Keskuskirjasto Oodi

Viime viikolla juhlittiin keskuskirjasto Oodin avajaisia. Itse kävin tällä viikolla tutustumassa uuteen lähikirjastoomme. Oodi on suunniteltu vastaamaan nykyihmisten tarpeita kirjastolle; se on auki seitsemänä päivänä viikossa myös iltaisin, ja kirjojen lainaamisen ja palauttamisen lisäksi Oodin tilat on suunniteltu oleskelua ja kohtaamista varten. 

oodi1.jpg

 Oodin tilat on rakennettu kolmeen kerrokseen, joista toistaiseksi toinen kerros on vielä suljettu. Perinteisten kirjastopalveluiden lisäksi Oodissa on muun muassa kaksi kahvila-ravintolaa, lasten leikkipaikkoja, verstas omia kädentöitä varten, etätyötiloja ja tiloja vuokrattavaksi muun muassa pienkeittiö, luentotiloja ja elokuvateatteri vuokrattavaksi. 

Kirjat ovat upeimmassa kolmannessa kerroksessa, jossa tilat ovat valoisat, kirjahyllyt matalat, vaikutelma avara, ja päädyt on rakennettu terrassimaisiksi saarekkeiksi. Rentoutua tai etätöitä voi tehdä ikkunoiden ääressä terasseilla, valmiilla työpisteillä pöydän ääressä saarekkeilla, suurilla portailla tai säkkituoleilla. Akustiikka toimii, sillä suuresta ihmismäärästä ja lasten leikkipaikasta huolimatta vaikutelma on rauhallinen. 

oodi2.jpg

Minusta on hienoa, että Suomessa kirjoja voi asiakas lainata ilmaiseksi, ja jokaista kirjaa ei tarvitse itse omistaa, vaan lukemisen jälkeen ne voi palauttaa kirjastoon toisen luettavaksi. Itse olen käynyt kirjastossa lapsesta asti, ja minulle ne ovat aina olleet tärkeitä paikkoja. Myös opettajan toivoisin lukukulttuurimme säilyvän.

On hienoa, että kirjastopalvelu on pyrkinyt jo vuosia kehittämään palveluitaan ajanmukaiseksi vastaamaan uusia tarpeita ja toiveita. Kirjasto on uudistanut rakennuksia,  tuonut sinne tabletteja ja järjestänyt tapahtumia. Oodi vie tämän vieläkin pidemmälle. Ilahdun vieraillessani Oodissa, kuinka kaupunkilaiset ovat ottaneet heti käyttöönsä keskuskirjastomme  lukunurkkauksena, työpisteenä ja ystävien kohtaamispaikkana.

oodi3.jpg

 Oodi on paikka, jonka haluaisin esitellä niin 2010 luvun lapsille omassa eskariryhmässäni, kuin Helsingissä vieraileville turisteillekin. Keskuskirjastomme kunnioittaa rakennuksena hienoa suomalaista palveluamme ja helsinkiläistä elämän sykettä. Ja toivottaa kaikki tervetulleiksi.

oodi4.jpg

Joko te olette käyneet keskuskirjasto Oodissa?

Rakkaudella,

Ida

kulttuuri kirjat suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *