Perjantaipullo-special: Ennustin Alkon myydyimmät viinit

Tällä viikolla leikkimielisessä perjantaipullo-specialissa ennustin Alkon myydyimmän valkoviinin ja punaviinin vuodelta 2019. Ennustukseen en suinkaan käyttänyt Tarot-kortteja tai kristallipalloa, vaan katsoin viiden edellisvuoden myyntitilastot, joissa ykkössijaa ovat pitäneet samat viinit. Top 3 sekä punkuilla että valkkareilla on hieman elänyt, mutta ykkösenä on kaksi kissaviiniä:

Veikkaukseni: Myydyin viini ja myydyin valkoviini – Gato Negro Sauvignon Blanc

Myydyin punaviini:Gato Negro Cabernet Sauvignon

Myyntitilastot julkaistiin 14.1. ja tällä kertaa osuin maaliin ainoastaan valkkarin kohdalla. Gato Negro säilytti myydyimmän valkoviinin paikan reilun 815000 litran myynnillään. Myydyimmäksi punaviiniksi ja samalla myydyimmäksi viiniksi ponkaisi yllättäen portugalilainen 2U Duas Uvas, joka tuplasi myyntinsä edellisvuoteen nähden! Tänä vuonna myynti oli reilut 880000 litraa, kun aikaisempina vuosina myydyimmän punkun litramyynti on ollut 550000 litran tuntumassa. Pyrin maistamaan ja arvioimaan 2U:n lähiaikoina! 🙂

Gato Negro Sauvignon Blancia myydään myös kartonkitölkissä (kuva: alko.fi)

(Toim.huom. kommentoin tässä väärää veikkausta eli Gato Negro Cabernet Sauvignonia!) Punkku minua ei sinänsä yllättänyt, koska cabernet sauvignon on maailman viljellyimpiä, ellei jopa kaikkein viljellyin rypäle. Se pärjää hyvin monenlaisissa ilmastoissa ja erilaisilla kasvupaikoilla, ja tuottaa joka puolella maailmaa hyvin itsensä makuisia viinejä. Cabernet sauvignonille on tyypillistä selkeä mustaherukan tuoksu ja maku, minttuun tai eukalyptukseen viittaava yrttisyys, voimakas tanniinisuus ja täyteläisyys. Viileämmillä alueilla, jos se ei ennen sadonkorjuuta ehdi kypsyä aivan täysin, maussa on vihreän paprikan vivahteita.

Myös sauvignon blanc tuottaa yleensä hyvin tunnistettavia viinejä, sille on tunnusomaista hieman pistävä hedelmäisyys (passionhedelmää tai karviaista) sekä lehtimäinen, vihreä aromi, joka muistuttaa herukanlehteä, tomaatinlehteä tai nokkosta. Pistävyys saattaa muistuttaa jopa hikistä kainaloa tai kissanpissaa. Sauvignon blanc jakaa voimakkaasti mielipiteitä, hyvin monet sanovat etteivät pidä siitä ollenkaan, joten minua yllätti suuresti, että se pitää ykkössijaa niin selkeällä etumatkalla (kakkosena tulevaa Pearly Bay Dry Whitea on myyty vajaat 700 000 litraa).

Gato Negro on chileläinen tuotemerkki. Suomalaiset rakastavat chileläisiä viinejä, ja niitä myydäänkin meillä kaikkein eniten, vaikka Chile ei ole esimerkiksi Ranskaan, Espanjaan ja Italiaan verrattuna mikään suuri viinintuotantomaa. Näitä viinejä siis maistoin tällä viikolla, ja nappasin niitä mukaani 0,25l pienet muovipullot. Tavallisen 0,75l ja tuon pikkupullon lisäksi molempia viinejä on saatavilla litran kartonkitölkissä sekä isommassa hanapakkauksessa.

Gato Negro Cabernet Sauvignon, mahdollisesti Suomen myydyin punaviini (kuva: alko.fi)

Gato Negro Sauvignon Blanc oli selkeästi sauvignon blanciksi tunnistettavissa. Siellä oli se vihreä lehtimäisyys, karviaista, passionia sekä kevyttä sitruksisuutta. Kuiva ja melko hapokas maku jää hieman latteaksi. Yleisvaikutelma on simppeli. Mitään vikaa tässä ei ollut, jos kohta ei mitään kovin kiinnostavaakaan. Harmiton perusvalkkari.

Gato Negro Cabernet Sauvignon puolestaan oli yllättävän kevyt. Tuoksussa on tunnusomaisen mustaherukan ja tummien marjojen lisäksi pyrkimystä tammen aromimaailmaan, veikkaan että on käytetty tammilastuja tai -haketta – pientä vaniljaisuutta, puumaisuutta ja paahteisuutta. Myös hieman minttuisuutta tai eukalyptusta. Tanniineita viinissä ei paljoakaan ollut, ja viini on suutuntumaltaan kevyt – yleisfiilis on jopa mehumainen. Tuoksun kevyen tunkkainen vivahde toistuu jälkimaussa. Tuomio: Ihan kiva.

Ostaisinko näitä viinejä toista kertaa? En juotavaksi. Ei näissä tosiaan mitään vikaa ollut, mutta vähän tylsiä näin harrastelijan/puoliammattilaisen näkökulmasta. Noin 4€ maksava 0,25l pikkupullo on toki kätevä jos viiniä tarvitaan pieni määrä vaikka ruuanlaittoon, eikä ole tarkoitus juoda viiniä enää ruokajuomana – TAI jos ruokajuoma on niin arvokas, että sitä ei raaski käyttää ruokaan. Ja kyllä nämä maultaan ammattikeittiöiden keittiövalkoviinin ja -punaviinin voittavat!

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Katsaus Alkon tammikuun erikoiseriin

Taas on aika kurkata Alkon erikoiseriin, tammikuun teemoja ovat Chianti, Luonnolliset alkuviinit, Pienerät, Maustetut oluet ja Väkevien erikoiserät.

Trendikkäät alkuviinit, naturalviinit tai ”low intervention”-viinit ovat olleet kovassa nosteessa. Kyseessä on siis viinityyppi, jonka valmistuksessa käytetään mahdollisimman vähän lisättyjä aineita ja jonka valmistumiseen puututaan mahdollisimman vähän. Viinit ovat usein luomua tai biodynaamisia, ne käyvät luonnonhiivoilla, eikä niihin käytetä sulfiitteja (tai niitä käytetään hyvin vähän). Niitä ei myöskään kirkasteta, suodateta tai stabiloida. Pullokohtaiset erot ovat yleisiä, ja vaihtelu myös vuosikertojen välillä voi olla hyvin suurta.

Rigal Original Gros Manseng Vin Orange 2018 on valmistettu colombard-rypäleestä (kuva: alko.fi)

Alkuviinejä tuli tammikuun erikoiseriin kuusi kappaletta: kolme espanjasta, kaksi ranskasta ja yksi unkarista. Kiinnostavimmat näistä ovat ranskalainen gros manseng- rypäleestä valmistettu oranssiviini (eli kuorikontaktilla valmistettu valkoviini) Rigal Original Gros Manseng Vin Orange 2018 ja unkarilainen tallimaiseksikin kuvailtu Wassmann Villány Merlot 2015. Espanjalaisissa alkuviineissä on käytetty paikallislajikkeita xarel-loa, macabeoa ja bobalia.

Chianteja Alkon vakiovalikoimassa on aika runsaasti, joten näistä erikoiserän ehdokkaista nostan vain hyvän vuosikerran 2016 Il Colombaio San Cirino Chianti Colli Senesin. Chiantin päärypäle on sangiovese, jolle on tyypillistä korkea hapokkuus, kireähköt tanniinit ja kirsikasta, orvokista ja maanläheisistä sävyistä koostuva makuprofiili. Hapokkuutensa takia Chiantit sopivat hyvin myös tomaattipohjaisille ruoille.

Aegerter Nuits-Saint-Georges 1998 on pinot noirista valmistettu, jo ikääntynyt klassikko (kuva: alko.fi)

Pienerissä oli tällä kertaa muutama helmi Bourgognen eli Burgundin alueelta Ranskasta. Huippualue Côte-d’Orilla sijaitsevalta Aegerterin viinitilalta on saatu peräti kolme viiniä – nuoret, vielä kellarointia kaipailevat Pouilly-Fuissé Reserve Personelle 2018 ja Chorey-Les-Beaune Les Beaumonts 2018, sekä jo ikääntynyt Nuits-Saint-Georges 1998. Myös Dom Pérignon Vintage P2 Champagne Brut 2002 on innostava tuttavuus. Domppa tuo silloin tällöin P2 ja P3 -nimikkeillä markkinoille vanhempia, erityisen tyylikkäästi ikääntyneitä vuosikertoja. Nämä ovat takuuvarmoja laatutuotteita, joihin kannattaa iskeä kiinni jos hinta ei ole este.

Dom Pérignon Vintage P2 Champagne Brut 2002 – iske kiinni, jos lähes 400 euron hinta ei kirpaise! (kuva: alko.fi)

Näiden klassikoiden lisäksi pieneristä löytyy mm. portugalilainen, melko arvokas Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa 2015 Douron alueelta, amaronea muistuttava mutta nebbiolo-rypäleestä valmistettu Nino Negri 5 Stelle Sfursat 2016 DOCG Sforzato di Valtellinan alueelta Lombardiasta, sekä kotimainen aivan törkeän hintainen kivennäisvesi Vellamo.

Kulttuuri Ruoka ja juoma