Näin kokoat juustotarjottimen markettijuustoista
Rakastan pikkukauppoja ja kauppahalleja. Minusta on ihanaa välillä päästä hypistelemään tavaroita, juttelemaan asiantuntevan myyjän kanssa ja saada apua tuotteiden valitsemiseen. Rakastan myös sitä, että minulle suositellaan asioita – esimerkiksi Tampereen kauppahallin Juustosoppi on aivan ihana paikka, juustoja pääsee usein maistamaan ja myyjät kertovat niistä osaavasti ja ajan kanssa. Usein todellisuus on kuitenkin (ainakin meillä perheellisillä) se, että kun illanistujaiset pitäisi järjestää niin aika on kortilla, ja helpointa on suunnata lähimpään Prismaan. Niinpä olen viime vuosina ahkerasti maistellut läpi markettien juustotarjontaa, ja löytänyt sieltä ilahduttavan monia laadukkaita juustoja! Ajattelin nyt jakaa vinkkini näyttävän juustotarjottimen kokoamiseen – kaikki tuotteet löytyvät isoimmista marketeista.
Teen tässä postauksessa samoilla juustoilla kaksi erilaista tarjotinta. Suolainen tarjotin sisältää juustojen lisäksi antipasti-tyyppistä tarjottavaa, ja on ”grazing table”-tyyppinen ratkaisu alkuruoaksi tai jos tarkoituksena ei ole varsinaisesti ruokailla vaan istuskella kevyemmin iltaa. Makea tarjotin puolestaan sopii jälkiruokana tarjottavaksi. Juustoina ovat Président Brie Gourmet, intensiivisen makuinen mutta pehmeä brie, Castello Marquis, täyteläinen ja maukas punakittijuusto, Old Amsterdam, pitkään kypsytetty hollantilainen gouda, sekä Aura Gold, tavallista Aurajuustoa pidempään kypsytetty pehmeän voimakas sinihomejuusto.
Kun ryhdyin suunnittelemaan tätä juustopostausta, pyysin Vinetum Finlandilta viinisuosituksia ja tuotenäytteitä iltaa varten. Halusin maksimissaan 15€ hintaisia viinejä, joissa olisi kattava myymäläsaatavuus ympäri Suomen. ”Prisma-äidin juustoillan” suositusviinit ovat kuvissa näkyvät Umani Ronchi Vellodoro Pecorino 2019, 11,98€, raikas ja aromikkaan hedelmäinen valkoviini Italian itärannikolta, sekä punaviininä Verrochio Valpolicella Superiore Ripasso 2017, 14,98€, joka on ripassoksi hieman kevyempi ja siten mainiosti seurusteluun sopiva.
Suolainen juustotarjotin
Näyttävän tarjottimen salaisuus on ”enemmän on enemmän”, tavoitteena on täyttää tarjoiluastia ääriään myöten. Aloita sijoittamalla juustot astiaan, itselläni tässä iso puinen leikkuulauta. Kovat juustot kuten Old Amsterdamin voi paloitella pienemmiksi suupaloiksi, pehmeät juustot jätän useimmiten kokonaisiksi. Jätä juustojen väliin reilusti tilaa.
Ryhdy täyttämään tarjoiluastiaa valitsemillasi leikkeleillä. Minulla oli tässä valmis lajitelma Cavazzuti Antipasto misto, josta löytyi salamia, parmankinkkua ja coppa-kinkkua, sekä Lecker minisalameja. Sijoittele lihat tasaisesti ympäri tarjotinta. Tässä vaiheessa lisäsin tarjottimelle myös viinirypäleitä korkeassa drinkkilasissa.
Lisää suolakeksejä, hilloja ja mahdollisesti kippoon laittamasi naposteltavat. Tarjottimen keskellä on Bon Rill -merkkistä possurilletteä, myös hummus tai muu tahna sopisi tarjottimelle loistavasti. Suosikkikeksini markettivalikoimasta ovat Kantolan Valitut spelttikeksit sekä ihanan väriset Tesco Finest punajuuri- ja siemenkeksit. Myös Kantolan valmiit keksilajitelmat ovat hyviä. Hilloista suosikkejani ovat St.Dalfour-merkin hillot, joita saa kivoissa pikkupurkeissa, juustoille sopivat parhaiten viikuna ja aprikoosi.
Nyt on aika tuoda tarjottimelle raikkaita värejä ja täyttää kaikki tyhjä tila. Täyttämiseen voi käyttää erilaisia hedelmiä ja marjoja, suolakurkkuja, oliiveita tai vaikka värikkäitä vihannestikkuja. Omalla tarjottimellani on Felix Special minikurkkuja, viinirypäleitä, viikunoita, mansikoita ja erillisessä astiassa Herkku Bella di Cerignola -oliiveita. Tykkään myös kreikkalaisista Gaea-oliiveista basilika-sitruunamarinadissa!
Ostoslista:
– valkohomejuustoa
– punakittijuustoa tai kermajuustoa kuten Västerbottensost
– sinihomejuustoa
– kypsytettyä kovaa juustoa kuten goudaa
– suolakeksejä, mahdollisesti erilaisia
– juustolle sopivaa hilloa
– leikkeleitä tai makkaroita
– oliiveita, suolakurkkuja tai muita antipasteja
– viinirypäleitä, marjoja ja hedelmiä
– halutessasi vihannestikkuja varten esim. porkkanaa, kurkkua, varsiselleriä ja paprikaa
Makea juustotarjotin
Makea tarjotin on koottu saman ”enemmän on enemmän”-periaatteen mukaisesti. Juustot, Kantolan spelttikeksit, hillot, viinirypäleet ja marjat pysyvät samoina. Niiden kaveriksi lisäsin koukuttavan hyvää Taffel Kartanon Almond Crunch pähkinäsekoitusta, joka on siis sellaisia makeansuolaisia ja hieman tahmeita pähkinäsekoituksesta tehtyjä suupaloja, Biscottificio Belli cantuccineja, jotka voisi joulun alla korvata pipareilla, sekä Rainbow’n pehmeitä kuivattuja aprikooseja. Muutkin kuivatut hedelmät tai vaikkapa taatelit kävisivät tähän hyvin. Lisäksi minulla sattui olemaan kaapissa Finnish Plant -merkkistä ruusunlehtihilloa.
Ostoslista:
– valkohomejuustoa
– punakittijuustoa tai kermajuustoa
– sinihomejuustoa
– kypsytettyä kovaa juustoa kuten goudaa
– suolaisia ja makeita keksejä
– pähkinäsnackseja tai karamellisoituja pähkinöitä
– juustolle sopivaa hilloa
– tuoreita ja kuivattuja marjoja sekä hedelmiä
Toivottavasti tästä ohjeistuksesta oli apua seuraavan viini- ja juustoillan suunnitteluun!
Viinit saatu.
Oi ihana postaus! Prismassa ja monessa K-kaupassa on hyvät juustovalikoimat. Myös Lidlistä löytyy hyviä juustoja, esim. kiteinen vahva cheddar on tosi hyvää.
Kiitos vinkistä, annepa! Mulle onkin Lidlin juustot jääneet vieraammiksi, kun kävelymatkan päässä ei ole myymälää. Täytyy laittaa cheddar korvan taakse 😊