Kenestä Kolmistaan-blogin oma kuvittaja?

usva-maalaa (1).jpg

Kuten te jo hyvin tiedättekin, tämän blogin painopiste on tekstissä. Vaikka rakastankin visuaalisia juttuja, oman blogini kohdalla kuvat ovat olleet aina se murheenkryyni. Monta kertaa minulla saattaa olla vaikka viisikin tekstiä valmiiksi kirjoitettuna. Mutta sitten iskee pulmaa: Mistä ihmeestä löytäisin kuvat teksteilleni?

Minun suurin pelastukseni on tietysti pääosan blogikuvistani ottava ihana Noora. Homma alkoi meillä Tampereelle muutettuani ihan työmielessä, mutta koska näemme toisiamme vähintään kahden viikoin välein, on pelkkien kuvien yhdessä ottaminen kasvanut jo joksikin ihan muuksi. Me höpöttelemme kuvien lomassa kaikki asiat halki ja minä ainakin tunnen, että vaikka emme ole tunteneet pitkään, voin uskoutua hänelle asiasta kuin asiasta. 

Minä luotan myös Nooran tapaan kuvata. En koskaan edes tarkista kuvia itse kuvauspäivänä, koska tiedän Nooran tietävän, mitä minä haluan kuvilta ja mitä en. Hän on oppinut niin tarkasti lukemaan minua, kuvamakuani ja näitä omia kompleksejani, että viimeksi kun kuvasimme, Noora tokaisikin: ”Ei tätä kuvaa. Tästä sä sanot kuitenkin, että karmeat silmäpussit.” Ja niin olisin sanonutkin. Hän tasan tarkkaa tietää, mikä on minun juttuni ja mikä ei.

Sen lisäksi, että tällä blogissa näkyy valokuvia, olette varmasti huomanneet, että käytän viikoittain myös valmiita kuvituskuvia kuvapankista. Ja minusta ne ovat ihan ok juttu. Paitsi että: Olen kahlannut kuvapankkikuvat (jotka toistavat hyvin pitkälle toisiaan) niin läpi, että yleisimmillä hakusanoillani ei löydy enää mitään mielenkiintoista ja minun blogiini sopivaa katseltavaa.

Siksipä minä huhuilenkin apua nyt täältä blogin kautta. Olisiko siellä ruudun toisella puolella ammatti- tai harrastelijakuvittajia, joilta voisin tilata kuvia tänne blogin käyttöön. Ikiomaksi, yksinoikeudella kuvia ei tarvitse antaa, mutta julkaisuun kuitenkin. Tee se itse -vauva -kirjan ja tulevan #vauvavuosi -teoksen kuvittajalta Sanni Kariniemeltä olen joskus kuvia tänne saanutkin, mutta nyt tuntuu, että nekään eivät enää riitä. Sanotaanko näin, että meidän ekan kirjan matsku on aika pitkälle käyty jo läpi.

Sitä paitsi: Samalla tavalla, kun osa tätä blogia on minun oma tapani kirjoittaa ja Nooran persoonallinen kuvausjälki, olisi minusta mahtava saada myös blogille oma kuvitettu tyyli ja ilme. Ja koska itse en osaa kuin piirtää tikku-ukkoja, on todettava, että tähänkin tarvitsen ulkopuolista apua.

Vinkatkaa tästä siis kaikille loistaville kuvittajakavereillenne tai laittakaa itse postia, jos uskotte olevanne etsimäni henkilö. Parhaiten pääsemme asiasta juttusille, kun lähetätte muutaman esimerkkikuvan ja esittelyn itsestänne osoitteeseen: karoliina.kolmistaan@gmail.com

-Karoliina-

Kuva: Sanni Kariniemi, teoksesta Tee se itse -vauva (Sallinen&Kariniemi), Bazar, 2016 

Kommentit (33)
 1. Kauhean vaativia lukijoita 😀 välillä tuntuu et täällä on hirveä lynkkausmeininki. Lukijat venailee vesikielellä mistä tällä kertaa vois heristää sormea karoliinalle. Tällä kertaa siitä millasia diilejä kuvittaja vois blogaajalta saada.
  Tää ei oo mikään maksullinen palvelu meille lukijoille, joten ihan ei voi kaikenlaista vaatia. Viittaan tähän ”mikset sä jo vastaa?”ulinaan.
  Joo ois ihan kiva jos vastaisi viesteihin, varsinkin kun täällä nähtävästi tää keskustelu yhä sauhuaa, mut veikkaan ettei näihin kaikkiin vanhoihin juttuihin vaan yksinkertaisesti ehdi reagoimaan. Ja jos huomasitte, blogilla on jo kuvittaja. Ja upeita kuvia onkin! Näkyvyys toimii ainekin tänne suuntaan, koska harkitsen jo kyseisen kuvittajan kuvia ostavani.
  Ja mietin sitä, että jos kuvat ovat jo valmiiksi tehtyjä eikä varta vasten blogia varten, niin miksi karoliinan pitäisi maksaa tuntipalkkaa? Eikö silloin maksa vain kuvan käyttöoikeudesta? Tietty mulla ei oo mitään hajua, millaisissa rahoissa silloinkin pyörittäisiin, jos maksaa vain käyttöoikeudesta. Kunhan tässä pohdin…

  1. Tämä nyt on naurettava kommentti. Mitä vaativaa on siinä että haluaa tekemästään työstään palkan?
   Karoliinan lukijat eivät maksa hänelle vaan erilaiset sponsorit. Sama kun taiteilijalta ostetaan taulu ravintolaan, eivät ravintolassa kävijät maksa taulusta.

   Kuvittaminen on työ piste ja työstä maksetaan palkka. Hyvillä kuvilla Karoliina luo blogilleen positiivisen brändin, mihin blogin lukijamäärä perustuu. Tässä siis kuvittajalle maksetaan hyvintehdystä työstä, joka on ammattiosaamista.
   Kyseisellä kuvittajalla ei varmaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin suostua diiliin, jos kaikki työnantajat tarjoavat Karoliinan tapaan nihkeitä palkkioita. Sinäkin sanoit ”harkitsevasi” kuvittajan työllistämistä. Epäilen onko tämäkin vain mahtipontinen lupaus, mutta jos todella työllistät kuvittajan alan hintasuositukset ovat 150e per kuva.

   1. Katsoin Johanna Alangon teoksia, piirustuksia sekä maalauksia, joita hän myy sivuillaan. Siellä oli 19€ – 200€ töiden hinnat. En tiedä, mutta olisiko niin, että yhdestä piirustuksesta on useampi ”painos” vai miten se sanotaan.. Vedos? Eli yksi työ ei ole sellainen mitä on vain yksi maailmassa, niin olisiko silloin ihan ok maksaa 10€ kuvan käytöstä, kun näkyvyys lisätään siihen päälle? Tämä piirustushan tekee siis silloin tuottoa myös muualla ja tuntipalkka tämän työn osalta nousee, mitä useammalle tekijä sitä myy.
    Olenko väärässä? Vai onko alalla tapana myydä kuva vain yhden kerran ja sitten se on siinä? Kysyn, koska itselläni ei ole mitään hajua. Siksi esimerkiksi pidin tuota ”hei karoliina teetkö mulle kympillä blogitekstin”-kommenttia aika hölmönä, koska ei blogikirjoitusta voi käyttää ja myydä uudelleen ja uudelleen. Mutta kuvaa voi. Vai voiko? Mikä on käytäntö? Ymmärrän ettei maalausta voi myydä uudelleen ja uudelleen, koska niitä on vähän vaikea maalata liukuhihnalla. Mutta kuvituskuvanhan voi periaatteessa ”tulostaa” minne haluaa. Postikorttiin/julisteeksi/blogiin/maitotölkkiin jne. Toivottavasti osaan selittää mitä haen takaa.

    Yhden maalauksen haluaisin ostaa, vaikka 100€ investointi olohuoneen seinälle on tosiaan opiskelijalle hieman mahtipontista 🙂

    En sanonut että siinä on mitään vaativaa, kun vaatii itselleen palkkaa. Sanoin, että tuo ”mikset vastaa kommentteihin” puhe on jotenkin rasittavaa. Ei Karoliinan tarvitse avata teille diilejään mitä tekee. Hän voi, jos haluaa. Läpinäkyvyys on hienoa ja ymmärrän että diilien läpinäkyvyys luo millä tahansa alalla tasa-arvoisuutta. Se vaan, kun tuntuu, että blogaajilta ruikutetaan, joka asiassa osallistumista/mielipidettä/läpinäkyvyyttä yms yms. Toivoisi, että samalla tavalla porukka antaisi vaikka suuryrityksille palautetta. Ehkä te jotkut kommentoijat annattekin. Who knows. Mutta jotenkin tuntuu, että yhden ihmisen kimppuun on helpompi käydä. Tämä pohdinta, nyt vain yleisesti koskien tämän blogin kaikkea kommentointia. Ei vain tätä kuvittaja-keissiä koskien. Ja aina palaute ei ole hyvässä hengessä annettua ja sellaista aikuisten keskustelua, vaan jotenkin piikittelevää. Sellainen fiilis itsellä on ja jotenkin se fiilis tuli näiden kommenttien alle kerrottua, vaikka olikin ihan asiallista keskustelua palkkioista yms.

    1. Tarkoitatko tällä printtien vai ns. digikuvien julkaisua? Käsin kosketeltavat printit ovat asia erikseen. Olen esimerkiksi painattanut töistäni postikortteja ja A4 -printtejä jolloin painolta voi tilata suuren määrän edullisella kappalehinnalla. Postikortteja olen myynyt n. 1-2e/kpl hinnalla ja A4-printtejä n. 6-10/kpl, koska kappaleet ovat ostajan yksityiskäytössä. Yksi maalaus taas on uniikki ja pelkästään välinekulut nostavat reippaasti hintaa n. 60-300e/kpl.

     Kun puhutaan sähköisesta julkaisusta myydän kuvan levitysoikeudet ja kuvan tekoon käyttetty vaiva/kulut. Kuvat eivät ilmesty tyhjästä joten pelkistä julkaisuoikeuksista ei voi maksaa. Kuvitusvälineet eivät ole koskaan ilmaiset ja esimerkiksi graafiset kuvitusohjelmat maksavat yli 20e/kk opiskelijalta ja n. 40e/kk normaalisti. Tuo 10e hinta ei sovi ammattilaiselle/yrittäjälle jolla on muita kuluja maksettavana.

     Itselläni ole tarkoitus mollata Karoliinaa henkilökohtaisesti näillä kriittisillä kommenteilla, vaan hänen tapaansa suhtautua kuvittajan palkkaamiseen ja työhön. Mielestäni alhainen tarjous on vain mielenkointoinen tapaus, kun Karoliina itse työskentelee muotoilu toimistossa ja edellisessä postauksessa kertoi käyttäneensä 500e päiväpeiton ostamiseen.

     1. Kommenttiin lisäyksenä. Blogitekstien kirjoittaminen on vähän eri asia sillä tässä tapauksessa välinekulut ovat melkein olemattomat. Voit esimerkiksi kirjoittaa blogitekstit ilmaiseksi kirjaston koneella ja käyttää ilmaista blogialustaa. Graafisiin ohjelmiin tarvitaan suorituskykyinen kone joiden hinnat liikkuvat esim. 1000e-3000e hintaluokassa ja niiden ohjelmat ovat kulu erikseen

 2. Kuvittaja 2
  30.1.2018, 09:14

  Haloo, vastauksia kaivataan. Todella myös toivon että tuo 10€ on pelkkää huhua ja ilkeilyä ja totuus olisi toinen!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *