Joulun odotusta

Olen lapsuuteni asunut pohjoisessa osassa Suomea. Joulun aika on muistoissani pimeää, kylmää, lumista, tunnelmallista. Jouluna äidin kanssa leivottiin aina piparkakut, pasteijat, tortut sun muut sekä valvottiin kinkun paistumista uunissa. Jouluherkuista alettiin puhumaan jo paljon ennen joulua ja herkkuja syötiin monta päivää joulun jälkeenkin. 

Keniassa joulun aika poikkeaa tietysti erittäin paljon siitä, mihin olen Suomessa tottunut. Joulukuu on yksi vuoden kuumimmista ja kuivimmista kuukausista. Jouluna koululaisilla on yleensä pisin loma ja uusi lukuvuosikin alkaa tammikuussa. Joulu on yleistä loma-aikaa myös työssäkäyville ja siten suosittua aikaa matkustaa esimerkiksi rannikolle tai ulkomaille. 

Keniassa ei ole perinteisiä jouluruokia tai -leivonnaisia vaan jouluna syödään samoja ruokia kuin minä tahansa muuna juhlapäivänä. Leipomistarvikkeet ovat suomalaisten supermarkettien laajaan valikoimaan tottuneelle vähän kiven alla, mutta olen täällä asuttujen vuosien aikana oppinut etsimään oikeista paikoista. 

Perheenjäseneni ja ystäväni Suomessa tietävät minkälaiset taitoni leipomisen ja kokkaamisen suhteen olivat, kun muutin Keniaan. En ollut koskaan leiponut korvapuusteja tai pasteijoita yksin ja ruokabravuurini oli karjalanpaisti. Karjalanpaisti, johon pitää itse vain kuoria porkkanat ja sipulit, laittaa ne valmiiksi leikattujen lihojen, mausteiden ja nesteen kanssa uuniin. Osasin muun muassa tehdä valmisperunamuusista liisteriä, polttaa valmispitsan uunissa ja aiheuttaa savuvahinkoja kanansiipiä paistaessani. 

Joka joulu olen Keniassa leiponut perinteiset lihapasteijat, tortut ja piparkakut sekä tehnyt joululaatikoita kenialaisella twistillä. Kinkun sijaan joulupödässämme on pulled pork:ia, koska valmiiksi suolattuja kinkkuja en ole täältä vielä löytänyt. Ehkäpä jonakin jouluna suolaan kinkun itse. 

Taikinat torttuihin, pasteijoihin ja pipareihin teen itse, koska valmistaikinoita en ole pahemmin löytänyt. Tai jonkinlaista lehtitaikinaa löysin, mutta se oli erittäin kallista. Niille lukijoille, jotka ovat tottuneet tekemään taikinat itse, tämä ei varmasti kuulosta kummoiselta, mutta minulle niiden opettelu nettiohjeiden avulla oli iso juttu. Torttujen luumutäytteen teen myös itse kuivatuista luumuista, joten kaikki leivonnaiset on kyllä alusta loppuun asti itse leivottuja. 

IMG_20161221_183456.jpg

IMG_20161221_130604.jpg

Esikoisemme Lili leipomassa pipareita viime jouluna. Tämän vuoden piparit on vielä leipomatta.

 

Olemme kolmena joulua peräkkäin tehneet miehen kanssa piparkakkutalon jouluaattoyönä lasten ollessa nukkumassa. Viime talvena lasten ilo olikin ylimmillään, kun olimme tehneet muumitalon!

FB_IMG_1513508271686.jpg

 

Meillä on pienenpieni joulukuusi, jonka koristelemme joka vuosi lasten kanssa. Samoihin aikoihin laitamme muutkin koristeet esille ja teemme mm.lumihiutaleita voipaperista suomalaista, talvista joulutunnelmaa luomaan. 

IMG_20161212_130115.jpg

Alin lumihiutale on minun tekemä ja kaksi ylempää mieheni. Kumpi meistä on insinööri? 

 

FB_IMG_1511592559185.jpg

Tässä toissa vuoden kuusenkoristelua. Jukka-koiraa valitettavasti ei enää ole kuin meidän kaikkien muistoissa.

Parasta kenialaisessa joulussa on, että joulun pääpaino ei ole lahjoissa eikä kulutuksessa vaan perheessä, yhdessäolossa, hiljentymisessä ja joulun sanoman muistamisessa. Rauhaisaa, kiireetöntä joulunaikaa sitä juhliville lukijoilleni! 

Loppuun vielä kuvia tämän päivän jouluvalmisteluista.

IMG_20171217_145208.jpg

IMG_20171217_172003.jpg

IMG_20171217_194525.jpg

1513530792591-583822987.jpg

 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY

Kaikki loppuu aikanaan

Kolmen kuukauden orientaationi julkisessa sairaalassa on tullut päätökseen. Takana on kulttuurishokkeja, järkytystä, kauhistusta, ihmettelyä, naurua, onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita. Mukana on myös paljon helpotusta, ärtymystä, ylpeyttä, epätoivoa ja toivoa sekä uusia ystäviä. Kerrassaan onnistunut kolme kuukautta siis! Tai siis koko hommassahan meni yli 11 kuukautta kaikkine lakkoineen, mutta kuka niitä kuukausia täällä laskee?

Seuraavana vuorossa on paluu Nursing Council of Kenya:an ja toivottavasti kätilön luvan saaminen, minkä jälkeen alkaa työnhaku. Mutta kerron vielä vähän kokemuksistani äitiyspuolelta.

Raskaana olevien ja synnyttäneiden osasto oli kyseisessä sairaalassa yhdistetty yhdeksi isoksi osastoksi, jossa oli runsaat 40 vuodepaikkaa. Osasto oli yksi suuri tila, jossa oli ikkunallisia, väliseinillä erotettuja, noin kahdeksan hengen blokkeja. Sängyt oli erotettu verhoilla, joita jopa melkein joka välistä löytyikin. Erillinen huone löyty raskausmyrkytyksestä kärsiville äideille ja toinen huone infektioäideille. Hoitajia oli vuoroissa kahdesta viiteen, riippuen vuorosta, päivästä, työntekijöiden aktiivisuudesta, säästä, mistä milloinkin. Eli osasto oli pääsääntöisesti kiireinen, joskus kaoottinen, mutta myös mukavan työntäyteinen.

Raskaana olevista pidettiin mielestäni (sairaalan tasoon nähden) tosi hyvää huolta, synnyttäneet olivat enemmän ja vähemmän oman onnensa nojassa. Joka aamu kävi ravitsemusterapeutti ohjaamassa äitejä vauvan imetyksessä, mutta kyseessä oli luento eikä yksilöllistä imetysohjausta pahemmin annettu. Ensisynnyttäjä-äideille, joilla imetys ei tahtonut sujua, oltiin jopa hieman tylyjä. Heille mm. naureskeltiin ja sanottiin, että luulevatko he, että hoitajien tulee heidän vauvansa imettää. Syvempää tuntemusta imetyksen, ihokontaktin jne. tärkeydestä en kahden viikon aikana huomannut. Kohdun supistumista ja jälkivuodon seuraamista ei pahemmin harrastettu vaan äideille sanottiin, että pitää kertoa hoitajille, jos tulee liikaa jälkivuotoa. Kipulääkettä jälkisupistuksiin sentään joskus annettiin. Tuttuun kenialaiseen tyyliin varmisteltiin, että äidit tietävät pitää lapsensa lämpiminä, mutta liiasta pukemisesta ja peittelystä ei mainittu sanallakaan. 

Äidit viettivät osastolla 12-24 tuntia, jonka jälkeen täytettiin jälkitarkastuslaput äidille ja vauvalle. Valitettavan usein (kiireen tai viitsimättömyyden vuoksi) jälkitarkastuslaput täytettiin äitiä ja lasta varsinaisesti tarkastamatta ja esim.verenpaine ja lämpö keksittiin päästä. 

Synnytyssali oli minulle se jännittävin ja ehkä jopa ahdistavin paikka etukäteen. Kun valmistuin kätilöksi tiesin haluavani työskennellä nimenomaan synnytyssalissa. Olin kuitenkin saanut jo Keniassa kokemuksia synnytyssalista sekä yksityisessä että julkisessa sairaalaassa ja tiesin, etten voi antaa samanlaista hoitoa kuin Suomessa vaan laadusta on olosuhteiden vuoksi tingittävä. Se jännitti eniten.

Huomioita synnytyssalista:

– synnytyksissä ei käytetä kivunlievityksiä

-käsidesiä ei ollut tarjolla, useimmiten ei saippuaakaan

– jos synnyttäjä esimerkiksi huutaa liikaa, hänelle ollaan tylyjä, häntä moititaan ja häntä saatetaan jopa läpsiä poskille

– episiotomia leikataan melkeinpä kaikille ensisynnyttäjille

– sikiön sydänääniä kuunnellaan aina fetoskoopilla, joka on torven mallinen kapistus. Leveä pää laitetaan äidin mahan päälle, sikiön selkäpuolelle ja kapeaan päähän laitetaan oma korva kiinni. Jos sydänääniä ei kuule, voi käyttää Doppler-laitetta. Ktg-käyrälaitteita ei ole ollenkaan.

– sektiosali on lähellö, mutta vauvoja kuoli hätäsektiota odotellessa, koska lääkäreitä ei aina ollut tarpeeksi paikalla

– yllättävän monta kuolleen, ja jo maseroituneen sikiön synnytystä ehdin kahdessa viikossa nähdä tai kuulla niistä

– synnytyssalissa oli enemmän miehiä töissä kuin muilla osastoilla

– äidit synnyttivät neljän sängyn kokoisissa blokeissa, joissa oli verhot näköesteenä. Tosin verhot eivät monesti olleet kiinni, niin yksityisyyttä oli erittäin vähän tarjolla.

– opiskelijoiden ohjaus on melko tylyä, arvostelevaa ja heitä käytetään mielellään juoksupoikina

– opiskelija saa yksin harjoitella ompelemaan repeämiä eikä kukaan välttämättä seuraa työn tulosta

– syntyneet vauvat ovat tietysti keskimäärin pienempiä kuin Suomessa syntyvät vauvat

– ensi-imetyksen tärkeydestä ei taidettu tietää tai olla kiinnostuneita, koska vauva otettiin heti synnytyksen jälkeen elvytyspöydälle seurantaan siihen asti, kunnes äiti oli ommeltu ja hän oli käynyt suihkussa

– vauvan virvottelu heti syntymän jälkeen oli suorastaan surkeaa. Kuivaamisen, selän hieromisen, napanuoran viivytetyn katkaisun jne. sijaan tärkeämpää oli napanuoran katkaisu pian, vauvan vienti virvoituspöydälle ja hengitysteiden imeminen. 

– äidit olivat erittäin aktiivisia heti synnytyksen jälkeen 

Mielestäni länsimaissa synnytys on liikaa medikalisoitu. Synnytys on luonnollinen tapahtuma eikä sairaus. Synnyttävän tai synnyttäneen äidin kohtelu potilaana (vaikka ei heitä Suomessakaan potilaiksi kutsuta) ehkäisee mielestäni äidin aktiivista osallistumista vauvansa hoitoon ensihetkestä alkaen. Nykyään Suomessa on kyllä menty parempaan suuntaan niin sanottujen vauvaloiden/lastenhuoneiden poistuttua lapsivuodeosastoilta. 

Kokemus äitiyspuolella oli monin tavoin arvokas. Ammatillisesti se antoi uusia ideoita, jopa omaa yritystä ajatellen. Kokemus sai tietysti myös arvostamaan Suomen terveydenhuoltoa entistä enemmän. 

 

Hyvinvointi Terveys Opiskelu Työ