Rypäleet aasta ööhön: Chardonnay
Oletko joskus kuullut viinimailman lyhennettä ABC? Lyhenne tulee sanoista Anything But Chardonnay, eli mitä tahansa paitsi chardonnayta. Chardonnay on ollut pitkään poissa muodista, lähinnä siksi että 2000-luvulla on suosittu kevyitä, aromaattisia viinejä, kun taas chardonnay on kantanut raskaan, överisti tammitetun viinin leimaa. Minullakin oli pitkään sellainen mielikuva, että en chardonnaysta oikein välitä, mutta viime vuonna pääsin maistamaan useampaa tosi onnistuneesti tehtyä ja tyylikästä chardonnayta.

Chardonnay on yksi Pohjois-Ranskan omista valkoviinirypäleistä, sitä viljellään sekä Champagnessa että Bourgognessa, jossa tunnetuimmat alueet ovat Chablis, Côte d’Or ja Mâconnais. Se lienee viljellyin valkoviinirypäle koko maailmassa – lähinnä siksi, että se menestyy lähes ilmastossa kuin ilmastossa. Tyylikkäimmät chardonnayt kuitenkin tulevat viileämmiltä ja keskilämpimiltä alueilta. Kaliforniassa laatu-chardonnayta tuotetaan mm. Carnerosissa, Russian River Valleyssa, Montereyssa ja Santa Barbarassa. Yhden hyvän kalifornialaisen olen esitellyt täällä blogissakin.
Rypäle on itsessään melko neutraalin makuinen, ja sen takia se ilmentää hyvin terroiria ja viinin valmistusmenetelmää. Kävin eilen Tampereen Viinitukun järjestämällä viinintekijäillallisella, ja pöydässämme istui Château Fuissèn edustaja Philip Tuinder. Hän kertoi hyvin innostuneesti siitä, miten erilaiset maaperän koostumukset vaikuttavat chardonnayn makuun. Maistamaamme Tête de Cru -viiniin oli käytetty rypäleitä yli 40 palstalta, ja erilaiset maaperät kalkkikivestä savimaahan toivat kaikki siihen oman vivahteensa. Tässäpä yksi viinitärppi jota kannattaa etsiä ravintolassa viinilistalta, tuote nimittäin ei ole Alkon valikoimassa!

Chardonnay kestää myös hyvin hiivasakkojen päällä kypsytystä ja tammikypsytystä. Bourgognessa (Chablista lukuunottamatta) tammea käytetään tyylikkäästi. Jenkkichardonnaylla on edelleen maine vaniljaisena ja vahvasti tammitettuna, mutta sielläkin tyyli on muuttumassa kevyemmäksi. Viileän ilmaston chardonnayt ovat usein kevyitä, omenaisia ja hyvin mineraalisia, kypsänä makumaailma saa päärynän, sitrushedelmien, hunajan ja voin piirteitä. Lämpimässä ilmastossa puolestaan aromimaailma on trooppisen hedelmäinen, kermainen ja jopa toffeemainen.
Champagnessa chardonnay on yksi kolmesta päärypäleestä. Blanc de blancs on pelkistä valkoisista rypäleistä valmistettua shamppanjaa, käytännössä se on useimmiten 100% chardonnay. Champagnen alueella myös pinot gris, pinot blanc, arbane ja petit meslier ovat sallittuja rypäleitä, mutta niitä viljellään hyvin marginaalisesti. Blanc de blancsit ovat hyvin hapokkaita ja mineraalisia, aromimaailmassa on usein sitruunankuorta ja kukkaisuutta. Ne kestävät hyvin pullokypsytystä.