Perjantaipullo: Rigal Original Gros Manseng Vin Orange 2018

Tämän viikon perjantaipullo on yksi viime viikon poiminnoista Alkon tammikuun erikoiserästä. Kävin alkuviikosta täydentämässä viinikaappia, ja mukaani tarttui Rigal Original Gros Manseng Vin Orange 2018 joka on siis alkuviini. Viini on myös niin kutsuttu oranssiviini, eli se on valmistettu valkoviinirypäleistä (gros manseng ja colombard) punaviinitekniikalla. Kuorikontakti tuo viiniin meripihkan sävyä. Maisteluvideo löytyy tuttuun tapaan Instagramista.

Olin tätä ennen maistanut oranssiviiniä vain kerran aikaisemmin, tallinnalaisessa Leib-ravintolassa (jota muuten suosittelen lämpimästi sekä viini-intoilijan että ammattikokin näkökulmasta!) ja kyseistä viiniä en olisi ulkonäön perusteella erottanut tavallisesta valkoviinistä. Rigal on selkeästi oranssi. Etiketissä kerrotaan, että viini on valmistettu perinteisellä menetelmällä, jota on käytetty Kaukasuksella jo 5000 vuotta eaa. Liekö tämä sitten se saviruukuissa maahan hautaaminen, jota vieläkin Georgiassa käytetään? Tarina ei kerro.

Rigal Original Gros Manseng Vin Orange 2018 on valmistettu gros manseng- ja colombard-rypäleestä (kuva: alko.fi)

Tuoksu tuo ensinuuhkaisulla etäisesti mieleen sauvignon blancin: Siinä on hieman pistävää passionhedelmää, ja lehtevyyttä josta tulee mieleen nokkonen tai herukanlehti. Passionin ohella tuoksussa on myös hunajameloonia, aprikoosia ja kosteisiin kiviin vivahtavaa mineraalisuutta.

Maku ei kulje käsi kädessä tuoksun kanssa! Passionhedelmää en siitä saanut lainkaan, tuoksu oli hyvin kypsän hedelmäinen, kun taas maku on varsin tymäkkä. Maku on kitkerä ja ”stemmy” eli… rankainen? Tulee siis mieleen, että tässä olisi murskattujen rypäleiden kanssa maseroitumassa olleet myös terttujen rankaosat. Toinen vaihtoehto on, että rypäleiden siemenet ovat murskautuneet puristamisvaiheessa, ja niistä on päässyt kitkeriä öljyjä rypälemehun joukkoon. Mahdollinen hedelmäisyys jää kitkerän maun jalkoihin.

Tuomio: Kiinnostava tuote, mielenkiintoinen sekä valmistustapansa että meikäläisittäin vähemmän tunnettujen rypäleiden ansiosta, mutta minulta loppupullo jäi juomatta. Kokeilin viiniä myös ruoan kanssa, eikä ruoka häivyttänyt viinin kitkeryyttä.

Pullo on tosiaan Alkon tammikuun erikoiserästä, ja hintaa sillä on 12,98€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *