Lapsi sairastaa : Lääkärintodistus vai ei?

doctor-1015624_960_720.jpg

Luin tällä viikolla Hesarista jutun siitä, kuinka monilla työpaikoilla vaaditaan lääkärintodistus jo ensimmäisestä lapsen sairauslomapäivästä, jolloin vanhempi jää vahtimaan lasta kotiin.

Olen moneen kertaan kummastellut lapsen sairauteen liittyviä käytäntöjä. Ensinnäkin, ymmärrän sen, että työpaikkojen sännöissä on eroja sen suhteen, kuinka aikuisten pitää ilmoittaa omat sairastelunsa, mutta sitä en tajua, miksi lasten suhteen – Suomessa – ei olla tasa-arvoisia. Tuntuu aivan järjettömälle se, että vaikka vatsatautista lasta pitäisi alkaa väkisin roudaamaan lääkäriin, jotta tämä voisi todeta: ”Oksentaa kyllä!”. 

Voisin kuvitella myös sen olon, joka vanhemmalla tuossa tilanteessa olisi. Vaivata nyt lasta aivan turhaan pysymään pystyssä, kun tärkein sairaudenhoito olisi lepo. Siinä tilanteessa varmasti itse ottaisin rehellisesti takkiin tuon päivän tulot, ja jättäisin viemättä lasta lääkäriin. Paitsi mitä se tekisi työntekijävanhemman ja tämän työnantajan luottamussuhteelle? Luultavasti työpaikassa, jossa lapsen ensimmäisestä sairauslomapäivästä vaaditaan todistus, ei muutenkaan luoteta työntekijään hirväen paljon. Voisi kuvitella, että todistuksettomasta poissaolosta voisi syntyä eripuraa.  
 

Se, mihin tilanteeseen itse törmäsin F:n sairastellessa ennen kita- ja nielurisaleikkausta pitkiä jaksoja, oli se, että yli kolmen päivän sairastelut menevät aina vanhemman omasta palkkapussista. Siitäkin huolimatta, että lapsen sairaudesta olisi saanut lääkärintodistuksen. Tuntuu kummalliselle, että aikuinen voi lääkärinotodistuksella olla palkallisella sairaislomalla viikkotolkulla, mutta sama aikuinen, joka hoitaa vaikkapa samaan tautiin sairastunutta lastaan, ei saakaan palkkaa kolmannen päivän jälkeen.
 

Tähän voisi vetää nyt esille kaikki perinteiset ulkomaakortit, joissa todetaan, että muualla maailmassa ei koskaan saa palkkaa sairastellessa tai lapsen sairastellessa. Itse kuitenkin ajattelen niin, että jokaisen lapsen pitäisi olla oikeutettu siihen, että niin kauan kun hän on kipeänä, vanhempi voi häntä myös hoitaa. Uskon, että monissa perheissä lapsi viedään liian aikaisin hoitoon toipilaana, kun perheellä ei kertakaikkiaan ole varaa antaa vanhemman menettää palkkaa. Saman pelkään tapahtuvan silloin, kun sairauslomatodistus aletaan vaatia ensimmäisestä päivästä lähtien.
 

Ja mitä siitä sitten taas seuraa? Se päiväkotien ikuinen ongelma: Jatkuvasti vuotavat nenät ja pöpöpesäkkeet, jotka jylläävät jylläämistään, kun puoliterveet/sairaat lapset pyörivät päivät pitkät keskenään. Mitäs siitä sitten taas seuraa? Lisää kuumetta, räkää ja laattaa.

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (26)
  1. Vaikka kuinka opettaisi käsihygieniaa ja kohteliasta yskimistä puolitoistavuotiaalle saattaa se usein epäonnistua :). Nimimerkillä kokeiltu on. Itse kannatan systeemiä mikä omassa työpaikassani otettiin käyttöön jo useita vuosia sitten eli omallla ilmoituksella saa olla olla pois sen kolme päivää olipa kysymys omasta tai lapsen sairaudesta ja sen jälkeen todistus, minkä jälkeen vapaa on tietysti palkatonta. Itse asiassa tällä väljennyksellä entiseen käytäntöön nähden lyhyet sairaslomat vähenivät. Uskon myös siihen että joustavuus työnantajan taholta lisää joustavuutta myös työntekijän taholta ja tässä on yksi paikka sitä testata. Kyllä ne lusmuilijat tulevat esille muullakin tavalla, jos heitä haluaa etsiä.

  2. Ja sitten ovat he, jotka menevät terkkariin ja kertovat lapsen olleen kuumeessa ja oksennelleen, sillä hetkellä kuitenkin vointi onkin yllättäen hyvä. Uskon, että jos sitä sairaslomaa haluaa väärinkäyttää, sen voi tehdä molemmissa tapauksissa. Siksi onkin inhottavaa, että kipeä lapsi tulisi viedä lääkäriin vain sen takia jonottelemaan, jos oikeaa tarvetta lääkäriin menoon ei ole. Samalla lääkäri voisi hoitaa heitä, jotka ihan oikeasti sitä apua tarvitsevat. 

    Sairasta lasta tulisi hoitaa mahdollisimman pitkään kotona. Puolikuntoiset lapset tartuttavat helposti muut ja saikkuja on taas lisää ja lisää. Yrittäjän on tietysti kurjaa maksaa sairaspäivärahoja sillä eihän hänkään niitä saa, mutta se on työntekijän oikeus. Kuten palkalliset lomatkin. Tuntuuhan se hölmöltä maksaa toiselle työstä, jota hän ei tee, mutta yrittäjä tiedostaa sen kun alkaa työllistää ihmisiä. Valitettavan usein on myös niin, että työntekijät saavat parempaa palkkaa kuin mitä työnantaja itse nostaa itselleen. 

    1. Perustuuko kommenttisi ”sairasta lasta tulisi hoitaa mahdollisimman pitkään kotona, puolikuntoisena tartuttaa helposti muut” johonkin tietoon? Itse nimittäin ajattelin tähän tapaan aiemmin, mutta sittemmin ovat korva-nenä-kurkkulääkäri ja lastenlääkäri sanoneet, että lasta pidetään kotona lapsen jaksamisen mukaan, jos jaksaa päiväkodissa, ei nuhasta ja yskästä ole haittaa (puhumattakaan, että norovatsataudin jälkeen oltaisiin viikko oireettomana kotona, ettei tartutettaisi muita). Sekä flunssa että noro tarttuvat tosiaan ennen ja jälkeen oireisen vaiheen, eli ihan terveen oloinen lapsi voi tartuttaa. Kyllä se käsihygienian ja kohteliaan yskimistekniikan opettaminen mahdollisimman pienenä on paras tapa ehkäistä epidemioita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *