Kasvisruokaa arkeen!

Meillä on lisätty kasvisruoan syöntiä, ja kotona teemme pääsääntöisesti kasvisruokaa. Myös se voi olla simppeliä ja edullista kotiruokaa, johon raaka-aineet löytyvät lähikaupasta ja joka valmistuu arki-iltanakin pöytään. Sellainen kasvisruoka maistuu myös sekasyöjille.

Tästä postauksesta löydät reseptit meidän kodin kasvisruokalemppareihin. Ruoissa on käytetty maitotuotteita, ja osassa kananmunaa eli vegaanisia ne eivät ole, mutta sellaisiksikin helposti muokattavissa.

1.       Härkismakaronilaatikko

 

Härkismakaronilaatikko oli ensimmäisiä ruokia, joissa kokeilimme kasvispohjaisia lihankorvikkeita. Sekä minun että poikaystäväni mielestä härkis sopii tosi hyvin makaronilaatikkoon, jopa paremmin kuin jauheliha, sillä härkis tekee makaronilaatikosta maukkaampaa ja rakenne on ihanan pehmeä.

 

Resepti menee näin:

 

Keitä pussillinen makaroneja al’denteksi. Kuullota pannulla halutessasi silputtu sipuli.

 

Riko 2-3 kananmunaa ja sekoita se noin 7dl:n maitoa. Mausta halutessasi muna-maito esim paprikajauheella. Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä härkiksessä on sitä jo valmiiksi.

 

Härkis on kypsää, eli sitä ei tarvitse enää paistaa pannulla. Sekoita siis vain isoon uunivuokaan paketti (250g) härkistä, joka vastaa n 400g jauhelihapakettia, keitetyt makaronit. Kaada munamaito vuokaan, ja ripottele halutessasi pinnalle vielä juustoraastetta. Tai halutessasi makaronilaatikon päälle voit ripotella esimerkiksi viipaloituja tomaatteja ja kuivattua oreganoa.

 

Paista härkismakaronilaatikkoa uunissa 200 asteessa n 40 minuuttia tai kunnes munamaito on hyytynyt.

 

2.       Kasvishampurilaiset

 

sampylat.jpg

purilainen.jpg

Nämä ovat meidän viikonloppulemppari. Apetit on kasvisjauhistuotteeillaan vienyt pakasteruoat ihan uudelle tasolle. Kasvisjauhispyörykät maistuvat meille pastan tai riisin kanssa sellaisinaan, pihveistä syntyy hampurilaiset näin:

 

Jos haluat leipoa sämpylät itse, käytä esimerkiksi tätä simppeliä kaurasämpyläreseptiä tai omaa lemppariasi.

 

Täytteeksi sopivat mahtavasti apetitin cripsy chic kasvispihvit (muistuttaa kanapihviä) tai kasvisjauhispihvit (ihania!). Paista ne uunissa tai pannulla pakkauksen ohjeen mukaan n 10-12 minuuttia.

 

Halkaise sämpylät. Täytä pihveillä, sulatejuustolla, lemppari kasviksillasi (esimerkiksi salaatti, tomaatti, suolakurkku) ja kermaviilistä valmistetulla kastikkeella, salaatilla tai ketsupilla.

leipomassa2.jpg

 

3.       Kaurabolognese

eli kaurajauhiskastike pastalle, riisille tai perunoille tai tortillojen täytteeksi

kaurabologmese.jpg

Kaurajauhis oli ihana uusi löytö läheisestä k-kaupastamme arki-iltana, ja kasvisjauhis kastike valmistui pöytään kotona pastan kypsyessä.

 

Paista pussillinen kaurajauhista (vastaa n 400g jauhelihaa) pannulla ja lisäksi halutessasi sipulia, valkosipulia ja vaikkapa tuoreita herkkusieniä.

 

Lisää pannulle purkki yrttistä tomaattimurskaa. Hauduta hetki. Maista ja mausta vielä tarvittaessa.

 

Tarjoa kastikkeena pastalle, riisille tai perunalle tai esimerkiksi tuoreiden vihannesten ja kermaviilikastikkeen kanssa tacojen tai tortillojen täytteenä.

 

4.       Kasvistäytteiset uunipaprikat

Olemme kokeilleet erilaisia täytettyjä paprikoita, ja tämä vähän sattumalta syntynyt versio oli todella maukas sekä minun että poikaystäväni mielestä!

Resepti menee näin:

Keitä n 3 dl riisiä. Anna jäähtyä hetki. Sekoita riisin joukkoon rasiallinen maustettua tuorejuustoa (esimerkiksi valkosipuli, yrtti tai aurinkokuivattutomaatti).

Halkaise 5-6 paprikaa. Halkaisen, huuhtele ja poista siemenet. Esikypsennä paprikoita uunissa n 10 minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät.

Kypsennä sillä aikaa pannulla pienehköjä pakastevihanneksia. Me käytimme apetit puutarhurin sekoitusta, jossa on maissia, porkkanaa ja parsakaalia pieninä paloina.

Sekoita kypsät vihannekset riisin joukkoon. Mausta kuivatuilla yrteillä. Lisää joukkoon vielä kaikki sopivat jämät mitä jääkaapista löytyy, meidän puolikas purkki oliiveja esimerkiksi sopi loistavasti, myös esimerkiksi aurinkokuivatut tomaatit varmasti sopisivat.

Ota paprikat uunista, kaada ylimääräinen vesi niistä pois. Täytä paprikat riisi-kasvis-tuorejuustotäytteellä. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta tai juustosiivut.

Paista 200 asteessa vielä n 10 minuuttia kunnes juusto on sulanut.

paprikat.jpg

Jos tykkäsit, ja haluat nähdä lisää reseptejä blogin puolella, paina sydäntä postauksen alussa. Alla voit myös jakaa tai tykätä facebookissa 🙂

Rakkaudella,

Ida

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *