Näytän hyvältä ilman paitaa -olo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAElsa kirjoitti keskiviikkona osuvan tekstin siitä, kuinka edelleen – kolmekymppisenä – haluaa pukeutua omannäköisesti tennareihin ja vähän rennompiin vaatteisiin. Siltikin, vaikka joidenkin mukaan hänen ikäisensä tulisi olla jo virallisempi toimistopukeutuja ja luopua trendikokeiluista.

Kommentoin jo Elsan postauksen loppuun, että itsekin olen useiden aikuismaisten kokeilujen jälkeen päätynyt, aina lopulta, siihen omalle tuntuvaan,ikuiseen tennarit+farkut+nahkarotsi -tyyliin. Siinä kun olo on vain niin kotoisa ja minunlaiseni.

Karmea pelkoni on kuitenkin välillä se, etten jossain vaiheessa enää tajua, että aika on ajanut ohi tyylini. Tiedättehän ne 50+ -naiset, joilla on kivipestyt kimalletakataskufarkut, kiharrettu blodipehko ja pinkki nahkarotsi. No. Mä pelkään olevani joku päivä juuri se nainen näissä Vanseissani. Silloin, kun tämä tyyli edustaa jotain niin noloa ja mennyttä.

Lueskelin viikolla taas pitkästä aikaa yhtä teinikirjasuosikkiani, Kari Hotakaisen Näytän hyvältä ilman paitaa. Jotenkin tämä novellin kohta sai minut miettimään tätä antiteinien pukeutumistyyliä. Jokohan meille naureskellaan tuolla Kampin teiniporukoissa? Olenko saavuttamassa jo tilan, mistä kirja kertoo?

”Mitä suomalaisille vanhemmille tapahtuu, kun lasissa on rapiat neljäkymmentä? –Totta on, että maailma heittelee kirkkokuorolaista, mutta se mun kaaliin ei mene, etteivät vanhemmat suostu vanhenemaan. Onko se niin vaikeeta olla naavakorva?

Puhun nyt esimerkin kautta, joka löytyy läheltä — Sohvalla lojuu lahna, oikeelta nimeltään Jartsan isä. Sen lasissa on viisikymmentä, mut jos sitä kattoo kaukaa, se näyttää kolmevitoselle. — Kattokaa reppanaa. Korvis killuu kuin Jyrkin juontajalla, käsivarsiin se on hoitanu sarjakuvat, harvan tukkansa se on kerinyt vittu ponnariks taakse, vaikka päälaella paistaa lokinpaskojen paikoitusalue, ja aivan kun tää ei vielä säälittäs tarpeeks, se on tinkiny kirpparilta nahkatakin ja telttahousut toissavuoden mallia.– Viiskymppinen lahna ahtautuu sinttien katiskaan, mikä vittu näitä aikuisia vaivaa?”*

Hyvää lauantaiaamua. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

-K-

* KARI HOTAKAINEN, Näytän hyvältä ilman paitaa. Novelli: Aina aamuisin.

 < paita, Lapko // ruutupaita, Carlings >

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (32)
 1. En ymmärrä, mitä miettimistä tässä on. Miksi miettii, pukeutuuko ikäisensä näköisesti tai pitäisikö pukeutua kuten ikäisensä? Oon tosin 21v, joten en oo sen enenpää ajatellu miltä näytän kymmenen tai kolmenkymmenen vuoden päästä. Ihmettelen, et näin moni miettii pukeutuuko ”oikein” ja näin moni puolustelee tennari/t-paita/pillifarkut tyyliä. Miksi puolustella? Pidän itsestäänselvyytenä sitä, että ihminen pukeutuu kuten haluaa.

  Voi johtua iästäni tai olemuksestani etten mieti, pukeudunko kuten ikäiseni tai onko tämä ja tuo hyväksyttävää. Ehkä 21v saa pukeutua kuten haluaa? Räväkästi tai hilitysti. Tyylikkäästi tai tyylittömästi. Pistetäänkö se nuoruuden piikkiin? Onko parikymppisenä vapaus tehdä kuten haluaa, mut kolmenkympin jälkeen pitäis alkaa ajatella, miten kuuluisi tehdä ja mikä on hyväksyttävää?

  Täl hetkel kuvittelen tulevani olemaan nahkatakkinen vaaleapunahiuksinen mummo eläkkeellä ollessani. Tennarit luultavasti vaihtunu kokonaan Niken lenkkareihin.

  En osaa kuvitella, miltä näytän 30-50v, mut aika varmasti pukeudun kuten haluan ja näytän siltä, miltä haluan. Rakastan vanheta ja rakastan toteuttaa itseäni myös pukeutumisen kautta. Rypyt (joita mulla ei tosiaan viel ole) kertovat elämästä ja mulle pukeutuminen on osa mun identiteettiä. Uskon tyylini muuttuvan vielä moneen kertaan, mut tuskin rohkeus pukeutumiseeni häviää koskaan.

 2. Karoliina/ Kolmistaan
  20.4.2015, 11:50

  Tietysti on oikeus. Se tyyli edustaa vain MINUN silmäni jotain epätyylikästä ja jopa surullista. Jokainen kuitenkin tavallaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *