Perjantaipullo: Malasenda Roble 2018

Tämän viikon perjantaipullo on espanjalainen tempranillo Ribera del Dueron alueelta. Usein espanjalaiset punkut mielletään tosi isoiksi, voimakkaiksi, nahkaisiksi ja tammen aromeiden ryydittämiksi – mikä onkin totta, jos puhutaan Riojan tai Ribera del Dueron reserva- ja gran reserva -viineistä. Niitä kypsytetään uusissa tammitynnyreissä vuosien ajan, joten tammen vaikutus korostuu: tulee mausteisia aromeita, lisää tanniineita ja lisäksi hapen vaikutuksesta raikkain hedelmäisyys antaa tietä kehittyneemmille, paahteisemmille aromeille.

Malasenda Roble 2018 on punaviini, jota on kypsytetty viiden kuukauden ajan käytetyissä amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Roble-viinit viettävät tammessa aikaa maksimissaan puoli vuotta, joten ne saavat siitä kevyemmän vaikutuksen – etenkin tässä tapauksessa kun on käytetty vanhoja tynnyreitä. Itselleni tuli tästä mieleen italialaisten tapa käyttää tammea. Mausteisuus on tyylikkäästi taustalla, ja tukee rypäleen omaa makumaailmaa.

Malasenda on kevyesti tammitettu tempranillo (kuva: alko.fi)

Oma arvioni löytyy videolla Instagramista, tällä viikolla Viinitien Facebook-livessä kyseisen viinin maistoivat myös Master of Winet Heidi Mäkinen ja Pasi Ketolainen vieraanaan Viini-lehden viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo. Käykäähän sieltä tsekkaamassa myös heidän kommenttinsa!

Viini on väriltään vielä nuorekkaan sinertävään taittava ja tumma. Tuoksussa on mehevää tummaa marjaisuutta: tummaa kirsikkaa, oikein kypsää karpaloa. Myös kevyttä minttuun vivahtavaa yrttisyyttä on havaittavissa. Jenkkitammen vanilja ja ranskalaisen tammen mausteisuus ovat hentoina taustalla, ja tuovat viiniin kompleksisuutta ja lämpöä. Olin saavinani tästä myös hyvin kevyen vihannesmaisen vivahteen. Tempranillolle tyypillinen nahkaisuus ei ole prominentti.

Tanniinit ovat napakat, eivät mitenkään raa’an hyökkäävät, mutta sen verran tuntuvat kuitenkin että kaipailin kyytipojaksi reilun punaiseksi jätettyä lihaa – ruokapöydän viini ehdottomasti. Viinissä on myös hapokkuutta, jonka säilymistä alueen kylmät yöt helpottavat. Maku on punaisemman marjainen kuin tuoksu antoi odottaa, siinä on hapankirsikkaistakin fiilistä. Muuten maku toistaa hyvin tuoksun aromit.

Noin 15€ hintaan oikein hyvä ostos, kivasti balanssissa ja raikkaamman, mehevämmän pihviviinin etsijälle tätä suosittelisin. Meillä viini pääsee pääsiäispöytään karitsan kareen kanssa, mutta kokeiltaessa meni ihan mukavasti myös ikääntyneen cheddarin kanssa.

Malasenda Roble 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja hintaa sillä on 14,98€

Viini on saatu maahantuojalta tuotenäytteenä, kiitokset Viinitie!

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Katsaus Alkon huhtikuun 2020 erikoiseriin

Alkon huhtikuun 2020 erikoiserien teemoja ovat kevään kuplivat, viinejä Latinalaisesta Amerikasta, pienpanimoiden taidonnäytteet, sekä pienerät ja väkevien erikoiserät.

Espanjalainen corpinnat-kuohuviini on valmistettu paikallisista luomurypäleistä (kuva: alko.fi)

Kuohuviiniteemasta löytyy useita hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi tulevan vapun kilistelyyn tai muihin kevään juhliin. Mukana on kaksi espanjalaista Corpinnat-kuohuviiniä (Corpinnat on DO Cavasta irrottautunut tuottajajärjestö, joka valmistaa kuohuviinejä paikallisista espanjalaisista rypäleistä) non-vintage Nadal Original Reserva Corpinnat Brut sekä vuosikertakuohuva Torelló Finca Can Martí Corpinnat Brut Reserva 2014. Lisäksi nostan tähän saksalaiset riesling-kuohuvat: Solter Rheingau Riesling Reserve Rüdesheim Berg Roseneck Brut 2012 ja Basserman-Jordan Riesling Brut 2013. Saksalaisia, saksalaisista rypäleistä valmistettuja kuohareita ei juurikaan näe myynnissä Saksan ulkopuolella, joten itse laitan nämä kyllä korvan taakse! Pari shamppanjaa ja yksi aussikuohari joukosta löytyy myös.

Pari harvinaisempaa saksalaista riesling-kuohuviiniä oli poimittu erikoiserään! (kuva: alko.fi)

Myös Latinalaisen Amerikan viineissä on (varsin edullisia) kuohareita, Kaiken Rosé Brut Argentiinasta sekä Salton Evidence Brut Brasiliasta. Argentiina on meillä tunnetumpi voimakkaista punaviineistä, mutta itse asiassa siellä tuotetaan paljon kuohuviinejä. Ne vaan eivät päädy maan ulkopuolelle myyntiin, kuluttavat ne paikan päällä 🙂 Bolivialainen La Concepción Merlot Cabernet Sauvignon Syrah 2018 voisi olla veikeä poiminta pääsiäispöytään. Muut viinit tulevat Meksikosta, Perusta ja Uruguaysta.

Pääsiäispöytään bolivialaista punaviiniä? (kuva: alko.fi)

Pieneristä itselleni nousi heti vesi kielelle kun bongasin listan ensimmäisenä jenkki-chardonnayn: Talbott Sleepy Hollow Vineyard Chardonnay 2016 lupailee olevansa keltaluumuinen, sitruksinen, VALKOSUKLAINEN, tamminen ja pitkä. Samalta tuottajalta mukana on myös pinot noir. Tämän jälkeen katsoin listaa eteenpäin, ja bongasin todellisen keräilijän helmen: Château d’Yquem 2017 on makea, jalohomeinen jälkiruokaviini Bordeaux’n huipputuottajalta. Château d’Yquem on ainoa Premier Cru Supérieur -sauternes, ja sitä pidetään yhtenä maailman parhaista makeista viineistä. Hintaa pullolla on melko maltilliset 250€.

Todellinen helmi: Bordeaux’n huipputuottajan sauternes, Château d’Yquem (kuva: alko.fi)

Kuten aiemminkin, pienerissä on myös shamppanjaa sekä Bourgognen viinejä. Myös Saksa, Etelä-Afrikka ja Libanon ovat edustettuina. Löytyikö kiinnostavia?

Kulttuuri Ruoka ja juoma