Tee hyvää ja säästä rahaa

Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fiksuruoka jaMatsmart kanssa. Jos olet kiinnostunut ruokahävikin vähentämisestä, voit tilata ilmaisen Fiksuruoka Uutiskirjeen.

Olen oppinut kotoa, että ruokaa ei saa heittää roskiin. Kun joskus olen joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois, on siitä tullut aina vähän huono omatunto. Tässä postauksessa kerron meidän niksit ruokahävikin vähentämiseen, ja lopussa on linkki, jolla voit ostaa superhalvalla kauppojen hyllyiltä poistuvia elintarvikkeita, ja säästää siis myös sillä tasolla hävikkiä ja sinun ruokamenoissasi.

 

ruokahavikkikukat.jpg

Mitä ruokahävikin vähentämisellä voi saavuttaa?

Suomalaiset heittävät roskiin ruokaa keskimäärin 15 prosenttia. 200e ruokakuluista kuukaudessa se on jo 30e, eli vaikkapa kahden hengen leffareissu tai paritkin perjantaipizzat. Sillä voisi jokainen nelihenkinen perhe ruokkia myös yhden lapsen lisää. Vaikka heittäisit ruoat biojätteeseen, on se silti täysin tarpeetonta jätettä.  Fiksuruoka kertoo, että jos vähentäisimme ruoan poisheittämistä maailmaanlaajuisesti 25%, riittäisi se ruoka 815 miljoonalle nälänhädästä kärsivälle ihmiselle.

Miten meillä sujuu?

Olen onnellinen siitä, että meidän kotitalouksessa ei valehtelematta päädy juurikaan ruokaa roskiin. Vihannesten ja hedelmien kuoria ym muuta syömäkelvotonta ruokaa lukuunottamatta, viime kuussa ruoastamme päätyi biojätteeseen yksi paahtoleivän kantapala ja 1/3 purkkia ylimääräistä kermaviiliä.

Parasta kuitenkin on, että taloudessamme on niin hyvät systeemit, ettemme oikeastaan joudu käyttämään yhtään ylimääräistä aikaa tai energiaa ruokahävinkin vähentämiseen. Päinvastoin, se  jääkaapin siivoaminen pilaantuneista ruoista olisi inhottavaa -ja raivostuttavaa!

ruokahavikki.jpg

ruokahavikki2.jpg

Tässä meidän niksit siihen, miksi ruokahävikkiä ei meillä synny:

1)      Suunnitelmallisuus kauppareissuilla. Käymme kaupassa kaksi kertaa viikossa. Kun lähdemme kauppaan, on jääkaappi aikalailla tyhjä. Mietimme etukäteen, mitä syömme seuraavat päivät, ja kurkkaamme kauppaan lähtiessä, mitä täydennystä aamupala-, iltapala yms jutut tarvitsevat. Helposti laantuvia vihanneksia tai maitotuotteita ei siis ole enempää kuin ehdimme syömään ennen seuraavaa kauppareissua. Meillä kauppapäivät ovat usein lauantai aamupäivä ja tiistai- tai keskiviikkoilta. Minulla on ollut tapana tehdä ruokalista kännykkään kauppaa varten etukäteen.

Nyt ajattelimme tosin tilata kuivamuonat ainakin Matsmart ja Fiksuruoka palveluista, niin säästämme rahan ja hävikin lisäksi vielä käsilihaksiamme, kun ei tarvitse kantaa kuivamuonia kaupasta.

2)      Yksinkertaista ja muokkaa reseptejä. Emme osta kolmea erilaista kastikepurkkia jääkaappiin, jos emme yhden kokkailun jälkeen keksi niille enää mitään käyttöä. Suoraan sanottuna sekä kukkaron että kokkailun ja myös ruoan maun kannalta parhaita ovat usein reseptit, joihin tulee 3-5 raaka-ainetta, ja muutama yksinkertainen hyllyn perusmauste. Hyödynnämme myös sitä, mitä löytyy valmiiksi, eli laitamme vaikkapa puoli pussillista juustoraastetta viikonlopun piirakkaan, ja maanantaina heitämme loput makaronilaatikon päälle.

3)      Jääkaapin tyhjennysruoat! Muistan, että äitilläni oli tapana tehdä lapsena suolaista pannaria sunnnuntaisin, jonka hän taikoi aikalailla siitä, mitä kaapista löytyi. Eli perusjauhoista, maidosta ja kananmunista valmistetun pohjan päälle kaapista laitettiin hieman nahistuneet vihannekset, juustot, leikkeleet ja joskus vaikkapa säilykeherkkusienet, jotka olivat jääneet käyttämättä. Usein se oli musta viikon paras ruoka. Nykyään äiti kuulemma harrastaa tapas-lautasia samalla periaatteella…

Mikä on meidän seuaava askel?

Oman taloutemme lisäksi haluamme poikaystäväni kanssa nyt osallistua myös laajemmin ruokahävikin vähentämiseen. Kauppojen hyllyiltä ja tuotteiden toimittajilta päätyy ruokaa roskiin. Tuotteet ovat täysin syömäkepoisia, ja syy voi olla esimerkiksi pakkausten uudistaminen tai kyseisen tuotteen poistuminen myynnistä.

Onneksi Matsmart ja Fiksuruoka vähentävät ruokahävikkia ostamalla jäännöseriä ja myymällä niitä edullisesti eteenpäin. Me haluamme ainakin olla mukana tässä! Toki ruokahävikin vähentämisen lisäksi motiiivinamme on myös omien ruokamenojen vähentäminen.  Fiksuruoka ja Matsmart myyvät  tuotteita aina 20-90% alennuksella kauppojen hintoihin verrattuna, jos edulliset ruokaostokset innostavat, kannattaa siis kurkata Fiksuruoka ja Matsmart

ruokahavikkimina.jpg

Mitä tilata ja miten se toimii?

Voit hakea sivupalkista tuotteita omien tarpeidesi mukaan, esimerkiksi karkit, pastat, myslit, juomat tai urheilutuotteista vaikka protskupatukoita. Itseäni kiinnostavat ainakinFiksuruoan tummatsuklaat ja raakasuklaat,Ehrmannin proteiinijuomat, Elovenan sentin mysli, riisit, pastat ja muut kuivamuonat. 

​Matsmartilla Elovenan proteiinipuurot, smoothiet ja kasvismaidot ja omon pyykinpesuaineet ja sunin konetiskiaineet.

Kun tilaatte

Fiksuruoka Uutiskirjeen, saatte seuraavan tilauksesi ilman mitään postituskuluja lähimpään matkahuollon pisteeseesi tai postinpakettiautomaatiin, kun tilaat tuotteita väihntään 29 eurolla! Paketit toimitetaan muutamassa, parhaimmillaan jopa yhdessä päivässä. Voit maksaa verkkopankissa tilauksen yhteydessä tai laskulla.

Fiksuruoka Uutiskirje kannattaa tilata, vaikka et nyt juuri löytäisikään mitään itsellesi sopivaa tilattavaa, koska Fiksuruoka saa uusia tuotteita joka viikko, ja voit jäädä odottelemaan, että saat ilmoituksen siitä, että he saavat juuri sitä omaa lempparimysliäsi tai suklaatasi.

Paina sydäntä postauksen edessä, jos haluat nähdä, mitä me päädyimme Fiksuruoasta tilaamaan tai että kerromme lisää viikottaisista ruokaostoksistamme!

​Rakkaudella,

Ida

 

puheenaiheet vastuullisuus raha ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *