Päivähoitoulkoilujen elinehto!

P9011340.JPG

 

P9011348.JPG

P9011352.JPG

P9011357.JPG

P9011358.JPG

P9011365.JPG

P9011370.JPG

P9011376 (2).JPG

P9011327.JPG

*Reiman ja Kolmistaan-blogin yhteistyövuoteen liittyvä postaus

Kun F meni päiväkotiin kaksivuotiaana, tajusin heti, että oikeanlaisilla vaatteilla on päivähoitomaailmassa paljon suurempi sija kuin kotihoidossa ollessa. Se, missä kotona vaatteiden kanssa pystyy venkslaamaan päivän mittaan, ei onnistu enää päivähoidossa. Tai ainakaan sellaista ei minusta voi olettaa päiväkodin henkilökunnalta, jolla muutenkin on varmasti kädet täynnä hommia erityisesti juuri uloslähtiessä ja sinne pukiessa.

Jos vaikka kotona ollessa aamu-ulkoillessa oli vielä pakkasta, mutta iltapäivällä jo plussakeliä, ei se tietenkään paljon äidiltä vaatinut valita eri ulkovaatteita kahteen eri ulkoilukertaan. Tai jos toppahousut olivat vielä ostamatta, mutta lämpömittarilukema jo vaati lämpimämpää niskaan, pystyin aina pukemaan F:lle muutaman ylimääräisen lisäkerroksen selviten ”ongelmasta” kätevästi.

Päiväkotimaailmassa, kuten varmasti myös pienten koululaistenkin kanssa, lähtökohtaisesti ulkotamineet pitää kuitenkin olla sellaisia yhdellä kertaa oikein -vaatteita. Sellaisia, että se, mitä aamulla puetaan, pätee mahdollisimman pienin muutoksin niin aamu- ja iltapäiväulkoillessakin. Siitäkin huolimatta, että keli ja lämpötila vaihtelisivat hurjastikin päivän aikana!

Ehkä oikenalaisissa ulkotamineissa (ja miksi ei sisävaatteissakin?) pääpointteja on kaksi. Ensinnäkin ne helpottavat päiväkodin henkilökunnan arkea, kun vaatteet ovat sellaiset, että lapsen on helppo pukea ne itse, eikä aikuisten tarvitse esimerkiksi pohtia, tarkeneeko lapsi/pysyykö kostealla säällä kuivana vaatteissaan. Lapselle oikeanlaiset vaatteet taas lisäävät ulkoilun iloa, koska päiväkodeissa nyt yleisesti ollaan pihalla säällä kuin säällä.

Meillä F:llä on ollut vuosien saatossa useankin eri merkin ulkotamineita, mutta nyt jo vuoden ajan pääasiassa vain Reimaa, koska Reiman Ambbassador -kauteni aikana olen päässyt tutustumaan Reiman valikoimaan oikein kunnolla. Kuulemaan, miten vaatteet suunnitellaan, miten ne valmistetaan ja mikä on Reiman kantava teema. 

Reimoissa rakastankin sitä, että niiden kohdalla yhdellä kertaa oikein -vaatettaminen onnistuu ilman ponnistuksia. Vaatteiden tekniset ominaisuudet tekevät sen, että ne hengittävät, mutta kuitenkin hylkivät kosteutta ja likaa. Ne on poikkeuksetta helppoa pukea ja riisua, eikä päivän aikana tarvitse pelätä vaikkapa sitä, että vaate olisi kastunut päivän ensimmäisellä ulkoilukerralla niin, että lapsen on kurja olla sillä iltapäivällä ulkona. 

Eniten pidän näistä vaatteista, jotka muuntautuvat päivänä aikana. Esimerkiksi F:n Taag-takissa on neppareilla kiinni oleva tikkitakkivuori, jota irrottamalla ja liittämällä takkia voi käyttää niin alkusyksystä kuin todella kylmilläkin säillä. Weather-kengät ovat lämpimät, mutta myös vedenpitävät, eikä siitäkään kai ole haittaa, että tekninen villasekoitekerrasto on niin kaunis, että sitä voi pitää päiväkodissa jopa sisävaatteena talvisin (niin on edellisinäkin vuosina tehty. Nuo Reimat kun ei kutita yhtään edes paljasta ihoa vasten).

Millaisia oivalluksia sinä olet tehnyt lasten ulkovaatteiden suhteen? Niin ja olisi ihana kuulla myös kommentit kasvatuksen ammattilaisilta: Millaisia vaatteita ja kenkiä te toivotte lapsille päiväkotiin ja alkuopetukseen henkilökunnan näkökulmasta?

-Karoliina-

Kommentit (17)
  1. Päivähoidon työntekijänä komppaan myös kuravaatteita. Oli aika kiusallista kerran eräässä lastenvaateliikkeessä, kun joku äiti paasasi myyjän kanssa siitä, miten kuravaatteet on ilmeisesti suunnilleen saatanasta ja kuinka ”niiden tätienkin pitäisi sitten käyttää hengittämättömiä ja epäkäytännöllisiä kumipukuja, miksiköhän niiden goretexit on muka ihan ookoo???!?!!!”. No, niin, siksi koska yleensä ne ”tätien” vaatteet kuivuu eri paikassa kuin lasten, ja koska samassa paikassa tosiaan kuivataan koko ryhmän vaatteet eikä se tila mikään halli kuitenkaan ole johon mahtuu ääretön määrä kosteutta. Olin siis juuri edellisenä päivänä töissä pyytänyt kauniisti yhtä perhettä tuomaan myös kuravaatteet, vaikka housut olikin goret ja vedenpitävät. Ja tosiaan tuo edellisen mainitsema kuivauskaappi; ei siinä hopussa todellakaan ruveta lappuja käymään läpi, en minä ainakaan ehdi, vaikka olenkin töissä ryhmiksessä (8 lasta). Voin vain kuvitella mikä homma tuo on vielä ns. normipäiväkodissa jossa lapsia on montakymmentä. Kurikset saa huuhtaistua, kaappiin ja boom 20 minuutissa valmista.

    Sitten tietty nimikointi – ja mielellään oman lapsen nimillä, se on kivaa kun on käytettyjä kumppareita joissa on jonkun ihan randomin nimi ja sitten oot että ööömmm tietääkseni meillä ei tännimistä lasta ole 😀 Ja just tuo mahdollisimman itsepuettavat vaatteet (ei nauhakenkiä pliis) ja tarpeeksi varavaatteita jne. Oon myös kuullut (itse en oo törmännyt) miten ns. merkkivaatteita ei sais sotkea ollenkaan ja vanhemmat on närkästyneitä kun päiväkodilla ei ole heti huuhdeltu tahroja vaatteista. No itse en oo tähän törmännyt ja kyllä yritän räikeimmät esim. mustikkatahrat nopeasti huuhtaista, mutta ei siinä ruveta sappisaippuoilla läträämään jos koko porukka on hoidossa. Eli ei sellaista vaatetta päiväkotiin jonka sotkeentuminen on maailmanloppu! 🙂

     

  2. Voi tuntua vanhemmista ärsyttävältä, mutta KURAVAATTEET. Housut vähintään. Siinä ruuhkassa ei vain voi alkaa katseleen lappuja että saako kuivata kaapissa, vaan kaikki laitetaan samaan nippuun. Jokaikinen vuosi pari vanhempaa suuttuu kun ne kalliit goretexit menee pilalle. Haluan nähdä sen tilan jossa paritkymmenet goretex-housut kuivuu siinä n. 4 tunnissa joka ulkoilujen välillä on.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *