Sapiens kansallisteatterissa oli meidän eka yhteinen teatteri-ilta

Sisältää adlibriksen mainoslinkkejä

Lauantaina olimme ekaa kertaa yhdessä teatterissa poikaystäväni kanssa. Kävimme katsomassa kansallisteatterissa Sapiensin.

Sapiens Kansallisteatterin suurella näyttämöllä perustuu Noah Hararin samanniminseen menestyskirjaan *Yuval Noah Hararin teos Sapiens kertoo Homo Sapiens eli ihmislajin tarinan alkuajoista lähtien (klik).

Miten päihitimme muut lajit? Miten ryhdyimme vilejelmään peltoa, miksi aloimme uskoa Jumaliin? Miksi raha on illuusio ja kuinka synnytimme kulutusyhteiskunnan? Ja mihin olemme menossa? Noah Hararin vastaukset ovat aika yllättäviäkin ja herätteli ajattelemaan.  Siksi kirjasta on varmasti tullut kansainvälinen menestys ja puheenaihe. Ja siksi me ostettiin liput teatteriin jo puolivuotta sitten, kun olin lukenut kirjan.

Ja mihin olemme menossa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastataan kirjassa selkeästi, yllättävästi ja ajatuksia herättävästi. Siksi siitä on tullut kansainvälinen menestys ja puheenaihe.

Sapiens
kansallisteatterin suuri näyttämö on hieno
Sapiens
Sapiens kansallisteatterissa

Kansallisteatterin Sapiens oli kuin luontodokumentti koko ihmiskunnan historiasta teatterinäyttämölle siirrettynä. Koko kertomus tuli kaiuttimista aina niin ihanan ja vakuuttavan Avara Luonto -dokumenteista tutun Jarmo Heikkisen kertomana. Vakuutuin hänen tv:stä tutun ääneen kuullessani jo heti. Tuli sellainen tuttu sunnuntai kotona -fiilis, ja luottamus että tässä puhutaan totta.

Vakuutuin jo heti tv:stä tutun luontodokumenttien kertojaääneen kuullessani.

Kerronnan lisäksi näyttämöllä oli hienoja elokuvamaisia tehokeinoja, lavasteita, ääniä ja liikkuvia ja valoilla tehtyjä efektejä. Teatteritaide tuli esille hyvin pelkistettyinä mutta tarkkaan harkittuina näyttelijöiden eleinä ja liikkeinä, eikä näytelmässä ollut vuorosanoja.

Esitys konkretisoi hyvin vaikeitakin käsitteitä ja hankalastikin ymmärrettäviä asioita hauskoilla esimerkeillä pankkilainoista ja maatalouden vallankumouksesta. Hauskasti kuvattiin esimerkiksi sitä, miten suurta osaa siitä rahasta joka meillä ”on pankkitilillämme” ei ole olemassakaan, ja mksi vain ihmiset voivat uskoa yliluonnolliseen. Esitys kulki koko ajan eteenpäin sujuvasti.

Sapiens oli hyvä tiivistys reiluun puoleentoista tuntiin kirjan pääpointeista, mutta tykkäsin siitä, että se oli valinnut oman näkökulman ja  uskalsi ottaa myös vahvasti kantaa. Tiede, aivomme ja kykymme tehdä yhteistyötä ja ajatella, kehittyä, on vienyt meidät pitkälle. Mutta mihin haluamme kehittyä, mitä haluamme tavoitella. Tämä lause sai mulle kylmät väreet:”Onko mitään pelottavampaa kuin kaikkivaltias jumalaolento, joka ei tiedä, mitä haluaa, mitä tekee?”

Teatterissa oli ihmisiä laidasta laitaan, nuoria tennarit jalassa, eläkeläisiä puvuissa ja korkkareissa. Se oli tosi viehättävää, ja näytti siltä, että kaikki nauttivat esityksestä. Kansallisteatterin suuri näyttämö on myös puitteiltaan upea. Voin ehdottomasti suositella Kansallisteatterin Sapiensia, jos olet innostunut kirjasta tai tykkäät vähän erilaisesta teatterista.

Jos kirja on vielä lukematta, sen ehtii hyvin vielä tilata ja lukea, ja paketoida sitten vaikka isänpäiväpakettiin 😉 Tietokirjat ovat nyt Adlibriksellä tarjouksessa.

Sapiens kansallisteatteri

Tässä linkit Adlibriksen nyt tarjouksessa oleviin Sapiens-kirjoihin:

* SAPIENS POKKARI SUOMENKIELELLÄ

*SUOMENKIELINEN ÄÄNIKIRJA

*ENGLANNINKIELINEN SAPIENS KOVAKANTISENA

*POKKARI ENGLANNIKSI

Naharin uusin teos:

*21 oppituntia maailman tilasta

Tämän itse haluaisin seuraavaksi lukea!

Kuulisin mielelläni myös teidän kommentteja, kuinka Sapiens toimi näyttämöllä ja mitä ajatuksia Sapiens teatteriesityksenä tai kirjana on teissä herättänyt

Rakkaudella,

Ida

kulttuuri parisuhde mieli kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *