Perjantaipullo: Torre Mora Scalunera Rosato 2019

Tämän viikon perjantaipullo on upea, viime vuonna International Wine Challengen parhaaksi roseeviiniksi valitsema sisilialainen Torre Mora Scalunera Rosato.

Sisilia on mielenkiintoinen, nouseva viinialue Italiassa. Aiemmin lähinnä bulkkiviinin tuottajana tunnettu saari, jonka viineistä edelleenkin vain viidennes myydään pullotettuna. Viimeisen vuosikymmenen aikana viinien laatu on kuitenkin alkanut nousta, kun paikalliset tuottajat ovat alkaneet valmistaa viinejä saaren omista rypälelajikkeista kuten catarratto, zibibbo (oikeastaan muscat d’Alexandrie), grillo, nero d’avola ja nerello mascalese. Scalunera Rosato on tehty punaisesta nerello mascalesesta. Rypäleet on viljelty Etnan rinteillä sijaitsevilla tarhoilla muutaman sadan metrin korkeudessa – alueen maaperä on tuliperäistä ja hyvin vaihtelevaa.

Torre Mora Scalunera Rosato 2019 on ”provencelaisen värinen” eli hyvin vaalea, loheen taittava punertava. Tuoksu yllättää intensiteetillään. Suoraan lasiin kaadettuna siitä oli hieman hankala saada otetta, mutta kunnolla avauduttuaan bukee on hurmaavan vivahteikas. Tuoksu avautuu kukkean punamarjaisena: pehmeää kuivattua mansikkaa ja metsämansikan sävyjä. Myös kirsikkaa ja persikkaa. Kuivattuja kukkia, ruusua ja orvokkia. Verigreippiä.

Italialaisille viineille tyypillistä kuivattujen yrttienkin tuoksua tästä löytyy, ehkä timjamin suuntaan vivahtaen. Pehmeiden ja raikkaiden aromeiden lisäksi viinissä on syvää mineraalisuutta: murskattuja kiviä, tomuista soraa ja merellistäkin sävyä. Tuoksu on monivivahteinen ja kerroksellinen.

Suutuntuma on samaan aikaan keveä ja syvä. Kuiva ja mukavan hapokas maku on tuoksun tavoin hyvin vivahteikas, ja toistaa samoja aromeita: punaisia marjoja, verigreipin ja veriappelsiininkin hedelmälihaa ja kitkerää kuoren valkoista osaa, yrttisyyttä ja kivennäisvesimäinen mineraalinen sävy etenkin jälkimaussa. Pitkä jälkimaku jää viipyilemään suuhun.

Todella tyylikäs ja kompleksi viini! Myös etiketti tyyliteltyine Etna-tulivuorineen on harvinaisen kaunis. Tässäpä mahtava tuliaisviini, joka tekee takuuvarmasti vaikutuksen. Tämä oli ensikosketukseni sisilialaiseen roseeseen (enkä muutenkaan ole juuri sisilialaisia juonut!), ja tapojeni vastaisesti tilasin heti pari pulloa lisää. Heittämällä kesän top kolmoseen.

Torre Mora Scalunera Rosato 2019 on Alkon tilausvalikoiman tuote, ja hintaa sillä on 21,98€

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
 1. Nimetön362
  19.7.2020, 22:25

  Moikka,

  Olen seurannut sinua nyt tovin instan puolella ja haluaisin antaa pienen palautteen 🙂

  Uskon, että seuraajissasi on paljon viinistä kiinnostuneita ihmisiä. Joukosta löytyy varmasti myös ammattilaisia, mutta luulen suurimman osan seuraajistasi olevan ”ihan vain” harrastelijioita.

  Olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka tarkasti kuvailet viinin ominaisuuksia. Mielestäni se menee jo hieman liian ammattimaiselle tasolle, sillä esimerkiksi itselläni on hyvin vaikea saada videostasi kiinni siitä, miltä viini loppupeleissä maistuu, kun kuvaavia adjektiiveja on niin paljon. Kuulisin mieluiten ne suurpiirteisimmät aromit, ehkä jonkun tarinan viinistä JOS sellaista on kerrottavana, ja että minkä tyyppiselle ruualle viinin voisi kuvitella.

  1. Moikka,
   Kiitos paljon palautteesta! Tämä on tosi arvokasta, hienoa päästä kuulemaan ajatuksia varsinkin näistä sisällöistä joita harvemmin kommentoidaan. Haen koko ajan tasapainoa sen välillä, mikä itseäni kiinnostaa viineissä ja minkä kuvittelen seuraajia kiinnostavan. Ehdottomasti otan mietintään tämän, miten saisin viinin kuvailua tiivistettyä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *