Alkon heinäkuun 2020 erikoiserät

Heinäkuun ensimmäinen torstai, ja erikoiserät julkaistiin tuttuun tapaan Alkon nettisivuilla klo 9. Heinäkuun 2020 teemoja ovat Etelä-Afrikan Stellenbosch, Mielenkiintoinen Japani ja Monipuolinen Cabernet Franc, sekä perinteiset Pienerät, Pientuottajien taidonnäytteet ja Väkevien erikoiserät.

Stellenbosch on Etelä-Afrikan kuuluisimpia viinialueita. Kapkaupungin itäpuolella sijaitseva alue tunnetaan erityisesti cabernet sauvignonista, mutta alueen vaihteleva, kukkulainen maaperä mahdollistaa monien eri rypälelajikkeiden viljelyn. Erikoiserän teemassa onkin nostettu alueen viljellyimmät rypäleet esille: cabernet sauvignonin lisäksi pinotage, shiraz, chenin blanc sekä sauvignon blanc. Omaan silmääni osui heti shiraz-rypäleestä tehty roseeviini, Kleinood Blaauwklippenpad Tamboerskloof Katharien Rosé 2019 (aika hauskoja nämä afrikaansinkieliset nimet!).

Etelä-afrikkalainen roseeviini Kleinood Blaauwklippenpad Tamboerskloof Katharien Rosé 2019 (kuva: alko.fi)

Etelä-Afrikassa valmistetaan paljon myös sekoiteviinejä, ja Muratie Ansela van de Caab 2017 on tästä esimerkkinä – rypäleinä bordeaux-blendi eli cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc ja petit verdot. Maan ruokakulttuuriin kuuluu runsas lihan ja erityisesti grillatun lihan käyttö, joten teeman punaviinit kannattaa tsekata jos pihvin grillaaminen on mielessä! Muratien lisäksi Neethlingshof The Owl Post Pinotage 2018 on näistä viineistä suositeltu grillatun lihan kumppaniksi.

Mielenkiintoinen Japani -teemassa on nostettu esiin yksi olut, kolme sakea ja yksi valkoviini. En voi sanoa olevani saken ystävä, joten ne jätän nyt huomioimatta. Valkoviini sen sijaan on nostettava esiin! Alkon valikoimassa on tähän asti ollut vain yksi japanilainen viini, Grace Koshu Kayatage 2016, nyt erikoiserään on löydetty Soryu Koshu Curious 2018. Koshu on Japanin oma rypäle, ja siitä erikoinen että se on väriltään vaaleanpunainen – ja siis aivan selkeän vaaleanpunainen, eikä harmahtava kuten vaikkapa pinot gris. Viinit ovat herkkiä, kukkaisia ja sitruksisia.

Japanilainen Soryu Koshu Curious 2018 (kuva: alko.fi)

Monipuolisen Cabernet Francin kuvauksessa kerrotaan, että teemassa esitellään punaviinejä Ranskan Bordeaux’sta ja Chinonista, Chilen Maiposta sekä punainen jälkiruokaviini Kanadasta. Tuo Kanadalainen viini Alkon sivuilta kuitenkin puuttuu, mikä on harmi, koska se olisi mielestäni ollut todella kiinnostava nosto. Kaikki viinit ovat alle 20€ hintaluokassa. Nostan tähän nyt nuo kaksi Chinonin punaviiniä, eli Domaine de Noiré Elégance Chinon 2018 ja Paul Buisse Chinon 2018, koska Loiren laakson punaviinit ovat liiankin vähän tunnettuja ja aliarvostettuja. Domaine de Noirea suositellaan grilliruoankin kylkeen, kun taas Paul Buisse kannattaa säästää syksyn juusto- tai lammasfiilistelyihin.

Pienpanimoiden taidonnäytteet olen yleensä ohittanut koska en juurikaan juo olutta, mutta tällä kertaa sinne oli löydetty muutakin! Erässä on peräti kolme marjaviiniä: Hermannin Viinitilan kuiva Lumo Arctic Red Dry, Punaisen Tuvan Viinitilan Alvariini sekä omenakuohuviini Brinkhall’s Sparkling Brut. Alkoholittomasta Lehtikuohusta tunnettu Kontiomehu on saanut erikoisiin niin ikään alkoholittoman Raparperikuohun. Olen omilla kanavillani esitellyt eestiläisen Rabarbran sekä alkoholillisena että alkoholittomana – Raparperikuohu on kuvauksen perusteella varsin erilainen, sillä se sisältää sokeria hurjat 110g/l.

Kotimainen kuiva marjaviini, Lumo Arctic Red Dry (kuva: alko.fi)

Pienerissä oli tällä kertaa ilahduttavan paljon maltillisen hintaisia erikoisuuksia, eikä yhtään Chablista 😀 Ihan ensimmäisenä silmääni osui mielenkiintoinen itävaltalainen Gemischter Satz eli palstasekoite Wieninger Ried Falkenberg 1ÖTW Wiener Gemischter Satz 2018. Palstasekoite tarkoittaa, että eri rypälelajikkeet ovat kasvaneet sekaisin samoilla tarhoilla – tämä viljelytyyli oli Euroopassa yleinen ennen viinikirvan tuloa, vasta myöhemmin on yleistynyt eri rypäleiden viljely eri paikoissa ja sekoittaminen viininvalmistuksen jälkeen. Tässä kyseisessä viinissä rypäleet ovat grüner veltliner, riesling, pinot blanc, welschriesling, chardonnay, traminer ja neuburger.

Itävaltalainen palstasekoite, Wieninger Ried Falkenberg 1ÖTW Wiener Gemischter Satz (kuva: alko.fi)

Saksasta ja Itävallasta on löydetty pari melko edullista jälkiruokaviiniä, puolikkaissa pulloissa olevat saksalainen Schlossgut Diel Dorsheim Riesling Auslese 2015, 23,97€ ja itävaltalainen Loimer Muskateller Trockenbeerenauslese 2015, 37,90€ jossa rypäle on jalohomeen kuivattama muscat blanc à petits grains. Myös makea, mutta ei ihan jälkiruokaviiniosastoa, on täysikokoisessa pullossa oleva Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2018 Moselista.

Pienerissä oli myös pari Etelä-Afrikkalaista Ludditen viiniä, joista Saboteur-sarjan viinit on jännästi kruunukorkilla suljettu. Tästä esimerkkinä Luddite Saluez le Saboteur Red Blend 2016. Kesäkuun erikoisissa oli paljon jenkkiviinejä, erityisesti Charles Smith hyvin edustettuna, ja heinäkuullekin on nostettu Smithin reilun 70€ hintainen K Vintners The Hidden Syrah 2016. Ja koska pienerät eivät olisi pieneriä ilman bourgognelaisia viinejä, nostan tähän vielä kaksi Joseph Drouhinin chardonnayta: Beaune Clos des Mouches Blanc 2017, 127€ ja Corton-Charlemagne Grand Cru 2017, 148€.

Ei erikoisia ilman Bourgognea: Joseph Drouhin Beaune Clos des Mouches Blanc 2017 (kuva: alko.fi)
kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (1)
  1. Alko Punaviinit | Iltasanomat Tuoreimmat Uutiset Kotimaa
    20.7.2020, 12:45

    […] Alkon heinäkuun 2020 erikoiserät – Korkin päällä | Lily – Heinäkuun ensimmäinen torstai, ja erikoiserät julkaistiin tuttuun tapaan Alkon nettisivuilla klo 9. Heinäkuun 2020 teemoja ovat Etelä-Afrikan Stellenbosch, Mielenkiintoinen Japani ja Monipuolinen Cabernet Franc, sekä perinteiset Pienerät, Pientuottajien taidonnäytteet ja Väkevien erikoiserät. Stellenbosch on Etelä-Afrikan kuuluisimpia viinialueita. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *