Asunnon löytäminen ja ostaminen – meidän tarina

Tässä viimeisessä asunnon ostamiseen ja muuttamiseen liittyvässä jutussani kerron teille siitä, miten me lopulta löysimme ja ostimme ensiasuntomme poikaystäväni kanssa. Olemme asuneet omassa asunnossamme nyt puoli vuotta, ja tämä on tuntunut meille ja meidän tilanteeseen juuri parhaalta kodilta ja asuinalueelta.

Miten oma unelmakoti löytyi ja miten uskalsimme sen ostaa?

Koska olimme säästäneet molemmat useamman vuoden ASP-tileille ensiasuntoa varten, oli se antanut meille samalla aikaa pohtia asunnon ostamiseen liittyviä asioita, puntaroida eri vaihtoehtoja ja keskustella niistä yhdessä. Koska kiirettä asunnon ostamiselle tai muuttamiselle edellisestä vuokra-asunnostamme ei ollut, pystyimme pohtimaan ja keskustelemaan asiasta rauhassa ja hyvällä mielellä niin toiveistamme asunnon ja asuinalueen suhteen ja taloudellisista ratkaisuista.

Koska kiirettä asunnon ostamiselle tai muuttamiselle edellisestä vuokra-asunnostamme ei ollut, pystyimme pohtimaan ja keskustelemaan asiasta rauhassa ja hyvällä mielellä niin toiveistamme asunnon ja asuinalueen suhteen ja taloudellisista ratkaisuista.

Meille paras asuinalue Helsingistä

uuteen kotiin

Tiesin, etten saisi poikaystävääni kovin kauas Helsingin ydinkeskustasta, ja siksi päädyimme ”Onnellisten Saarelle”. Meille molemmille tärkeää oli myös hyvät kulkuyhteydet. Minulle jonkin aikaa Kruununhaassa asuessamme selkiytyi myös se, miten kaipaan luonnon läheisyyttä ja metsäpolkuja, joiden äärellä olin saanut viettää lapsuuteni. Merestä oli tullut meille molemmille tärkeä, tosin ei välttämättömyys kodin suhteen.

selkiytyi myös se, miten kaipaan luonnon läheisyyttä ja metsäpolkuja, joiden äärellä olin saanut viettää lapsuuteni. Merestä oli tullut meille molemmille tärkeä, tosin ei välttämättömyys kodin suhteen.

Tiesimme myös sen, että kun katsomme useammalta alueelta, hieman laajemmin asuntoja, saamme paremman käsityksen siitä, millaisia asuntoja on tarjolla. Samalla budjetilla saa tietysti aika erilaisia ja erikokoisia asuntoja eri alueilta. Keskustelimme siitä, millaisia kompromisseja olimme valmiita tekemään esimerkiksi asunnon koon suhteen, jos saisimme asua meille parhaalla asuinalueella.

Keskustelimme siitä, millaisia kompromisseja olimme valmiita tekemään esimerkiksi asunnon koon suhteen, jos saisimme asua meille parhaalla asuinalueella.

Asunnon taloudellisen puolen suhteen selvitimme esimerkiksi asuinalueiden keskimääräisiä neljiöhintoja ja miten asunnon arvo on alueella yleensä säilynyt. Puntaroimme muun muassa, mitä pitäisi huomioida taloyhtiön ja sen remonttien tilanteen suhteen, ja esimerkiksi millaisia riskejä uudiskohteen tai vuokratontilla olevan taloyhtiön asunnon ostamiseen voi liittyä.

Kävimme kävelyillä viikonloppuisin eri alueilla Helsingissä, jotta saisimme niistä mahdollisimman hyvän kuvan. Kun kävelimme ”Onnellisten saarella” totesin poikaystävälleni, etten halua katsoa enää muilta alueilta asuntoja. Toki katsoimme edelleen muualtakin vaihtoehtoja hakuvahdista, mutta Lauttasaaresta tuli ensisijainen valinta. Fiilistelimme yhdessä, millaista olisi asua siellä. Se, että asuinalue oli jotenkin tuttu ja Helsinki myös tuttu kaupunki, auttoi tietysti tosi paljon.

Fiilistelimme yhdessä, millaista olisi asua siellä.

Tutkimme myös reittioppaasta kulkuyhteyksiä ja kävelimme konkreettisesti matkoja esimerkiksi bussipysäkille ja metroasemalle

Mikä meille on tärkeää kodissa?

uuteen kotiin

Minulle asunnon koko ei ole mikään itseisarvo, koska pystyn saamaan omaa tilaa vaikkapa samassa huoneessa toisen kanssa, meillä ei ole vielä lapsia ja omat vaatteeni mahtuvat muutamille hyllyille eikä minulla ole ihan hirveästi muuta tavaraa. Asunnon hinta kuitenkin määräytyy sijainnin lisäksi aika pitkälti neliöiden mukaan.

Toimiva pohja ja asunnon kunto

Tiesimme, että budjetillamme meitä kiinnostavilta alueilta asunto olisi kahdelle joka tapauksessa aika kompakti ja asunnon hintaan vaikuttaisi sijainnin lisäksi eniten neliöt, tärkein kriteeri itse asunnon suhteen oli toimiva pohjaratkaisu. Meillä oli myös aika kirkkaana mielessä vielä parin vuoden takainen vuokra-asunnon ostamisprojekti, jossa tuskastuimme välillä järjettömiinkin pohjaratkaisuihin (mm makuuhuone johon ei mahdu sänkyä tai liesi makuuhuoneessa…). Oikeastaan vaikka katsoimme pohjaratkaisuja aika tarkasti jo ennen näyttöä, vasta siellä näimme todella, miten toimiva asunto olisi ja miten meidän huonekalut ja arki sinne asettuisivat. Pyysimme saada myös ottaa mittoja ja kuvia asunnosta omaan käyttöön. Vaikka asuntomme on vain muutaman neliön edellistä vuokra-asuntoamme suurempi, on neliöt niin hyvin käytetty, että tämä tuntuu meistä paljon isommalta.

Oikeastaan vaikka katsoimme pohjaratkaisuja aika tarkasti jo ennen näyttöä, vasta siellä näimme todella, miten toimiva asunto olisi ja miten meidän huonekalut ja arki sinne asettuisivat.

Kustannusten kannalta tärkeintä on tietysti, että asunnossa on tehty isot remontit, ja joskus voi olla järkevämpää remontoida kotia itse. Me tiedostimme kuitenkin, että emme kumpikaan ole mitään remontoijia, ja siksi meille asunnon kunnon piti olla riittävän hyvä meidän tarpeisiin. Meidän voimille tällä hetkellä riitti muutorumba, emmekä olisi jaksaneet lähteä kunnostamaan asuntoa edes seinien maalaamisen suhteen kovin herkästi. Sen sijaan uudiskohde olisi ollut meidän toivomilta alueilta liian suuri sijoitus. Uudiskohteessa on myös hyvä huomioida, että se ei enää ole uudiskohde, kun sen myy eteenpäin, ja meille tämä on todennäköisesti kuitenkin vain joidenkin vuosien koti.

tiedostimme kuitenkin, että emme kumpikaan ole mitään remontoijia, ja siksi meille asunnon kunnon piti olla riittävän hyvä meidän tarpeisiin.

Mihin muuhun kiinnitin näytössä huomiota ja ihastuin asunnossa?

uuteen kotiin
Meidän parveke on uudessa kodissa ihana!

Kun tulimme ensimmäisenä katsomaan asuntoa, ihastuimme molemmat sen valoisuuteen. Asunnossa on korkea huonekorkeus ja se on huoneisto on läpitalon. Jokaisessa huoneessa wc:tä myöden on ikkuna. Olohuoneen ikkuna on koko seinän levyinen, ja nautimme molemmat siitä, kun makoilemme yhdessä sohvalla ja katsomme siitä ulos ja kun aurinko nousee ja laskee. Myös makuuhuoneessa on iso kulmaikkuna.

Parveke oli minulla haaveena, koska ulkoilma on minulle tosi tärkeä, ja kaipaan sitä jossakin muodossa monta kertaa päivässä. Vaikka kerroin heti, että tämä olisi asia, josta olisin valmis tekemään kompromissin, olen tosi onnellinen meidän parvekkeesta, ja vietin siellä kesällä paljon aikaa lukien, syöden ja joogaten.

Teen paljon ruokaa kotona ja minulle kodin siisteys on tärkeä asia. Siksi toivoin, että asunnossa olisi erillinen keittiö. Oikeastaan kiinnitin näytöissä aika paljonkin huomiota keittiöön, toimivuuden ja valoisuuden näkökulmasta erityisesti. Kylppärin kunto on tietysti myös tärkeä asunnon arvon suhteen, mutta sen sijaan nuorena lapsettomana pariskuntana neliöiden tuhlaaminen sinne olisi tuntunut tuhlaukselta.

Ekstrana sain vaatehuoneen, joka on helpottanut arkiaamuja ja mahdollistanut minulle työpisteen makuuhuoneeseen. Etätöideni ja opiskelujeni vuoksi toivoin, että jonkinlainen työpiste tai työpöytä.

Päätös asunnon ostamisesta ja yhteisestä kodista on parisuhteessa yhteinen

uuteen kotiin

Kaikki eivät tule ehkä miettineeksi sitä, että oma asunto on myös sijoitus ja asuntolaina suurimmalla osalla meistä elämän suurin laina. Ajattelen, että tähän liittyy vastuu huolehtia siitä, että pystyy asuntolainan maksamaan takaisin ja selvittää, että ei ota kohtuuttomia riskejä oman taloudellisen tilanteen suhteen. Voit lukea lisää lainaan ja asunnon ostamiseen liittyvästä taloudellisesta puolesta tästä asuntosäästämiseen liittyvästä postauksestani sekä asuntolainaan liittyvästä postauksestani

Meidän parisuhteessa on tärkeää, että teemme pienet arjen ratkaisut ja isot päätökset yhdessä ja meidän yhteinen hyvä edellä ja molempien parasta ajatellen. Meille molemmille oli itsestään selvää, että myös päätös asunnosta ja lainatarjouksen tekeminen oli yhteinen. Huomioimme sen niin taloudellisen puolen kuin asunnon sijainnin suhteen.

Ennen asunnon ostamista tai edes sen etsimistä keskustelimme paljon molempien toiveista siitä, mikä asunnossa on tärkeintä, millaisia kompromisseja olemme valmiita tekemään, millainen laina on meille realistinen ja millä ehdoilla se tuntuu parhaalta ja turvallisimmalta ja mitä toivomme asuinalueeltamme. Samalla selkiytyivät omat ajatukset.

Ennen asunnon ostamista tai edes sen etsimistä keskustelimme paljon molempien toiveista siitä, mikä asunnossa on tärkeintä, millaisia kompromisseja olemme valmiita tekemään, millainen laina on meille realistinen ja millä ehdoilla se tuntuu parhaalta ja turvallisimmalta ja mitä toivomme asuinalueeltamme.

Päätös tuntui ainakin minusta myös helpommalta, kun sen sai tehdä yhdessä toisen kanssa. Mutta oli tärkeää myös, että kumpikaan ei painostanut toista päätösten tekemisessä, tai muuttamaan tai selkiyttämään omaa mielipidettään liian nopeasti. Ainakin tällä hetkellä päätös kodistamme on kaikin puolin tuntunut oikealta ja tiedän, että yhdessä kannamme vastuun päätöksestämme ja yhdessä ihan varmasti sen teemmekin.

Kun ostotarjousta asunnosta ei hyväksytty

Asunnon suhteen meille kävi niin, että ensimmäistä tarjoustamme ei hyväksytty. Se oli iso pettymys. Mietimme päätöstämme  korottaa tarjousta, ja kävimme vielä katsomassa paria muuta asuntoa läheltä. Ne auttoivat samalla kirkastamaan sitä, että asunto, jonka olimme tehneet oli paras mahdollinen.

Olimme kuitenkin tietoisia sen suhteen, millä hinnalla asunto tulisi saada, ja vaikka asunto kuinka ihana olikin, tiesimme, että voisimme myös rauhassa jäädä odottelemaan toista ”unelmiemme asuntoa”. Olimme siitä onnellisessa asemassa, että olimme korona-tilanteen suhteen liikkeellä hyvään aikaan, jolloin asuntokaupat olivat seisahtuneet ja olimme päässseet yksityisnäyttöön ja saimme rauhassa pohtia päätöksiämme. Meillä oli myös todella ammattitaitoinen välittäjä apunamme. Päädyimme korottamaan hieman laintarjoustamme ja ilmoitimme olevamme valmiita joustamaan mm asunnon luovuttamisen ajankohdan suhteen.

Olimme siitä onnellisessa asemassa, että olimme korona-tilanteen suhteen liikkeellä hyvään aikaan, jolloin asuntokaupat olivat seisahtuneet ja olimme päässseet yksityisnäyttöön ja saimme rauhassa pohtia päätöksiämme.

uuteen kotiin

Hankinnat uuteen kotiin

Olimme tyytyväisiä siihen, että suurin osa vanhoista huonekaluistamme sopivat myös uuteen asuntoomme. Isomman sohvan ostaminen vanhan tilalle oli kuitenkin ollut jo pidempään suunnitelmissa, ja olimme päättääneet jo aikaisemmin että se olisi järkevää sitten muuton yhteydessä. Olimme tosi onnellisia, että tätini kävi hakemassa edellisen sohvamme heidän mökilleen.

Koska edellisestä ruokapöydästämme tuli minun työpöytäni, hankimme myös uuden ruokapöydän, johon vanhat tuolit asettuivat tosi hyvin. Oli kiva huomata, että molemmat olimme ajatelleet pyöreää ruokapöytää.

Usein kun on asunut jonkin aikaa kodissa, huomaa myös paremmin sen tarpeet itselle kuin juuri muuttaessa. Siksi haimme vasta myöhemmin keittiöön ylimääräisen tason.

Usein kun on asunut jonkin aikaa kodissa, huomaa myös paremmin sen tarpeet itselle kuin juuri muuttaessa.

Tiedostimme tosin, että yhden kattovalaisimen tarvitsisimme lisää, koska olohuoneeseen sellaista ei uudessa tilavammassamme kodissa riittänyt. Yleensä meidän ostokset lähtevät siitä, että tarvitsemme jotakin, ja sitten mietimme, millaisen haluamme, ja pyrimme tekemään kestäviä, pitkäkestoisia valintoja silloin kun se on mahdollista.

Koska valaisimella ei ollut kiirettä, haaveilimme ja katselimme kuukausia, millaisen haluaisimme.  Tilasimme itsellemme yhteiseksi joululahjaksi Radiohus-kattovalaisimen, ja odotamme saapuvaksi vihdoin nyt parin viikon sisällä. Sen saaminen tuntuu nyt varmasti ihanalta, kun sitä olemme yhdessä odottaneet! Samalla laitamme myös taulut seinille, kun olemme vihdoin saaneet päätettyä parhaat paikat niille.

Tilasimme itsellemme yhteiseksi joululahjaksi Radiohus-kattovalaisimen, ja odotamme saapuvaksi vihdoin nyt parin viikon sisällä! Samalla laitamme myös taulut seinille, kun olemme vihdoin saaneet päätettyä parhaat paikat niille.

Aikaisemmat postaukseni asunnon ostamisesta ja asuntosäästämisestä:

Ostimme ensiasunnon!

ASP-tili ja asuntosäästäminen

Lainalupauksesta asuntokaupoille

Muuttajan muistilista ja vinkit helpompaan muuttoon

asunnon ostaminen

Rakkaudella,

Ida

Kommentit (2)
  1. Fanny Matilda
    20.1.2021, 18:52

    Teillä on ihana koti 😍

    1. Kiitos! <3 Olen samaa mieltä 🙂
      Ida

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *