Vigneti di Ettore viinitasting kotona

Viime viikon perjantaina sain pitää viinitastingin kotonani. Wine Saimaa ja italialainen Vigneti di Ettore järjestivät muutamalle viininrakastajaporukalle etätastingin. Viinit lähetettiin meille osallistujille postitse, ja sekä Wine Saimaan yrittäjä Tuomo Puhakainen että viinitilan edustaja Gabriele Righetti olivat mukana etäyhteydellä.

Ettore ja Gabriele Righetti (kuva: Vigneti di Ettore)

Wine Saimaa on vuonna 2013 perustettu laatuviinien etämyyntiä harjoittava yritys, jonka valikoimassa on kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettuja viinejä eurooppalaisilta pientiloilta. Viinit toimitetaan asiakkaille postitse, ja Wine Saimaa hoitaa tarvittavien verojen maksamisen. Puhakainen kertoi, että valintakriteerejä hänen edustamilleen viineille ovat esimerkiksi se, että tarhoilla käytetään mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan torjunta-aineita, rypäleet kerätään käsin, sulfiitteja käytetään vähän ja tilat ovat perheomisteisia.

Nyt pääsimme kotoa käsin maistamaan kolmea venetolaisen Vigneti di Ettoren viiniä, etäyhteydellä oli mukana kolmannen polven viinintekijä Gabriele Righetti. Tilan on perustanut Gabrielen isoisä Ettore, ja sitä hoidetaan pitkälti oman perheen voimin. Gabriele vastaa kellareista ja viininteosta, isä Giampaolo puolestaan viinitarhoista. Tarhat sijaitsevat lähellä Garda-järveä kumpuilevassa, vaihtelevassa maaperässä. Köynnökset kasvavat perinteisessä pergola-mallissa eli katosmaisina, ja sato korjataan käsin.

Rypäleiden korjaamista käsin (kuva: Vigneti di Ettore)

Veneton alueen erikoisuus on kuivatuista rypäleistä valmistettu amarone. Me pääsimme kuitenkin ensimmäisenä maistamaan roseeviiniä, mistä tietenkin roseeintoilijana ilahduin kovasti. Veneto on vahvasti puna- ja valkoviinialuetta, ja hetken kuvittelin ettei Alkonkaan valikoimassa ole yhtään venetolaista roseeta – tässä olin väärässä, en vain löytänyt niitä koska Veneton ala-alueita ei oltu listattu Veneton alle, tästä huomiosta kiitos tarkkasilmäiselle lukijalle. Molinara ja corvina -rypäleistä valmistettu rosee oli suutuntumaltaan silkkinen, maussa oli meheviä punaisia marjoja, metsämansikkaa, sitruksisuutta ja pohjalla kalkkimaista mineraalisuutta. Tasapainoinen ja pehmeä kokonaisuus. Pullon hinta Suomen verojen kanssa n. 17€

Seuraavaksi maistoimme kaksi punaviiniä, klassisen amaronen ja erikoisemman vulkaanisen maaperän terroir-viinin, Arsin. Avasin molemmat punaviinit kolmisen tuntia ennen tastingia ja kaadoin ne dekantteriin noin tunniksi, jonka jälkeen takaisin pulloihinsa. Amarone maistettiin ensin, mitä etukäteen vähän ihmettelin, koska amarone on tyyliltään erittäin täyteläistä ja yleensä viinit maistetaan kevyemmästä voimakkaampaan. Mutta tämä oli ehdottomasti järkevin järjestys!

Vuosikerran 2016 amaroneen on käytetty paikallisia rypäleitä: corvina, corvinone, rondinella, croatina, oseleta ja spigamonte. Viini on kypsynyt 2,5 vuoden ajan eri kokoisissa tammitynnyreissä. Heti avattua viini oli nuoresta iästään johtuen melko sulkeutunut ja kireä, joten dekantointi oli välttämätöntä, ja tastingin aikana viini jatkoi vielä avautumistaan lasissa. Nelivuotias amarone on vielä varsin nuori, ja tuottajakin suosittelee sen nauttimista vasta 15-25 vuoden iässä.

Sulava, samettinen amarone oli kuin millintarkasti ommeltuun mittatilauspukuun pukeutunut italialainen. Pidin erityisesti viinin suutuntumasta ja siitä, miten kaikki osa-alueet olivat tasapainossa. Samettisen pehmeät ja kypsät tanniinit, hyvä hapokkuus, hedelmäisyyttä tukeva tammi ja pitkä, viipyilevä jälkimaku. Tästä viinistä saimme mm. kirsikkaa, luumua, kuivattuja hedelmiä, tummaa suklaata ja mokkaa. Nautiskelu- ja meditaatiojuoma, joka sai Decanter-lehden arviossa 95 pistettä. Ehdottomasti potentiaalia jatkokypsytykselle, ja jäinkin veljeni kanssa miettimään parin laatikollisen tilaamista. Pullon hinta Suomen verojen kanssa n. 35€

Viimeisenä maistettu särmikäs Arsi 2017 olikin varsin erilainen kokemus! Vulkaanisen maaperän terroir-viini corvina, corvinone, croatina ja dindarella -rypäleistä on Gabrielen oma kokeilu. Viiniä on kypsytetty tammessa puolentoista vuoden ajan. Heti avaamisen jälkeen tuoksu oli todella rustiikki ja maanläheinen, multainen ja olin haistavinani myös jotain tallimaista. Dekantointi teki tällekin hyvää!

Kokonaisuutena Arsi on amaroneen verrattuna terävämpi ja mausteisempi. Hedelmä oli taka-alalla, framilla maanläheisiä sävyjä kuten multaa, piikiveä, ruutia ja savua. Myös musta- ja valkopippuria sekä balsamiviinietikkaa. Jälleen kerran suutuntuma oli onnistunut, aavistuksen amaronea kevyempi täyteläisyyden ja tanniinien osalta, mutta makumaailmaltaan voimakkaampi ja hieman hyökkääväkin. Kiinnostava, gastronominen viini, esimerkiksi pitkään kypsytettyjen juustojen kylkeen. Pullon hinta Suomen verojen kanssa n. 23€

Suuret kiitokset Wine Saimaalle ja Vigneti di Ettorelle tämän tastingin järjestämisestä!

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (3)
 1. Mistä näitä voi tilata? En ainakaan pikaisella hakemisella löytänyt paikkaa..

  1. Moikka! Wine Saimaa toimittaa, heihin saa Facebookin kautta ainakin yhteyden 🙂

  2. Tuomo puhakainen
   1.8.2020, 15:59

   Kiitos, Laita minulle sähköpostia Tuomo.puhakainen@winesaimaaa.com, niin laitan hintalistan. Terv. Tuomo

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *