Maalivalinnoista

Meillä on viimeiset pari viikkoa tuskailtu maalien kanssa. Odotin projektissa eniten pintoja ja luulin kaiken olevan valintojen suhteen niin selvää, että yllätyin miten vaikeaa lopullisten päätösten kanssa oli. Ottaako himmeää vai puolihimmeää ja kumpaa mihinkin tilaan, miltä väriliuskan maali näyttäisikään suuremmalla pinnalla, valitako tätä sävyä vai tuota.. Huh, mikä valintojen vaikeus, kun vaihtoehtoja on tuhansia! Ja täytyy myöntää, että yksi yö meni osittain valvoessa ja panikoidessa pitäisikö sisäkaton maalaus vetää uusiksi vai olisiko lopputulos maalin kuivuttua edes siedettävä.

Päädyimme valtaosaan talon seinistä blogimaailmassa niin suosittuun Tikkurilan Paperiin. Monta tutkimusta valkoisista maaleista on tullut luettua, joten uskalsin luottaa siihen, että sävy olisi juuri oikea meille. Ei liian kellertävä eikä harmahtava. Ja nyt kun maali on seinissä niin en voisi olla tyytyväisempi. Kattoon valitsimme Siro 2 täyshimmeän pohja- ja kattomaalin. Maalaukset aloitettiin tietenkin katosta ja kun maali levitettiin valkoistakin valkoisemman pohjamaalin päälle niin näytti tulos ensin hieman kellertävälle. Vaikka meitä rauhoiteltiin sillä, että kuivuessaan sävy muuttuisi valkoisemmaksi niin hieman hirvitti ajatus siitä, että katto jäisi tummemmaksi kuin seiniin tuleva Paperi. Katto näytti onneksi seuraavana päivänä valkoisemmalta ja kun Paperi vedettiin seiniin, on tulos todella yhtenäisen näköinen.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Arkieteisen kurasyöppöä ympäröivät laatat olivatkin yllättäen seinässä paljon rusehtavammat kuin olimme ajatelleet niin maali vaihtui lennossa laattaseinille Tikkurilan laastiin. Nyt laatat eivät näytä enää likaisilta, kuten valkoisen maalin rinnalla, ja maali korostaa hyvin huoneen viistoa kattoa. Laasti on sävynä tosi kaunis,  greige sävy, joka on sopivan pehmeän neutraali vetämättä ikkunatonta tilaa liian pimeäksi.

image.jpeg

Eteiskäytävän korkeaan, viistoon seinään oli hakusessa vaaleaharmaa, joka toisi yleisiin tiloihin Paperin rinnalle hieman syvyyttä, mutta ei erottuisi kuitenkaan liikaa. Ystäväni vinkkasi Teknoksen NCS S N-koodiston neutraaleista harmaista, jotka eivät taittaisi seinässä yllättäen esim. siniseen tai ruskeaan.Valitsimme sävyksi 1500-N, joka osottautui täydelliseksi. Ihana, puhtaan vaaleanharmaa. Ei liian tumma, mutta kuitenkin erottuu Paperista ja tuo kivasti esille katon viistoutta.

image.jpeg

image.jpeg

Maalasimme myös takan, joka sai pinnakseen Teknoksen superlteksin mustana. Superlateksi on himmeä, vesiohenteinen maali, jolla on erinomainen pesun- ja lämmönkestävyys. Tasoite alla antaa pintaan hieman rosoisuutta, mutta se oikeastaan vain sopii takkaan. Musta on takassa hyvä väri näyttävyytensä lisäksi myös siksi, ettei siinä näy samalla tavalla savun aiheuttamat tummat jäljet kuin valkoisessa takassa. Mutta täytyy sanoa, että näin muutaman päivän käytön perusteella huomaa, että myös mustaan pintaan jää jälkiä aika helposti, etenkin kun talo on täynnä hiontapölyä ja jos pintaa yhtään sivelee pölyisillä käsillä. Mutta muuten olemme sävyyn tosi tyytyväisiä.

image.jpeg

Maalien suhteen päädyimme maalaamaan eteiset, keittiön, käytävät, lastenhuoneet ja portaikon Tikkurilan puolihimmeällä Remontti-ässällä sillä meille oli tärkeää, että noiden tilojen seiniä voisi huoletta pyyhkiä kostealla ja maali säilyttäisi värinsä. Olohuoneeseen, vanhempien makuuhuoneeseen ja takkahuoneeseen valitsimme samettisen himmeän pinnan antavan, Tikkurilan Harmonyn. Maalaukset alkavat olla meillä loppusuoralla ja jännityksellä odottelen vielä meidän vanhempien makuuhuoneen tehosteseinää, jonka sävy vaihtui loppusuoralla lennossa täysin muuhun sävymaailmaan kuin olin suunnitellut. Lopputuloksen tulemme näkemään ensi viikolla ja sormet ja varpaat ristiin, että valinta oli oikea.

Kommentit (3)
  1. Hei, muistatko mitä pohjamaalia käytitte?

  2. Pee / Lato-blogi
    13.4.2016, 19:31

    Meillä on kanssa tällä hetkellä makkarissa tuota NCS S 1500-N -sävyä, mutta edelleen epäröin sen kanssa, koska jostain syystä se näyttääkin vähän siniseltä tai violetilta. Tosi ärsyttävää, koska sen ei pitäisi taittaa oikeastaan mihinkään ja esim. teillä se näyttääkin juuri siltä miltä pitääkin: neutraalilta perusharmaalta. Meidän makkarissa on varmaan jotenkin outo valo tms…

    1. Joo vaikka sävy on neutraali niin jotenkin itsekin miellän sen kylmään taittuvaksi eli jotenkin voin kuvitella sinertävyyden, vaikka meillä se ei näytäkään sinertävältä. Varmaan täytyy johtua tilasta ja valoisuudesta. Meillä on kyseessä ihan yltiövaloisa tila.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *