oikealta vasemmalle) mutta muuten ei vaikuta mitenkään erityisen kiinnostavalta. Mulla on yleensä mukana sen verran isompi laukku että normaalipokkarit menevät hyvin, ja valikoima ei ole toistaiseksi erityisen iskevä enkä usko että se kovin nopeasti sellaiseksi muuttuukaan.

Jenni S.

Linnea, kirjat ovat niin pienikokoisia, että luulen "väärin päin" lukemisen olevan helppoa. Toisaalta se silti ärsyttääkin: onhan pienikokoisia kirjoja aina ollut, mitä tällä kääntämisellä nyt voitetaan? Tuskin ihan kauhean monta sivua kuitenkaan. Ensin luulin, että kirjat ovat lyhennelmiä (pokkariin nähden tuplahintaan, heh), mutta ei sentään.

Zephyr, niin juuri, ihan ok idea ja hauskan näköisiä kirjoja, mutta... tarvitaanko tuota? No, mitä uusista asioista nyt maailmassa todella tarvittaisiin...

Hdcanis, lukutapaan tosiaan tottunee helposti, mutta minäkin luulen, että valikoima pysyy tuollaisena hyvin varman päälle mietittynä. Yritin pohtia, minkä suomalaisen kirjan haluaisin tuollaiseen formaattiin, mutta en keksinyt, kun minulle kelpaavat ne perinteisetkin formaatit.

Rooibos (Ei varmistettu)

Hämmentävää. Pitääpä käydä kirjakaupassa hiplaamassa. Se, mikä kiinnitti heti huomioni, oli tuossa kuvassa oikeassa alakulmassa oleva kirja "Mister Pip" - oi lukekaa kaikki se, se oli ihana :)!

(Ei varmistettu)

Hyvä linkki - kirjaseuranta.fi

Jenni S.

Rooibos, en muista, oliko Pipiä Akateemisen valikoimissa, mutta kiitos vinkistä!

Vierailija, Kirjaseuranta on tuttu osoite, se löytyy tuosta palstan sivupalkistakin, jonne olen kerännyt suositeltavia kirjallisuuslinkkejä (toki niitä on monia muitakin):

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.