Talotoimittaja valittu

Kilpailutuksemme talotoimittajan suhteen on vihdoin saatu päätökseen. Loppumetreillä mukana oli enää elementtipuolelta Omatalo ja Planiatalo ja pre-cut puolelta Kastelli. Etenkin parin viime viikon aikana ykkösvaihtoehto tuntui vaihtuvan parin päivän välein, kun kilpailutus kävi kuumimmillaan. Lopulta mukana oli enää Omatalo ja Kastelli, jotka paransivat tarjoustaan vuorotellen viime metreille saakka. Sinänsä hyvä, että annoimme kilpailutukselle aikaa, koska ainakin meillä tarjouksia viilattiin useampaan otteeseen näiden kolmen parhaan toimittajan kanssa. Arkkitehtiin uponnut summa saatiin kyllä moninkertaisena takaisin kilpailutuksen yhteydessä. En sitten tiedä, kuinka paljon talotehtaat ovat valmiita tinkimään talopakettien hinnoista, mutta ainakin meillä tarjouspyynnöistä omilla luonnoksilla saimme ihan ensimmäisistä tarjouksista viilaamalla huomattaviakin parannuksia sekä toimitussisältöön että hintaan lopullisissa tarjouksissa.

Talotoimittajaksemme valitsimme lopulta Kastellin, joka sai vakuutettua meidät siitä, että pre-cut on meille ja meidän taloomme paras vaihtoehto. Alunperinkin lähdimme siitä, että haluamme tehdä mahdollisimman paljon omalla työllä. Pre-cut onkin omatoimirakentajalle varsin varteenotettava vaihtoehto. Lisäksi se sopii arkkitehtuuriltaan haastaviin kohteisiin, koska talosta voidaan tehdä mittojen mukaan juuri sellainen kuin on luonnosteltu. Meidän talossamme huonekorkeus, molemmin puolin viisto sisäkatto, ulokkeet ja suuri ikkuna pinta-ala antoi elementtipuolelle haasteita. Talo olisi toimitettu osittain pystyelementteinä ja monelta osin puuverhoilematta. Lisäksi elementtien asennus olisi ollut normaalia haasteellisempi ja meillä kun oli tarkoituksena asentaa ne omin voimin… Pre-cuttina pystytys omin voimin taas onnistuu suhteellisen vaivattomasti ja todennäköisesti jopa ilman tarvetta nosturille. Määrämittaan katkottuna seinärakenteista saadaan rakennettua saumaton ja tiivis. Meidän talo elementteinä toteutettuna olisi vaatinut aika paljon näperrettävää vielä sekä ulko- että sisäpuolella, joten ajallisesti pre-cuttina rakentamisessa emme varmaankaan edes jää kovinkaan paljoa jälkeen. Koska puurakennuskomponentit esikatkotaan tarkasti tehtaalla ja kootaan valmiiksi rakennustyömaalla työpiirustuksia noudattaen niin myös hukkamateriaalia ja jätettä syntyy vähän ja se voidaan hyötykäyttää. Myöskään tavaran kuljetukseen ja asentamiseen ei tarvita raskasta kalustoa. Näin ollen pre-cut on myös ekologinen vaihtoehto. Toki pre-cut tuli myös edullisemmaksi kuin elementit, mutta uskomme sen olevan meille järkevä tapa rakentaa ja sillä tapaa pääsevämme myös laadullisesti hyvään lopputulokseen. Eikä valintaa ainakaan huononna Kastellin 20v. markkinajohtajuus, AAA-luottoluokitus, ISO 9001-laatu ja ISO 14001-ympäristösertifikaatit. Paljon hyvää olemme kuulleet myös Kastelli-rakentaja Tukusta. Myös OmaKastelli-verkkopalvelu kuullosti aika näppärältä tavalta hallita rakennusprojektia ja on varmasti suuri etu, jos joskus tulee eteen talomme myyminen.

Sopimus on nyt allekirjoitettu ja voidaan siirtyä projektissa taas eteenpäin. Niille, jotka vasta aloittelevat talotoimittajakilpailutusta niin vinkkinä voisin antaa pyytää tarjouspyynnöt heti alkuun mahdollisimman tarkoilla toimitussisällöillä. Me emme niin tehneet ja alkuun menikin aikaa viilata tarjoukset ns. samalle viivalle. Ja kuten sanottu, kannattaa antaa kilpailutukselle aikansa ja viilata tarjouksia moneen eri kertaan. Etenkin loppumetreillä toimittajat olivat valmiita antamaan huomattaviakin etuja. Jos on mahdollista niin kannattaa myös käydä tutustumassa rakenteilla oleviin kohteisiin sekä taloesittelyihin jo valmiissa kohteissa. Ja vaikka tapaamisissa istuminen välillä ärsyttikin (kun samalla viikolla saattoi olla kolmekin eri talotoimittajatapaamista) niin niistä saa kuitenkin eniten irti niin vaihtoehdoista, talotoimittajasta itsestään sekä myös toimitussisällöistä. Stressaava ja aikaa vievä prosessi, mutta vaivansa väärti.

kastelli logo.jpg

 

Kommentit (14)
 1. Niina / Villa Atrapp
  25.2.2015, 19:01

  Onnea suuresta päätöksestä! Meillä se on vielä edessä… Mekin teimme sen ”mokan”, että aluksi pyysimme vain tarjouksen. Huomasimme, että niitähän on ihan mahdotonta vertailla keskenään, joten potentiaalisille laitoimme sitten tarjouspyynnön tarkemmilla spekseillä. Tämän viikon vielä odottelemme tarjouksia ja vasta 4/11 on vastannut. Aika vähän… Myös Kastelli on meillä joukossa ja niiden myyjä on erittäin innokas 😉

  1. Kiitos! Meilläkin usealla kesti monta viikkoa ensimmäisen tarjouksen antamisessa. Aikaa meni kyllä myös kolmen parhaan kanssa veivatessa, kun kukin yritti taivutella meitä puolelleen. Kastellin myyjä oli meilläkin todella sinnikäs, mutta aktiivisuutta oppi arvostamaan kun joukossa oli tapauksia toisesta ääripäästä. Tsemppiä valintaan! Saapa nähdä päädyttekö samaan 😉

 2. Ootte tehneet kyllä perusteellisesti mietityn ratkaisun. Hyvä!

  Me päädyttiin suurelementtiratkaisuun, kun ei itse osallistuttu tontilla tekemiseen satunnaisia kaatopaikkakeikkoja lukuunottamatta. Ja kun talo oli vielä 1½-kerroksinen, niin pre cut olisi todennäköisesti ollut aika työläs (=kallis). Tilaelementti olisi houkutellut, mutta kun ei taipunut meidän tontille meidän tilatoiveillamme… niin ei sitten. Meillä oli siis perusteena tontilla tapahtuvat työn minimointi.

  1. Valintaa tosissaan pähkäiltiin joka kantilta, pitkään ja hartaasti 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *