20 x näin vaikutamme ilmaston puolesta

 

Olin viime viikolla kuuntelemassa Helsingin Yliopistolla ilmastonmuutoksen uusimmista tutkimuksista ja mulle tuli melkoisena yllätyksenä se, miten paljon isompi suomalaisen hiilijalanjälki on verrattuna muihin maihin. Uusimman tutkimuksen mukaan meidän hiilijalanjälki on 10400 kg CO2e vuodessa, kun ihanteellista olisi saada se vuoteen 2030 mennessä 3000 kg CO2e/vuosi ja vuoteen 2050 sen pitäisi olla jo alle 2000 kg CO2e/vuosi. Intialaisilla luku on tällä hetkellä 2000 kg CO2e/vuosi.

 

Omaan hiilijalanjälkeen voimme toki vaikuttaa itse omilla valinnoilla, mutta on myös paljon asioita, kuten vaikkapa infrastruktuuri ja meidän maantieteellinen sijainti, johon emme yksilöinä voi suoranaisesti vaikuttaa. Maantieteellisellä sijainnilla tarkoitan esimerkiksi sitä, että talvella kuluu enemmän energiaa kuin kesällä.

Top kolme vaikuttavimpia juttuja, joihin voimme kuitenkin itse kiinnittää huomiota on a) ruokavalio, b) asuminen ja c) liikkuminen.

 

 

Kysyin teiltä Instagramissa, miten te toimitte ilmaston puolesta? Alla olevista 15 ensimmäistä ovat teidän vastauksia ja lisäsin loppuun 5 omaa vinkkiä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen.

 

1. Lihan syönnin lopettaminen

Lähestulkoon jokainen vastasi, että on lopettanut tai vähentänyt lihan syöntiä. Tämä on ehkäpä merkittävin askel, jonka yksilö voi tehdä ilmastonmuutoksen puolesta. Vegaaniruokavalio säästää about 1100 kg CO2e/vuosi.

2. Kotimainen ruoka

Lähi- ja luomuruoka on tukemisen arvoista monestakin aspektista: se on ekologista, taloudellista ja ennen kaikkea terveellisempää. Win win win.

3. Ei ruokahävikille

Zero Waste Food lienee yksi isoimmista ruokatrendeistä nyt ja tulevaisuudessa. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120 – 160 miljoonaa kiloa, 20 – 25 kiloa henkilöä kohden. Ja sitä paitsi, äiti on opettanut, ettei ruokaa saa heittää roskiin!

4. Sähkön säästäminen ja ekosähkö

Sähkönkuluttajina olemme onnekkaita siinä, että voimme itse valita mistä sähkömme tulee. Ekoenergiaa on pääosin tuuli- ja vesivoimaa, biopolttoaineella ja aurinkopaneeleilla tuotettua energiaa. Lisää täältä.

5. Pyöräily

Täällä yksi kaupunkilainen pyöräilijä, jonka mielestä tämä on aivan bueno liikkumistapa. Tosin talvella mun mielestä turhan HC ja mikäli pyöräilet keskustassa, niin kannattaa opetella liikennesäännöt ja pyöräilyreitit.

6. Julkinen liikenne

Tämä on no-brainer (ainakin täällä pääkaupunkiseudulla). Meidän julkinen liikenne on huipputasoa ja se pitää ehdottomasti hyödyntää.

7. Sähkö- tai hybridiauto

Yhä useampi, joka hankkii auton ottaa huomioon auton tuottamat päästöt. Siinä missä ennen vertailtiin hevosvoimia, vertaillaan nyt auton ekologisuutta. Sähkö- ja hybridiautoilijoilla on myös etuja, mitä muilla autoilijoilla ei ole.

8. Joka ikisen roskan kierrättäminen

Muistisääntö: sekajätteeseen mahdollisimman vähän. Tämä oli mun mielestä upea pieni-iso-juttu, johon jokainen meistä voi vaikuttaa. Yksi teistä vinkkasi, että hän kierrättää jopa puuropakkaukset biopusseiksi. Tää menee käytäntöön!

9. Muoviton elämä

Joko olet mukana muovittomassa maaliskuussa? Haastan tähän itseni ja toivon, että säkin innostut!

10. Ei talouspaperia

Arki rullaa monilla vallan mainiosti pelkillä siivousräteillä. Talouspaperin takia hakataan metsää aivan turhaan, koska hyvin pärjää ilmankin.

 

 

11. Matkailun vähentäminen

Moni on vähentänyt lentämistä ja kaukomatkailua. Nykyteknologia kyllä mahdollistaa meille sen, ettei aina tarvitse olla paikalla maailman toisella puolella palavereissa. (Tai opiskelemassa! Nimimerkillä: teen nyt joogan syventäviä opintoja Tahitille :D)

12. Pikamuodista luopuminen

Vihreys on puhuttanut muodin puolella jo useamman vuoden ajan ja moni, niin iso kuin pieni vaatealan yritys, on jo ottanut askeleita kohti kestävää kehitystä. On meidän kuluttajien päätettävissä, mitä ostamme ja mitä emme.

13. Palasaippua

Nestemäisissä saippuoissa on usein paljon vettä ja turhia kemikaaleja.

14. Vastuullinen kosmetiikka

Luonnonmukaisuus ja pakkausten kierrätettävyys ovat monille ehdottomia. Iho ja luonto kiittää.

15. Kahvi omaan mukiin

Mulla on tässä vielä opeteltavaa, sillä hävitän ja rikon aina kaikki mukit?! Kannatan tätä silti ja yhä useamman kahvilan pitäisi ehdottomasti ottaa käytäntöön alennukset, kun asiakkaat tulevat omien mukiensa kanssa.

16. Take outit omiin rasioihin

Pyrexillä ja nykyään Ikeallakin on hyviä lasisia eväsrasioita! Ruoka pysyy freesinä lasiastioissa, eikä muovien kemikaalit haihdu ruokaan.

17. Ei vanulappuja

Olen muslin-pyyhkeiden puolestapuhuja, enkä ole kokenut tarpeelliseksi enää ostaa vanulappuja. Sen lisäksi että muslin-kasvopyyhe on ekologisempi vaihtoehto, niin iho tykkää sen kuorivasta ja ihon pintaverenkiertoa stimuloivasta ominaisuuksista. Puuvillan tuotanto kertakäyttötuotteita varten on muutenkin vähennettävä huomattavasti.

18. Käytä bideetä

Mun unelma olis saada meille kotiin japanilainen (äly)vessa. Meidän Balin hotellissa oli japanilaisittain pikku suihkut vessanpöntöissä, joiden oli tarkoitus vähentää paperin käyttöä. Systeemi on huomattavasti ekologisempi ja hygienisempi!

19. Sijoittaminen suohon ja metsiin

Ostin viime vuonna itselleni (ja Petralle) joululahjaksi suota, jolla kompensoin omaa hiilijalanjälkeä. Suoplänttien lisäksi metsät ovat mainio sijoituskohde, sillä Suomen metsiin sitoutuu jopa 50% maamme päästöistä.

20. Äänestäminen tulevissa eduskuntavaaleissa

On selvää, että voimme itse vaikuttaa omilla elintavoilla, mutta tulevan kevään eduskuntavaalit ovat myös aikalailla tapetilla. Tuleva hallitus on vastuussa isoimmista linjauksista, kuten tavoitteista, säännöistä ja ennen kaikkea sääntelyistä. Vihreä politiikka (Green New Deal) on entistä tärkeämpää.

 

Monet teistä ovat vaikuttaneet omilla teoillanne myös ystävä- ja perhepiirin valintoihin. Mielestäni tämä on aivan mahtavaa! Jos jokainen meistä pystyy vaikuttamaan edes yhteen ihmiseen, niin ehkäpä saamme kymmenen vuoden päästä maamme hiilijalanjäljen sinne tavoitelukuun.

 

Lopuksi on vielä pakko mainita, että anoppini on päättänyt olla ostamatta tänä vuonna yhtäkään uutta vaatetta (ellei kuulemma tule yllätyshäitä lol). Mun mielestä tää on erittäin validi haaste! En tiedä, miten itse tästä suoriutuisin, mutta päätin jo viime vuoden puolella, etten enää osta fast fashionia. Samalla luovuin yhteistöistä isojen muotiketjujen kanssa, ellei kyseessä ole ekomallisto.

Ihan tosi. Meillä on täällä jo tarpeeksi kaikkea, eikö olisi aika panostaa sellaisiin asioihin, joilla on oikeasti jotain merkitystä?

 

EDIT: Kuulisin mielelläni lisää vinkkejä, miten juuri sinä vaikutat omaan hiilijalanjälkeesi? Näinä aikoina pienimmätkin jutut ovat merkittäviä!

Kommentit (6)
 1. pauliinamoi
  6.3.2019, 23:58

  Lisäisin listaan vielä muita kansalaisvaikuttamisen muotoja äänestämisen lisäksi. Esim. vetoomusten (kuten Ilmastoveivi2019) ja kansalaisalotteiden allekirjoittaminen on tosi helppoa ja nopeaa hommaa, jota voi tehdä kotisohvalta käsin. Jos tykkää kirjoittaa, niin mielipidekirjoituksien laatiminen voi olla hyvä keino. Mielenosoituksiin, kuten ilmastomarssille, osallistuminen taas on parhaimmillaan tosi voimauttavaa, kun näkee ja kokee toimivansa osana suurempaa joukkoa. Ja jos omat resurssit riittää, niin voi lähteä vapaaehtoiseksi johonkin järjestöön tai kampanjaan. Keinoja on monia! 🙂

  1. Aivan mahtavia vinkkejä! Kyllä nuo lisää yhteisöllisyyttä ja hyvää energiaa tärkeän asian puolesta <3

 2. https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

  Kannattaa katsoa TED Talking jakso How to fight desertification… on ollut tiedossa tämäkin jo monta kymmentä vuotta, mutta ei jostain syystä ole vieläkään suuremman yleisön tiedossa tämäkön asia… Lihan syöntiä EI pidä lopettaa, vaan lihan tehotuotanto. Tästä on edelleen niin paljon väärää tietoa suurimmalla osalla väestöstä. Kaksi täysin eri asiaa. Ja jos kaikki aletaan kasvissyöjiksi, niin eipä ole silloinkaan kovin paljon paremmat tulevaisuuden näkymät tällä planeetalla. Edelleenkin esim Suomeen ei saada tarpeeksi ekologisesti ympärivuoden tuotua ja tuotettua kasvisruokavaliota tukevaa ruokaa. Ollaan täysin muiden maiden varassa tässä asiassa, joten näillä leveysasteilla ehdottomasti LÄHIRUOKAA suosikaa.

  1. Mielenkiintoista! Me eletään äärettömän mielenkiintoista aikaa, kun tutkijat etsivät parhainta mahdollista ratkaisua tähän!
   Veikkaan että suurimmalle osalle ihmisistä on helpointa käsittää tämä niin että jättää lihan pois, etenkin kun lähikaupoissa on tarjolla pelkästään tehotuotettua lihaa. Silloin asiaa ei tarvitse ajatella sen enempää.

   Ootko jo kuullut Solar Foodsista? Yritys ei käytä lainkaan maataloutta. Uskon, että mennään yhä innovatiivisempaan suuntaan ravinnon suhteen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *