Tasa-arvoa leideille!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun valitsimme F:lle nimipäivää, teimme sen sillä perustella, että nimi juontaa juurensa Josefiinasta, jonka nimipäiväksi kalenteriin on merkitty 19.maaliskuuta. Helpompaa olisi varmaan ollut ottaa nimipäiväksi jokin F:n kahdesta muusta nimestä, mutta minulle se ei tullut mieleenkään. 19.3 on nimittäin ehkä koko kalenterivuoden mahtavin päivä. Silloin juhlitaan Minna Canthia ja tasa-arvoa. Voisiko olla enää paremmin? Canth on ollut yläkouluiästä lähtien yksi lempikirjailijoistani. Ja tasa-arvo, siinäpä aihetta juhlia.

Minä koen, että minut on kasvatettu tasa-arvoisessa ympäristössä tasa-arvoiseksi. Se ei tarkoita sitä, etteikö kotonamme ja minun elämässäni olisi ollut selkeästi joitakin töitä, joita isä tekee enemmän tai joitain, joita äiti tekee paremmin, vaan tasa-arvo on ollut ilmapiiri. Se, mitä asioita lasten on annettu harrastaa, kuinka tytöistä ja pojista on puhuttu ja kuinka on saanut vaikka olla ja ilmaista itseään.

F on tyttömäinen tyttö, joka rakastaa pinkkiä, kimalletta ja perinteisiä tyttöjen leikkejä. Ja minusta hänellä on kaikki oikeus siihen. Perjantaiaamuna hän kertoi olevansa nainen. Sekin on mahtavaa! Mutta yritän silti, pienin teoin ja sanoin kertoa myös siitä, että tytönkin on ok juosta räkäposkella ja huutaa kovaa. Tyttökin voi leikkiä autoilla, harrastaa kamppailulajeja, pukeutua siniseen ja leikata lyhyet hiukset. Tyttö saa puolustaa itseään, eikä tyttöjen tarvitse odottaa lasiarkussa, että prinssi tulee antamaan suukollaan onnen.

No niin. Piti kirjoittaa tasa-arvosta, mutta taas tuli tällainen tyttönaisjuttu. Jotenkin vaan näen, etteivät naiset ja tytöt edelleenkään ole – edes Suomessa – samassa asemassa kuin pojat ja miehet.

Kertokaa te, kuinka tasa-arvoisesti poikia kasvatetaan?

-Karoliina-

 

Kommentit (12)
 1. Hyvä kommentti!

  ”Poikamainen poika” -stereotypia on nähdäkseni myös aika negatiivinen (kuten ehkä tyttömäinen tyttökin): nehän riehuu, on äänekkäitä ja sottaisia. Tytöt on sosiaalisempia ja helpompia jne.

  Miten kasvatan poikaani tasa-arvoon? Näkisin, että aika samalla tavalla kuin tyttöäkin kasvattaisin: kohtelemalla hyvin, opettamalla ottamaan muut huomioon, ottamaan sosiaalista vastuuta. Opetan, että hän on hyvä ja arvokas omana itsenään, kuten muutkin. En jaa leluja, värejä, harrasteita tyttöjen ja poikien leiriin.

  Haluan kasvattaa pojastani vahvan ja itsenäisen pojan (voiko näin sanoa pojasta, vai onko tämä varattu tytöille?). Toivon, että hänelle kehittyy terve itsetunto, ja hän kykenee läheisiin ihmissuhteisiin ja pitämään muista huolta.

 2. Yksilöä kohtaamassa | Hallittu hysteria
  24.3.2016, 07:38

  […] postauksesta. Kaikki lähti liikkeelle oikeastaan siitä kun luin Kolmistaan -blogin kommentteja ja törmäsin jälleen kerran ajatukseen siitä, että lapsien erillaisuuden spektri kyllä […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *