Perjantaipullo: Malasenda Roble 2018
Tämän viikon perjantaipullo on espanjalainen tempranillo Ribera del Dueron alueelta. Usein espanjalaiset punkut mielletään tosi isoiksi, voimakkaiksi, nahkaisiksi ja tammen aromeiden ryydittämiksi – mikä onkin totta, jos puhutaan Riojan tai Ribera del Dueron reserva- ja gran reserva -viineistä. Niitä kypsytetään uusissa tammitynnyreissä vuosien ajan, joten tammen vaikutus korostuu: tulee mausteisia aromeita, lisää tanniineita ja lisäksi hapen vaikutuksesta raikkain hedelmäisyys antaa tietä kehittyneemmille, paahteisemmille aromeille.
Malasenda Roble 2018 on punaviini, jota on kypsytetty viiden kuukauden ajan käytetyissä amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Roble-viinit viettävät tammessa aikaa maksimissaan puoli vuotta, joten ne saavat siitä kevyemmän vaikutuksen – etenkin tässä tapauksessa kun on käytetty vanhoja tynnyreitä. Itselleni tuli tästä mieleen italialaisten tapa käyttää tammea. Mausteisuus on tyylikkäästi taustalla, ja tukee rypäleen omaa makumaailmaa.

Oma arvioni löytyy videolla Instagramista, tällä viikolla Viinitien Facebook-livessä kyseisen viinin maistoivat myös Master of Winet Heidi Mäkinen ja Pasi Ketolainen vieraanaan Viini-lehden viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo. Käykäähän sieltä tsekkaamassa myös heidän kommenttinsa!
Viini on väriltään vielä nuorekkaan sinertävään taittava ja tumma. Tuoksussa on mehevää tummaa marjaisuutta: tummaa kirsikkaa, oikein kypsää karpaloa. Myös kevyttä minttuun vivahtavaa yrttisyyttä on havaittavissa. Jenkkitammen vanilja ja ranskalaisen tammen mausteisuus ovat hentoina taustalla, ja tuovat viiniin kompleksisuutta ja lämpöä. Olin saavinani tästä myös hyvin kevyen vihannesmaisen vivahteen. Tempranillolle tyypillinen nahkaisuus ei ole prominentti.
Tanniinit ovat napakat, eivät mitenkään raa’an hyökkäävät, mutta sen verran tuntuvat kuitenkin että kaipailin kyytipojaksi reilun punaiseksi jätettyä lihaa – ruokapöydän viini ehdottomasti. Viinissä on myös hapokkuutta, jonka säilymistä alueen kylmät yöt helpottavat. Maku on punaisemman marjainen kuin tuoksu antoi odottaa, siinä on hapankirsikkaistakin fiilistä. Muuten maku toistaa hyvin tuoksun aromit.
Noin 15€ hintaan oikein hyvä ostos, kivasti balanssissa ja raikkaamman, mehevämmän pihviviinin etsijälle tätä suosittelisin. Meillä viini pääsee pääsiäispöytään karitsan kareen kanssa, mutta kokeiltaessa meni ihan mukavasti myös ikääntyneen cheddarin kanssa.
Malasenda Roble 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja hintaa sillä on 14,98€
Viini on saatu maahantuojalta tuotenäytteenä, kiitokset Viinitie!