Ellen Thesleffin näyttely ja kahvilasuositus Helsinkiin

*Postauksessa Adlibriksen kaupallinen mainoslinkki Thesleffin elämänkertateokseen

Helsingin kaupunginmuseossa Hamissa on esillä tällä hetkellä ainutlaatuinen Ellen Thesleffin -näyttely. Mikäpä olisikaan ihanampi tapa hemmotella äitiä tänään äitienpäivänä kuin viedä äiti museoon katsomaan kaunista taiddetta? Me kävimme äitini kanssa Thesleffin näyttelyssä jo perjantaina, ja hän tutustuti minut samalla ihanaan parisiisilaistyyliseen kahvila-konditoria Briossiin.

Taiteilija Ellen Thesleff

Ellen oli itsevarma nainen, joka totesi: Minä maalaan kuin jumala. Ja tästä on saatu myös nimi hänen elämänkertakirjalleenkin. Ellen Thesleff toimi vastoin säätyläisnaiselle asetettuja odotuksia ja ajoi tiensä miestaiteilijoiden maailmaan Suomen taiteen kultakaudella. Thesleffiä piretään ensimmäisinä Suomen expressionisteina, ja hän oli jo elinaikanaan arvostetuimpia pohjoismaalaisia taiteilijoita.

Hanna-Reetta Shreck tutustui Thesleffin elämään. Elämänkertateos on saanut paljon kiitosta, ja se käännetään nyt ruotsiksi. Helsingin Sanomien artikkelin pääsevät tilaajat lukemaan tästä.

Thesleffin elämänkerran pääset tilaamaan Adlibrikseltä tästä (klik).

Thesleffin taiteessa näkyy taiteilijan kehitys ja siitä on helppo pitää

Thesleff opiskeli Priisissa ja matkusteli Euroopassa, mm Italiassa. Thesleffin taiteen monimuotoisuus näkyy niin aiheissa kuin tyylisuunnissa. Ensimmäiset teokset Pariisin kuutamoista ovat impressionistisia. Hieman myöhemmin Thesleff tuli tunnetuksi  henkilökuvista ja erityisesti omakuvistaan. Matkustellessaan Ellen maalasi Firenzessä Italiassa katukuvia ja suomalaisia koski- ja puukuvia perheen kesäpaikalta Muroleesta. Vähitellen Thessleff toi töihinsä yhä enemmän herkkyyttä, utuisuutta, ja pehmeitä lämpimiä pastillivärejä.

Kaikkein eniten pidin Thesleffin viimeisten vuosien tuotannosta, joissa aiheet ovat unen ja fantasian maailmasta. Minua viehättäivät kauniit värit ja siveltimenjäljen herkkyys. Jokainen löytää Thesleffin monipuolisesta taiteesta omat lempitaulunsa. Ellen Thesleffin taide on kaunista, ja sen katsominen on nautinnollista.

Thesleffin näyttelystä Helsingin Sanomissa voit lukea tästä.

Thesleffin näyttely Hamin taidemuseossa

Hamin taidemuseo sijaitsee Helsingin Kampissa, elokuvateatteri Tennispalatsin yläkerrassa. Vaikka Ham ei olekaan rakennuksena mikään upea museorakennus, saa siellä taide arvonsa. Tila on valoisa, huoneet korkeita, ja taulujen näytteilleasettelu on mietitty tarkasti. Hamissa on yleensä useampi näyttely kerrallaan, mutta jokainen näyttely on rajattu omakseen, ja museokortilla voit hyvin tutustua vain yhteen kiinnostavaa näyttelyyn rauhassa. Thesleffin näyttely oli sopivan kokoinen, jolloin jokaisesta teoksesta ja eri huoneiden eri tunnelmista ehti nauttia kunnolla.

Edellisen kerran olin Hamissa katsomassa Tove Janssonin näyttelyä, ja joitakin Muumiaiheisia tauluja on siellä yhä nähtävissä. Lisäksi Hamissa on tällä hetkellä vanhuus-näyttely. Hamin taidemuseoon pääset vierailemaan myös museokortilla ja se on auki tiistaista sunnuntaihin klo 11-19. Thesleffin-näyttely jatkuu Hamissa vielä tammikuuhun asti.

Lisää Hamin taidemuseon aukioloajoista ja Thesleffin näyttelystä pääset lukemaan tästä.

Kahvila Briossi

Hyvän taide-elämyksen kruunaa hetki ajatustenvaihtoon kahvilassa.Hamin vieressä on myös oma kahvila, mutta äiti vei minut pariisilaiskahvila Briossiin Forumin kulmalle. Kahvila Biossi on siisti, vanhanaikainen pariisilaiskahvila. Seinillä on mustavalkojulisteita Pariisista ja elokuvista.

 Briossi sijaitsee osoitteessa Kalevankatu 9, ja se on auki maananataista lauantaihin. Kahvila Briossi on myös konditoria, ja tarjoaa lisäksi keitto- ja salaattilounaita. Briossilla on makeiden leivonnaisten lisäksi ihana kokoelma omia erilaisia sämpylöitä, joista saa valita lounaaseen kuuluvaksi mieleisesnsä. Äiti valitsi yhden rusina-sämpylän mukaan. Briossin skonssit ovat ihania, ja kahvia saa santsata.

Kahvila Briossi on ulkoapäin hieman vaatimattoman näköinen, mutta säilynyt ehkä siksi Esplanadin kahviloiden tungokselta rauhassa. Asiakkaita kuitenkin riitti koko vierailumme ajan, ja saimme rauhassa katsella äidin matkakuvia kulmapöydässä.

Kahvila-konditoria Briossin nettisivuille pääset tästä.

Oletko sinä jo nähnyt Hamin Thesleffin näyttelyn? Onko kahvila Briossi sinulle tuttu?

Klikkaathan sydäntä, jos kiinnostuit postauksen myötä Thesleffin näyttelystä tai Briossi-kahvilasta!

Halutessasi voit tilata Thesleffin elämänkerran tästä Adlibrikseltä.

Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille, erityisesti omalleni!

Rakkaudella,

Ida

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *